Bebeklerde Kabızlık: Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Bebeklerde Kabızlık

Bir anne ya da bir baba olarak büyük bir ihtimalle bebeğinizin her bir gülüşünü, hıçkırığını ve ağlaması dikkatlice inceliyor, her bir tepkisini onun iyi ya da kötü olduğuna dair bir işaret olarak algılıyorsunuz. Bebeğinizde oluşabilecek bazı sağlık sorunlarını tespit etmek ise sandığınızdan daha zorlayıcı olabilir; özellikle bebeklerde kabızlık gibi.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık, her anne-babanın korkulu rüyası olmakla birlikte bebek bakım sürecinde sıklıkla karşılaşabileceği bir durumdur. Bebeğinizin sindirim hareketleri, o geliştikçe onunla birlikte gelişecek ve değişecektir. Bunun sonucunda ishal ve kabızlık gibi iki farklı uçta yer alan sindirim sistemi problemlerine bile belirli dönemlerde maruz kalabilir. Bebeklerde kabızlık sorununu tespit etmek ve giderebilmek için kabızlık belirtilerini iyi ayırt etmeli, bu tip bir sorun ile her zaman karşılaşabileceğinizin farkında olarak hazırlıklı olmalı ve doktorunuzdan da tavsiye alarak en güvenilir bebeklerde kabızlık çözümlerine başvurarak bebeğinizi tekrar rahatına kavuşturmalısınız. Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir, neden olur ve bilinçli bir ebeveyn olarak bu gibi durumlarda ne yapmalı, hepsi bu yazıda.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

Bebeklerin kabız olma riski, aslında sandığınızdan daha yüksektir. Özellikle katı gıdaya geçiş sürecinde olan ve sindirim sistemine ilk defa anne sütünden farklı bir besin dahil eden bebeğiniz, bu değişimi ister istemez bağırsak hareketlerine de yansıtacaktır. Elbette her bebeğin sindirimi ve metabolizması birbirinden farklıdır; bazı bebekler 0-2 yaş döneminde hiç kabızlık belirtisi göstermeden rahat bir sindirim süreci gösterebilir. Bazıları ise diğer minik akranları kadar şanslı olmayabilir. Bebeklerde kabızlık sorunu, pek çok farklı sebepten dolayı meydana gelebilir:

  • Katı Gıda: Bebeğiniz katı gıda tüketimine geçtiği dönemde hafif bir kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalırsa bu sizi şaşırtmasın. Bebeklere özel pirinç gevrekleri gibi karbonhidrat yüklü katı gıdalar, lif içeriği bakımından yeterince zengin olmadığı için bağırsakların standart çalışma hızına ket vurabilir.
  • Anne Sütünü Kesme: Anne sütünü ufak ufak kesmeye başladığınızda bebeğinizde bir miktar dehidrasyon oluşacağı için kabızlık belirtileri gösterebilir.
  • Bebek Maması: Tıpkı katı gıdaya geçişte olduğu gibi, bebek mamasına geçişte ya da anne sütüne ek olarak ek gıda kullanımında bebeğinizin bağırsakları alışma sürecine geçebilir. Sadece ve sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık çok nadir olarak görünürken özellikle protein yüklü mama takviyesi alan bebeklerde daha sık kabızlık belirtilerine rastlanabilir.
  • Susuz Kalma: Eğer bebeğinizde dehidrasyon, yani yetersiz su tüketimi durumu oluşursa, vücudu bu sefer tükettiği gıdalardan ve bağırsaklarındaki atıklardan sıvı temin etmeye çalışır. Bu da ilermesi güç, sert ve kuru dışkıya neden olur.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklere kabızlık için herhangi bir çözüm aramaya başlamadan önce bebeğinizde gerçekten kabızlık olup olmadığını tespit edebilmeniz gerekir. Eğer bebeğiniz aşağıdaki semptomlardan bir veya birden fazlasını gösteriyorsa, büyük bir ihtimalle kabızlık çekiyor demektir:

  • Seyrek (en az 48+ saat) bağırsak hareketleri
  • Tuvalete çıkarken ıkınma
  • Dışkıda kan
  • Sert bir karın
  • İştahsızlık
  • Çabuk doyma, yemek yemek istememe

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık

Eğer siz de bebeklerde kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız ve kendinizi sık sık “Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?” sorusuna cevap ararken buluyorsanız, bu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Egzersiz: Eğer bebeğiniz emekleme yaşına geldiyse onu birkaç emekleme turu yapmaya teşvik edin. Henüz emeklemiyorsa onu sırt üstü yatırın ve bacaklarına bisiklet hareketi uygulayın. Bu sirküler egzersiz bağırsaklarının canlanmasına yol açacaktır.
  • Masaj: Bebeklerde kabızlık çözümleri arasında en etkili yollardan bir tanesi, bebeğinizin karnına masaj yapmaktır. Bağırsaklarının bulunduğu karın kısmına parmak uçlarınızla yumuşak ancak kuvvetli bir baskı uygulayın. Bu hareketi en az 3 dakika boyunca aralıksız olarak yapın.
  • Mama Değişimi: Eğer bebeğinizdeki kabızlık sorununun tükettiği mamadan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız ya kullandığınız bebek maması markasını değiştirmeyi ya da mama tüketimini azaltmayı deneyin.
  • Erik Kurusu Suyu Tüketimi: Eğer bebeğiniz 4 haftasını doldurduysa beslenme rejimine erik kurusu suyu ekleyin. Erik kurusu, doğal bir laksatif görevi görerek bağırsaklardaki tıkanıklıkların ve sertliklerin açılmasına ön ayak olabilir. Bebeğiniz erik suyunun tadını beğenmediyse elma suyu ya da armut suyu da deneyebilirsiniz.
  • Katı Gıdayı Azaltma: Bebeğiniz katı gıda tüketiyorsa pirinç, muz ve haşlanmış havuç gibi kabızlık yaratabilecek gıdaların tüketimini kesin. Bunların yerine bebeğinizin diyetine kayısı, brokoli, kabuksuz elma, şeftali, armut ve kuru erik gibi sindirim sistemini harekete geçirecek gıdaları dahil edin.
  • Daha Fazla Sıvı Tüketimi: Düzenli bağırsak hareketleri için yeterli sıvı tüketimi çok önemlidir. Bebeğinizin yeteri kadar sıvı alması için bol su ve anne sütü tüketimi idealdir. 6 aylık bebeklerde kabızlık sorununu gidermek için ise yukarıda bahsi geçen meyvelerin suyu sıkılıp diyetine eklenebilir.
  • Doktora Danışmak: Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusunun en sağlıklı ve doğru cevabını elbette çocuk doktorunuz verecektir. Bebeklerde kabızlık için fitil ya da benzeri bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun konu ile ilgili tavsiyelerine kulak verin.

Bebeklerde Kabızlık

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için bebeklere nasıl mama verilir? Detaylar bu yazımızda!

Önceki YazıSonraki Yazı