Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar ile Karşılaşıyor?

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor

Sokak hayvanları yararına içerik yazarlığı yapma fikri ile başlayan yazı serüvenime, “sokak hayvanları hangi sorunlar ile karşılaşıyor?” konulu yazım ile başlıyorum. Günümüzde, çevre kirliliği, şehirleşme ve nüfusun artmasına bağlı olarak doğal yaşam alanları ve parkların sayısı azalmıştır. Bu ve bunlar gibi metropol sorunları, sokak hayvanları için de olumsuz durumlar oluşturmaktadır. Sokak hayvanlarına yardım hizmetleri her ne kadar belediyeler tarafından yürütülüyor olsa da ülkemizde barınak sayısının ve bu barınakların imkân ve kapasitelerinin azlığı gibi sebeplerle bu tür hizmetlerin yetersiz kalabiliyor.

Sokak Hayvanlarının Dili Olmak…

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 1

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların ve haklarının korunması ile ilgili maddeler ve bu maddelerin ihlali durumunda uygulanacak yaptırımlara yer vermekte. Ancak bu kanunların eksik uygulandığını ya da hiç uygulanmadığını düşünürsek;  hayvanseverler olarak minik dostlarımızın dili olmalıyız. Uyulmamış her kural için, kapısı çalınacak tüm yetkililere onların dili olup ulaşmalıyız. Bimer istek ve şikayetlerine ulaşmak, ilgili belediyeler ve birimlerini konu ile ilgili haberdar etmek, elimizdeki tüm iletişim kanallarını kullanmak; onların dili olmak için yapabileceklerimizden yalnızca birkaç tanesi…

Bu konuda aktif olan bir birey, sokak hayvanlarını beslemek veya onları sahiplenmek kadar önemli bir iş yapmış olacaktır. Unutmamak gerekir ki; onlara ve onlara yardımcı olmak isteyen bizlere saygı gösteren, yardımcı olan kişi sayısı arttıkça konu her açıdan daha doğru ve planlı ilerleyecektir.

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabiliriz?

Temel ihtiyaçları olan barınma ve beslenme ihtiyaçlarını bizim yardımımızla karşılayabilmeleri açısından onlar için yapabileceklerimiz aslında çok basit!

Hazır Mama ile Beslenmelerine Yardım Edebiliriz.

“Mahallemde, iş yerimde onları beslemek istiyorum.” diyenler için en pratik çözüm hazır mamalar. Hazır kuru mamaların fiyatları kalite sınıflarına göre değişmektedir.

Sokakta yaşayan canların, yaşamlarını sürdürebilmek, özellikle kış mevsiminde vücut ısılarını dengede tutabilmek için günlük yemeleri gereken minimum kuru mama miktarı, köpekler için ortalama 200 gram, kediler için ise ortalama 75 gramdır. Şöyle bir düşünün daha uygun olması için 15 kiloluk paket olarak satın aldığınız bir kuru mama paketi ile 75 köpek ya da 200 kediyi doyurabiliyorsunuz. Bu bütçeyi onlara ayırdığınızda, onların doyduğunu bildiğinizde hissedeceğiniz mutluluğun inan ki parayla ölçülebilecek bir değeri yok.

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 2
Yemek Artıklarınız Onların Mamaları Olabilir.

“Maliyeti daha az olsun, evden sokağa bir dönüşüm gerçekleştireyim.” diyorsanız sizlere ilk önerimiz şu olacak: Mutfağınızda iki çöp kutunuz olsun. Ne kadar kolay değil mi? Peçete, kürdan, şekerli besinler, kabuklar gibi sokaktaki kedi, köpek ve kuşların yiyemeyeceği, onlara zarar verecek olan besin veya nesneleri bir çöpünüze; ekmek, kemik, kalan yemek, sebze, peynir gibi artıklarınızı ise diğer çöpünüze koyarak doyurabileceğiniz can sayısını tahmin bile edemezsiniz! Bu doğada, öyle bir geri dönüşüm ve besin zincirine dönüşüyor ki, insandan, köpeğe, kediye, kuşlara ve böceklere… İyiliğinizin oluşturduğu zinciri bir düşünün. Bunları yaparken sokağınızı kirletmek gibi bir çekinceniz olmasın bunu apartman önlerinde bir kap yardımıyla yapabilirsiniz.

Minik Dostlar için Mama Tarifleri

Bir diğer önerimiz ise şu: Evimizde yemek yaparken ocağın bir gözünde de onlar için çok faydalı olan, hastalıklarına, vücut dirençlerine, kemik incinmelerine çok iyi gelen tarifler hazırlamanız. Büyük marketlerde ya da bazı kasaplarda kalan kemikler, sakatatlar, et parçaları ya da kilo ile satılan akciğerleri, kiloları 1-5 tl arasında fiyatlarla satın alabiliyorsunuz.

Et ve Kemik Haşlama Tarifi:

Marketlerde genellikle çorbalık kemik olarak satılan ve fiyatı gayet uygun olan kemik parçalarını alıp evinizde kaynatarak, içine kalan ekmeklerinizi doğradığınızda ya da makarna haşlayıp eklediğinizde onlar için besin değeri bir hayli yüksek ve özellikle de doyurucu bir yemek hazırlamış olursunuz. (İçeriğinde şeker bulunduğu için makarna ve ekmeğin çok sıklıkla verilmemesi gerekmektedir.)

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 3

Sebzeli Yoğurt Tarifi:

Kış ayları için vitamin deposu olabilecek bir tarif de; yoğurdun içine, havuç, mandalina, salatalık rendelemenizdir. Pratik bir vitamin deposu olarak bu karışımı özellikle köpekler için hazırlayabilirsiniz.

Mama Kapları Yardımı

Kışın kar ve yağmurdan mamalarımızı korumak için üzerleri kapalı kaplar tercih edebilirsiniz. Evinizdeki su şişelerini ortadan bir bölme ile keserek üzeri kapalı bir mama kabı elde edebilirsiniz. Kışın sular donduğu için ılık suları plastik kaplara koymaya hatta mümkünse içine bir kaç damla zeytinyağı damlatmaya özen gösteriniz. Bu sayede suyun donmamasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin mama kaplarını köpeklerin erişemeyeceği tabi kedilerin erişebileceği biraz yüksek yerlere koymayı tercih ediniz.

Barınma Yardımı

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 4

“Sokak hayvanları hangi sorunlarla karşılaşıyor?” sorumuzun özellikle kış mevsimi için önemli bir diğer cevabı da barınma ve ısınma. Kış aylarında onları yağmurun, çamurun, karın, buzun üstünde yatarken görmek benim gibi sizlerin de içini acıtıyordur eminim. Buna çözüm olarak birçok kulübe yapma yöntemi var, siz de görüyor denk geliyorsunuzdur muhakkak. Yuva yapımını en basit haliyle; bir koli, hırdavatçılardan satın alabileceğiniz ısı yalıtımı sağlayan straforlar, bir koli bandı ve son olarak dışını kaplamak için büyük çöp poşetleri ile halledebilirsiniz. Önemli nokta şu ki yaptığınız ya da aldığınız kulübe ve kedi evlerini koyacağınız noktalar. Özellikle kediler, köpek popülasyonunun da olduğu bölgelerde o yuvalara güvende hissetmedikleri için girmiyorlar. Bu durumu gözlemleyip rahatça girebilecekleri yerleri tespit edebilirsiniz.

Hastalıklar, Kazalar ve Tedavi Konusunda Yardım

Aracınızda trafikte ilerlerken yol kenarlarında ezilmiş kedi ve köpekleri görüyorsunuz değil mi? Bakan her göz görür, görür ve üzülür. Aracınızla bir sokak hayvanına çarptığınızda aracınızın kaskosu tüm veteriner masraflarını ödüyor. İşin maddi boyutu dışında çarptığı hayvanı arabası kirlenir diye taşımayan insanlar var, lütfen öyle bir anda bunu düşünmeyin… Kirlenen; arabanız, koltuğa sereceğiniz bir paspasınız, poşetiniz, ceketiniz olsun. Bunun yanı sıra eğer çarpıp kaçılmış yaralı bir hayvan gördüyseniz yapmanız gereken şey hemen sokak hayvanlarına yardım hatlarını aramak ve sokak hayvanları için hasta nakil aracı göndermelerini istemek. Sadece üç tuş “153”.

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 6

Sokak hayvanları için ücretsiz veteriner hizmetleri de yine bu hat üzerinden sağlanabiliyor. Arayıp sağlık sorunu olan kedi veya köpeğin durumunu anlatıyor ve adres bildiriyorsunuz. Daha sonra gün içinde görevliler sizinle irtibata geçiyorlar. Hayvanın durumu acilse ve mavi masa hemen bir araç gönderemeyecekse Ankara’dakilerin kullanabileceği Ankara Pet Taksi uygulaması oldukça uygun fiyatlara taşıma işleminizi gerçekleştirebilir. Sokak hayvanları için %50 indirim de yapıyorlar.

Yine ücretsiz veteriner hizmetleri için, ilgili belediyenin veterinerlik hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. İşin aslı şu ki, belediyelerin vermiş olduğu bu ücretsiz tedavi imkânları, aşırı yoğun olmaları sebebiyle bazen yetersiz kalabiliyor, gereken yapılamayabiliyor. Eğer imkanınız varsa özel veterinerler de sokak hayvanlarının tedavilerini yarı fiyatı ücretlere yapıyorlar.

Bunun dışında onlara, evinizde ya da iş yerlerinizdeki imkânlarla ufak tedaviler uygulayabilirsiniz. Yaralarını temizlemek, pansuman yapmak, göz rahatsızlıkları için göz pomadı kullanmak gibi. İç parazit ve dış parazit ilaçlarını gerekli periyot ve dozlarda kendiniz verebilir, onlar için vitamin tabletler satın alabilirsiniz.

Sokak Hayvanları Hangi Sorunlar İle Karşılaşıyor 5

Yapacağınız her yardım önce güzel yüreğiniz sonra da imkanlarınız ile alakalıdır ama gördüğünüz gibi en basitinden en meşakkatlisine her şey, onlara fayda sağlayacaktır. Unutmayalım yalnız değiliz. İyi ki değiliz ve iyi ki varlar.

Sokak hayvanları için su kabı yapma fikirleri burada!

Önceki YazıSonraki Yazı