Ana kucağı, bebeklerimizin hem arabada hem evde rahatça taşınmasını ve oturmasını sağlayan koltuklardır. Piyasada bulunan ana kucağı modelleri ev tipi ve araç tipi olarak ikiye ayrılır. Özellikle ilk defa anne ve baba olacakların kafasında bebek alışveriş sürecinde türlü sorular olur. “Ana kucağı kaç aylıkken kullanılır?” sorusu da bu sorulardan biri. Hem kafanızdaki bu soru işaretini gidermek hem de anakucağı hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlamak için sizlere ana kucağı hakkında detaylı bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar!
Ana Kucağı Gerekli Mi?
“Ana kucağı kaç aylıkken kullanılır?” sorusu kadar merak edilen bir diğer soru da “Ana kucağı gerekli mi?” sorusu. Ana kucağı sayesinde; evde sürekli yanınızda görmek istediğiniz, fakat her an kucağınızda olamayacak olan bebeklerinizi, anakucağı rahatlığında ve konforunda üstelik güvenli olan bir koltuğa yerleştirip evin içinde gittiğiniz her yere götürebilirsiniz. Böylece her an gözünüzün önünde durmasını bu şekilde sağlayabilir ve siz bir taraftan yapmanız gereken işleri yapabilirsiniz. Ev Tipi Ana Kucağı modellerini incelemek için hemen tıklayın! Arabada ise, ana kucağı oto koltuğu kullanımı zaten zorunludur. Araç içinde bebeğinizi kucağınızda taşımanız öncelikle güvenlik açısından büyük tehlikedir. Hem kendi can güvenliğiniz için hem de bebeğinizin can güvenliği için ana kucağı kullanmalısınız. Ayrıca bebeklerinizi sürekli kucakta bakılmaya ve gezdirilmeye alıştırmamak için de anakucağından yardım alabilirsiniz.
Ana Kucağı Ne Zaman Kullanılır?
Bildiğiniz üzere bebekler doğumdan yaklaşık 3 ay sonra ilk kez oturtulmaya başlanırlar. Doktorlar “Ana kucağı kaç aylıkken kullanılır?” sorusuna anakucağının doğumdan itibaren kullanımını önermeyebilirler. Şekli gereği oturma pozisyonuna yakın bir pozisyon alacağı için, bebeğinizin ilk günlerde düz bir zeminde yatıyor olmasını ya da düz şekilde taşımanızı önerebilirler. Ama anneler gündelik kullanımda, özellikle ilk zamanlar gözlerinin önünden asla ayırmak istemedikleri bebeklerini sürekli yanlarında görmek istediklerinden anakucağı için de kendilerince bir çare üretiyorlar. Anakucağının çukur bölgesine minik bir yastık ya da penye, battaniye ile destek yapılarak o çukurluğu düzleştirip ve bebeklerini yanlarında bu şekilde gezdirebiliyorlar. Tabi ki 1.5-2 saatlik periyotlarla bebeğinizi anakucağından alıp hareket ettirmeniz önemlidir. Yine araç tipi anakucakları doğumdan itibaren 13 kilograma kadar kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu sürede, çocuğunuzun fiziksel gelişimi farklı evrelerden geçer ve bu evrelerde, ergonomik talepleri değişiklik gösterebilir. Oto koltuğu standartları oluşturulurken, bu fiziksel değişimler göz önünde bulundurulmuş ve ilk aylarda büyük bir değişim gösteren bel ve kafa bölgesi için destek minderleri üretilmiştir. Bu minderler, doğumdan itibaren ortalama üç aylık bir süre boyunca kullanılır ve bu sürenin ardından çıkarılarak çocuğun daha rahat bir şekilde oturması sağlanır. Ana kucağı çeşitleri arasında tercih yaparken sallanan titreşimli anakucakları, oyuncaklı ana kucakları, kafa destekli ana kucakları, otomatik salıncaklı anakucakları birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. İhtiyacınıza ve bebeğinizin gereksinimine göre bu ana kucağı çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Ev tipi ana kucağı modelleri; bebeğin annesinin kucağında duruyormuş gibi yaslanarak rahat bir şekilde dinlenmesini ve kendini güvende hissetmesini sağlar. Ev tipi anakucağı modelleri kendi içinde salıncaklı, titreşimli ve beşikli olmak üzere üçe ayrılır. Bu modeller arasında en iyi olanı belirleyen, yalnızca bebeğinizin kendisidir.
Araç tipi ana kucağı modelleri ise, yolculuk esnasında bebeğinizin güvenliği için çok büyük önem taşır. Asla yaşamak istemeyeceğimiz trafik kazalarında kucağımızda olan bebeğimizi maalesef ki koruyamayız, emniyet kemeri takabileceği yaşa gelene kadar bebeklerimizi araç içinde mutlaka anakucağına oturtmalıyız.
Anakucağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hem güvenli hem ekonomik en önemlisi de bebeğiniz için sağlıklı olacak ana kucağını alırken dikkat etmeniz gereken bazı husular bulunmaktadır. Bu hususlar nelermiş gelin hep birlikte bakalım!
Taşıma: Çocuğunuzun ana kucağı ile beraber rahat bir şekilde taşımak için anakucağının taşıma kulplarına sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Portatif: Kolay kurulumu ve portatif oluşu açısından yer kaplamaması, sizin için kolaylık olacaktır.
Ayarlanabilir Sırt Dayanağı: Kademeli sırt dayanağı ile bebeğiniz oturma, yaslanma ve yatma pozisyonlarına rahatlıkla geçebilir.
Yıkanabilir Kumaş: Dilediğiniz zaman kolayca çıkartılıp yıkanabilme özelliğine sahip olmalıdır. Nem tutmayan, teri anında dışarı atan bir kumaş türü olmasına da dikkat etmelisiniz.
Taşıma Kapasitesi: Bebeğinizin kilosu ve ayına göre onu güvenle taşıyacak bir ana kucağı seçmelisiniz.
Oyuncak Barı: Eğer oyuncak barı olan bir ana kucağı satın alacaksanız, oyuncak barının çıkarılabilir olmasına dikkat etmelisiniz.
Sallanabilir Anakucağı: Sallanabilir bir model almak istiyorsanız, öne arkaya sallanabilir ve isteğinize göre sabitlenebilecek olmasına dikkat etmelisiniz.
Ek Minderleri: Dolgulu el minderleri olursa bebeğiniz için ekstra konfor sağlayabilirisiniz.
Ergonomik olmasına, dolgu, kumaş ve tüm malzemelerinin yapısı hakkında bilgi içeren açıklamalarına bakabilirsiniz. Eğer bir ana kucağına ihtiyacınız varsa ve tüm bu modelleri incelemek istiyorsanız Oto Koltuğu & Ana Kucağı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.