Kış aylarını buram buram yaşadığımız şu günlerde besinlerden tam anlamıyla verim almak ve hastalıklara karşı daha dirençli olmak için bol bol kış sebzeleri ve kış meyveleri tüketmemiz gerekiyor. Mevsimlerine ve aylarına göre tüketilen sebze ve meyveler diğer zamanlarda tüketilmelerine oranla vücuttaki vitamin oranını daha da arttırmaktadır. Tat anlamında da mevsimindeki bir sebze ya da meyvenin daha lezzetli olduğunu düşünürsek bu aylarda tüketmeniz gereken kış sebzeleri ve kış meyveleri konusunda bilinçli olmanızda fayda var. Peki kış sebzeleri nelerdir? Kış aylarında pazar, manav ve marketlerde raflarda bol bol göreceğiniz kış sebzeleri isimleri işte şöyle:
Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Eylül ayında gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz sebzelerin başında; pazı, mısır, patlıcan, kabak, kırmızı biber, dolmalık biber yer alıyor. Bu sebzelerden kabak; bilindiği gibi hayli düşük kalorili bir besindir. Üstelik 100 gram kabak bir insanın günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılamaktadır. Ayrıca haşlanmış kabak etkili bir antioksidandır. Bunun yanı sıra kabak tüketerek vücudunuzun sıvı-tuz dengesini koruyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra kırmızı ve mor renkli sebze ve meyvelerin yoğun antioksidan içerdiğini düşünürsek kansere karşıda koruyucu olduklarının altını çizebiliriz. Bu yüzden patlıcan ve kırmızı biber bu aylarda tüketebileceğiniz antidoksidan etkili sebzelerden.
Ekim Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Kışın yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladığı Ekim ayı sebzeleri ise; Pırasa, ıspanak, turp, havuç ve karnabahar gibi sebzelerdir. Pırasa ve ıspanak gibi sebzeler A vitamini karşılamada önemli bir rol üstlenirler. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki bu besinler, hasta olmayı beklemeden tüketilmelidir. Çünkü hastalıklara karşı en koruyucu önlemderden biri düzenli ve sağlıklı beslenmektir.
Yine turp da en az ıspanak ve pırasa kadar faydalı bir sebzedir. Özellikle siyah turp yüksek miktarda besin öğesi içerir ve böbrekler için oldukça yararlıdır. Ayrıca turp, halsizliğe iyi gelir ve tokluk hissi sağlar.
Yoğun C vitamini deposu olan karnabahar da bu aylarda en çok tüketilen sebzelerden biridir. Üstelik karnabaharı pek çok farklı şekilde pişirebilirsiniz. Karnabahar yemekleri tarifimize göz atarak pişirme önerilerimizi inceleyebilirsiniz.
Kasım Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Soğuk hava şiddetini arttırırken raflardaki sebzeler yenilenmeye devam ediyor. Kasım ayı sebzeleri işte şöyle: Lahana, bal kabağı, pırasa, kereviz, karnabahar, ıspanak, pırasa, pazı.
Bal kabağı, lahana, kereviz, ıspanak gibi sebzeler yaz ayları boyunca güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırmaktadırlar. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladıklarından; enerji, canlılık, dayanıklılık ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içermektedir.
Aralık Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Ve geldik kış aylarına. Kış aylarının başlamasıyla hastalıklar, grip hızla yayılmaktadır. Kendinizi hastalıklara karşı korumak istiyorsanız bol bol kış sebzeleri ve meyveleri tüketmelisiniz. Kış sebzeleri Aralık ayından itibaren raflarda yerini almaya başlıyor. Aralık ayı sebzelerinden bazıları; karalahana, havuç, yer elması, kereviz, brüksel lahanası, pazı gibi sebzelerdir.
Karalahana; kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve C vitamini açısından son derece zengin bir sebzedir. Bu sebzeyi çiğ olarak tüketmek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Karalahana aynı zamanda kansızlığı giderir, idrar söktürür ve kabızlığa da iyi gelir.
Havucun faydalarını da bilmeyen yoktur. Havucun bilinmeyen bir faydasına değinecek olursak; beyaz kan hücresi aktivitesinin artırarak kansere karşı güçlü bir koruma sağlamaktadır. Ancak havucu tüketirken vitaminlerinin kaybolması için kalın kalın doğramak gerekir.
Ocak Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Karın yer yer yüzünü göstermeye başladığı Ocak ayı soğuklara karşı en dikkatli olunması gereken aydır. Ocak ayında bulabileceğiniz kış sebzeleri ise şunlardır: Kereviz, brokoli, lahana, kırmızı turp, siyah turp, havuç, ıspanak, pırasa.
Brokoli, içeriğinde çok fazla miktarda besin öğesi içermektedir. A ve C vitaminleri, folik asit, lif, kalsiyum, potasyum bunlardan bazılarıdır. Bu besin öğeleri sağlık için olmazsa olmazlardır. Bu yüzden bu aylardan brokoliyi öğünlerinizde sık sık tüketebilirsiniz. Ancak brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirildiğinde tadı bozulabilir. Bu yüzden piştiği an ocaktan almak önemlidir.
Kükürtlü sebzelerden biri olan kereviz ise kesildikten en kısa süre içinde tüketilmesi gereken bir kış sebzesidir. Kereviz, sakinleştirici özelliğinin yanı sıra, kanı temizler ve kilo almayı önler.
Şubat Ayı Kış Sebzeleri Nelerdir?
Ve yılın son kış ayı Şubat’ta son kış sebzeleri sıralaması yapacağız. Şubat ayı sebzeleri; brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, havuç, turp, pırasa, ıspanak gibi sebzelerdir. Görüldüğü gibi Şubat sebzeleri Ocak ayındaki sebzelerle benzerlik göstermektedir.
Brüksel lahanası da tıpkı kereviz gibi kükürtlü bir sebzedir. Güçlü bir kanser savaşçısı olan brüksel lahanasının az pişirilmesi ya da çiğ tüketilmesi gerekmektedir.
Kış aylarında bol bol kış ayları sebzeleri ve meyveleri tüketmeyi ihmal etmeyin!