Bebek Masajı Nasıl Yapılır & Ne İşe Yarar?

bebek masajı nasıl yapılır

Bebek masajı bebeğinizin gelişiminde oldukça önemli bir konu. Her şeyden önce anne-bebek arasındaki bağı güçlendiriyor ve tabii baba-bebek arasındakini de… Her nazik dokunuşunuzda bebeğiniz sakinliyor; sevildiğini ve ruhen beslendiğini hissediyor. Böylece aranızdaki güven ve iletişim güçleniyor. Üstelik ufak bedeninde yaşadığı problemlere çare bularak rahatlıyor ve çok daha kaliteli bir uykuya dalıyor. Dolayısıyla uzmanlar bebek masajının sağlıklı büyümede oldukça etkili olduğunu savunuyor.  

Peki bebek masajı nasıl yapılır? Yaparken nelere dikkat edilir? En doğru teknik nedir? Siz de nereden başlayacağınız konusunda emin değilseniz okumaya devam edin. Bu rehberde faydalarından tekniklerine bebek masajına dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

bebek masajı faydaları

Bebek Masajı Ne İşe Yarar?

Bebek masajı bebeğinizin sağlığı açısından çok sayıda fayda sağlıyor:

  • Öncelikle kan dolaşımını ve nefes alıp vermeyi hızlandırıyor.
  • Uluslararası Bebek Masajı Derneği’ne (IAIM) göre, dolaşım ve sindirim sistemlerinin uyarılmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla başta kolik bebekler olmak üzere gaz, kramp, kabızlık gibi problemlerle karşı karşıya olan bebeklere düzenli aralıkla rahatlatıcı masajlar yapılması öneriliyor. 
  • Bebek masajı, bebeğinizi rahatlamasını sağlayarak ağlama krizlerini minimuma indiriyor.
  • Bebeğiniz ona yaptığınız ufak masajlar sayesinde esneklik kazanıyor ve güçleniyor.
  • Erken doğmuş bebeklerde büyümeyi teşvik ediyor.
  • Ayrıca kas gerginliği, büyüme ağrıları ve diş çıkarma rahatsızlıklarını hafifletmede de önemli bir rol oynuyor. 
  • Bebek masajı, bebeğinizin fiziksel gelişimine katkı sağladığı gibi ileride karşılaşabileceği duruş bozukluğunun önüne geçmede de etkili olabiliyor. 
  • Doğru teknikle yapılmış bir masaj bebeğinizin cilt dokusuna iyi gelebiliyor.

Bebek Masajı Ne Zaman Yapılmalı?

Bebek masajına bebeğiniz doğar doğmaz hemen başlayabilirsiniz. Fakat bu noktada yanlış bir şey yapmamak adına doktorunuzla mutlaka konuşmalı, konuyla ilgili görüş ve önerilerini almalısınız. 

Masaj, bebeğinizin uyku rutinini oluşturmada oldukça etkili bir rol oynuyor. Dolayısıyla gece uyumadan önce bebeğinize yapacağınız bir masaj sayesinde onun çok daha kaliteli bir uyku düzenine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak bunu tekrarladığınızda, bebeğiniz otomatik olarak “uyku” mesajını alacak ve çok daha düzenli bir uyku düzenine kavuşacaktır. Unutmayın, bu durum onun için olduğu kadar sizin için de önemli! Böylece siz de kendinize daha fazla vakit ayırabilir ya da çok daha sağlıklı bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz.

masaj bebek

Bebek Masajı Ne Zaman Yapılmaz?

Bebek masajı her ne kadar bebeğinizin gelişiminde önemli bir rol oynasa da bazı durumlarda istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle bebeğinizin içinde olduğu özel durumları takip edip doktorunuzla teyitleşerek ilerlemek en doğrusu. Fakat yine de bebeğinize masaj yapmamanız gereken zamanlara bazı örnekler vermek mümkün: 

  • Bebeğiniz henüz beslendiyse, 
  • Bebeğiniz aşı olduysa, 
  • Bebeğinizin enfeksiyona bağlı bir rahatsızlığı varsa, 
  • Elleriniz soğuk, gergin ya da yaralıysa, 
  • Bulunduğunuz ortam soğuk ya da direkt olarak güneş alıyorsa.

Öte yandan masaj yaparken bebeğinizin ifadelerini ve ruh halini takip etmeye çalışın. Siz ona dokunduğunuzda bebeğiniz sakin, uyanık ve memnun görünmeli. Eğer davranışlarından onu rahatsız eden bir mesaj alırsanız, masaja devam etmemelisiniz. 

Peki bebeğinizin masajdan memnun olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Elbette bu konu bebekten bebeğe değişiklik gösteriyor. Fakat Mayo Clinic’e göre bebeğiniz başını sizden çeviriyorsa veya kendini serbest bırakmak yerine kollarını sertleştiriyorsa masaj için çok doğru bir zaman olmayabilir. 

Bebek Masajı Ne Sıklıkta Yapılır?

Bebeğinize ne sıklıkta masaj yapacağınız, bebeğinizle kurduğunuz iletişime ya da bebeğinizin verdiği tepkilere bağlı olarak değişiklik gösteren bir durum. Dilerseniz günde bir kere, dilerseniz gün aşırı olacak şekilde bir rutin tutturabilirsiniz. Hatta isterseniz bebeğinizin ihtiyaçlarını takip ederek gün içinde bile tekrarlamanız mümkün. Karar, tamamen size ve bebeğinize kalmış. 

Gelelim bebek masajının ne kadar süre boyunca yapılması gerektiğine… Bu da yine bebeğinizin verdiği tepkiye göre değişkenlik gösterse de yeni doğan bebek masajı süresini ortalama 10 dakikada tutabilirsiniz. 

Bebek Masajı Yaparken Ne Kullanılır?

Bebek masajı yaparken üç önemli şeye ihtiyaç var: Konforlu ve hava sıcaklığı açısından uygun bir ortam, hoş ve rahatlatıcı bir müzik ve kaliteli bir bebek yağı… Tüm bunları sağladığınız ve doğru hareketlerle masaj yaptığınız takdirde bebeğinizin gevşeyip rahatlamaması çok da mümkün değil. Tabii ciddi bir rahatsızlığı ya da problemi yoksa… 

adım adım bebek masajı

Adım Adım Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Şimdi gelelim tüm ebeveynlerin merak ettiği konuya: Bebek masajı teknikleri. Bu noktada belli başlı birkaç teknikten bahsetmek mümkün. Fakat daha kontrollü ilerlemek isterseniz, konuyla ilgili doktorunuzdan öneri ve görüşlerini alabilir, bebek masajı eğitimi seanslarına katılabilirsiniz. 

  1. Ciltten Cilde Masaj Tekniği

Kanguru adıyla da anılan “Ciltten cilde” tekniğinde bebeğin çıplak teniyle anne ve babanın çıplak teni birbirine değiyor. Bu teknik için bebeğinizi göğsünüze yatırın ve yavaş yavaş bacaklarını, sırtını okşamaya başlayın. Ardından kollara geçerek bebeğinizin daha da gevşemesini sağlayabilirsiniz.

  1. Bebek Gaz Çıkarma Masajı

Söz konusu yeni doğan bebek masajı olduğunda herkesin aklında aynı soru: Bebek gaz çıkarma masajı nasıl yapılır? Özellikle kolik bebekler için oldukça önemli bir masaj olan bu teknikte aşağıdaki adımları takip edebilir; bebeğinizin bağırsaklarının harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Öncelikle avuçlarınızı ısıtın ve bebeğinizin karnına yerleştirin.
  • Hafifçe baskı uygulayarak elinizi karnından kasıklarına doğru indirin. Aynı işlemi diğer elinizle tekrarlayın. 
  • Bu işlemi birkaç kere art arda uyguladıktan sonra bebeğinizin ayaklarından tutarak dizlerinin karna doğru çekin. Bu şekilde yaklaşık olarak 15 saniye bekleyin. 
  • Ardından bebeğinizin karnında elinizle saat yönünde masaja devam edin. 
  • Sonra tekrardan bebeğinizin dizlerini karnına doğru çekerek bir 15 saniye daha bekletin. 

Bebeklerde gaz çıkarmak için uygulayabileceğiniz farklı yöntemler de mevcut. En çok bilineni ve belki de en etkili sonuç vereni ise bebeğinizi omzunuza doğru yatırıp belli ritmik hareketlerle sırtını okşamak. 

  1. Bebek Sırt Masajı 

Sırt masajını yalnızca bebeğinizin gazını çıkarmak için değil, farklı durumlarda da onun rahatlamasını sağlamak amacıyla uygulayabilirsiniz. Bu noktada dikkat edebileceğiniz birkaç noktadan bahsetmek mümkün: 

  • Bebeğinizi dilerseniz omzunuza yatırın, dilerseniz yüz üstü olacak şekilde bir yatağa…
  • Bir elinizle bebeğinizin ensesinden başlayarak kalçalarına doğru okşayın. 
  • Dilerseniz parmaklarınızın yardımıyla ritmik hareketler yaparak bebeğinizin bedenini uyarabilirsiniz. Bu noktada en çok tercih edilen hareket, parmak uçlarıyla bebeğinizin sırtına nazik vuruşlar yapmak. 
  • Bebeğinizi biraz daha rahatlatmak isterseniz, sırttan bacaklara doğru inebilirsiniz. 
  1. Bebek Ayak ve Bacak Masajı 

Ayak ve bacak masajları da bebeğinize iyi gelen, onun ince motor gelişimini destekleyen masaj tekniklerinden. Ayak masajı söz konusu olduğunda işe bebeğinizin bileklerinden başlamanız gerekiyor. Önce bileklerini dairesel hareketlerle gevşetmeli, ardından aynı uygulamayı parmaklara yapmalısınız. Ardından bebeğinizin topuğundan başlayarak parmaklarına doğru ritmik hareketlerle ilerleyebilir, bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 

Söz konusu bacak masajı olduğunda ise yapmanız gereken hareket oldukça basit, fakat bir o kadar rahatlatıcı: Bebeğinizin ayaklarından tutup dizini bükün, düz bir şekilde karnına doğru itin. Çok ufak dozlarda basınç uygulayarak bebeğinizin bacaklarını karnına doğru itip çekmeye devam edin. Bu hareket bebeğinizin gaz sorunlarına da çare olabilir. 

Bebek masajı, bebeğinizin gelişimi, onunla kurduğunuz iletişim açısından oldukça önemli bir rol oynasa da istenmeyen sonuçlara neden olmamak adına tüm bu öneri ve hareketleri doktorunuzla mutlaka teyitleşmelisiniz. 

Bebek masajı ile ilgili içeriğimiz hoşunuza gitti mi? Belki, “Bebek Bezi Nasıl Seçilir, Nasıl Bağlanır?” yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı