Dünyaya geldikleri andan itibaren yaptıkları her mimik, her gülüş, her yeni hareket bizi sevince boğan bebeklerimizin emekleme süreçleri, o ilk hareket etme çabaları bizim heyecanla beklediğimiz zamanların başında gelir. Dünyayı tanımak ve keşfetmek, bunu ise ilgisini çeken cisimlere yaklaşarak yapmak isteyecek olan bebeklerimiz için ilk hareket, emeklemeye çalışmak olacaktır. Bazı bebekler ise emeklemeden ayağa kalkmaya çalışmaya, direkt ayakları üzerinde durmaya başlayabilirler. Peki bebekler ne zaman emekler? Bebeklerde emekleme belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım!
Bebeklerde Emekleme Süreci
Çocuğun hareket gelişimi belirli aşamalardan geçerek ilerler. Bebekler emeklemeden önce belirli bazı davranışları gerçekleştirebilmeli; baş, boyun ve gövde kaslarını yeterince kontrol edebilecek olgunluğa ulaşma gibi. Psikolog Mary Shirley’e göre bebek, 1. ayda yüz üstü uzandığında başını ve çenesini yerden kaldırabilmelidir. 2. ayında, göğsünü yerden kaldırabilmelidir. 4. ayında ise destekle oturabilmeli, 5. ayında annesinin kucağında oturarak nesneleri tutabilmelidir.
Bebekler genellikle tek başlarına dik oturmaya başladıklarında ilk sürünme hareketlerini de yaparlar. Sürünme yaklaşık 6. ay civarında ortaya çıkar ve emeklemenin belirtileridir. Zaten emekleme ve sürünmede kullanılan temel hareketler aynıdır.
Emekleme kısaca eller ve dizler üzerinde yürümektir. Emekleme her çocukta farklı aylarda ortaya çıksa da genellikle 8. ve 9. aylarda tam haliyle görülmeye başlayacaktır. Emekleme bebeğin istediği yere hareket etmesini, nesnelere ulaşmasını ve çevresini keşfetmesini sağlar.
Eğer bebeğinizin diğer fiziksel davranışlarında bir tuhaflık fark etmiyorsanız, bebekler ne zaman emekler konusunda çok endişe etmemeniz gerekir. Az önce söylediğimiz gibi bazı bebekler bir yerlere tutunarak ayakta kalmaya ve adım atmaya başlayabilir, sürünme ve emekleme sürecini hiç yaşamayadabilirler. Çoğu bebeğimiz ise bu evreyi yaşayacaktır.
Bebeğinizin o aylarda emeklemesini kolaylaştırmak için, yere temiz bir çarşaf serin, ipli tüylü olmamasına dikkat edin. Bebeğinizi üzerine yüz üstü bırakın, karşısına biraz uzağına geçin ya da ilgisini çeken oyuncakları, objeleri önüne koyun. Seslenip çağırın, size ya da koyduğunuz objeye ulaşmaya çalışacaktır. İlk emekleme belirtilerinde bebeğiniz ellerini kullanacaktır. Zeminde elleri ile ileriye gitmeye çalışacak daha sonra bacakları ile debelenecektir. Bu evrede onun işini kolaylaştırmaya çalışmayın, bırakın enerji harcasın ve kasları eklemleri güçlensin.
Bebeklerin Emeklemesine Yardımcı Emekleme Ürünleri
Emekleme Oyuncağı: Sevimli köpek, kedi, kaplumbağa ve tavşan tekerlekli oyuncaklar ile bebeğinizin onları takip etmesini, emeklemesini ilerletmesini sağlayabilirsiniz.
Emekleme Dizliği: Özel bağlama aparatları ile bir hayli hareketli olan bebeklerinizin dizinden kaymayacak ve bebeğinizin dizlerini tahriş olmaktan koruyacak dizliklerdir.
Emekleme Topu: Rengarenk çeşit çeşit modelleri bulunan emekleme topları pille çalışır. Ayrıca bunlar arasında müzik çalan, ışıkları yanıp sönen modelleri de bulunmaktadır. Müzikli olanları ya da her tuşunda farklı bilgi kelimeler olanları daha öğretici bir görev görürler.
Emekleme Halısı: Oyun halısı olarak da bilinen bu emeklemeye yardımcı ürün, bebeğinizin sürünme veya emekleme aktivitelerini üzerinde gerçekleştirebilmesine yardımcı olur.
Emekleme Sehpası: Bebeğiniz kolları ve ayakları üzerinde emekleme pozisyonunda iken onun karın bölgesine ölçüsünü uygun hale getirerek yerleştirebileceğiniz tekerlekli bir üründür. Bebeğinizin ileri geri hareket etme kabiliyetini arttıracak kol ve bacak gelişimini hızlandıracak ve kendi kendine emeklemesini sağlayacaktır.
Bebeğin bu ilk hareketlerini güvenli bir ortamda, ebeveynleri tarafından destelenerek gerçekleştirmesi önem taşımaktadır. Bu ilk çabaların desteklenmesinin bebeğin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine katkılarının olacağı unutulmamalıdır.