Sukulent Bakımı

Sukulent Bakımı

Kaktüs familyası içinde sınıflandırılan sukulenti çiçekçilerde mutlaka birçoğumuz görmüşüzdür. Çiçek satışları sıralamasında rekorlar kıran sukulent çiçeği, farklı renkleri ve o minyatür görünümü ile ev ve iş yerlerimizde bakımını yapabileceğimiz harika bir dekoratif bitkidir. Sukulent bakımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm tüyoları sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Sukulent Nedir?

Sukulent,  kaktüs familyası içinde sınıflandırılan hatta ‘dikensiz kaktüs’ diye anılan bir bitkidir. Dünyanın birçok yerinde bulunur, aşırı derecede suya ihtiyaç duyan bir bitki olduğu için kesinlikle susuz bir ortamda yaşayamaz. Bu yüzden bulundukları ortamda bol su olması gerekmektedir. Sukulent bakımı ve sukulent çoğaltması oldukça kolay ve zahmetsizdir.

Sukulent Çeşitleri Nelerdir?

Sukulent Bakımı Sukulent Çeşitleri

Sukulent bitki çeşitleri hakkında bilmeniz gerekenlerden bazıları şu şekildedir:

Dam Koruğu: Gri-yeşil arası renkli dalları, 60 santimetre kadar uzayabilir. Dam koruğu direkt güneş ışığı alan yerleri de sever. Yaprakları nazik olan bu bitki ile direkt temastan kaçınmaya dikkat etmeniz kurumaması açısından önemlidir.

Yılan Derisi Çiçeği: Görüntüsü itibariyle kendisine zebra kaktüsü de denir. Bakımı ve yaşatmak çok kolaydır çünkü neredeyse hiç bakım istemez.

Aloe Vera: evet birçoğumuzun bildiği aloe vera da bir sukulent çiçek türüdür

Dikenler Tacı: Madagaskar orijinli olan bu sukulent yeterli güneş ışığı aldığı sürece çiçeklerini dökmez. Ufak ve parlak renkli çiçekleriyle bulunduğu ortama çok hoş bir görünüm katar.

Lithops: çakıl taşlarına benzeyen ufak sukulentlere verilen addır. Görselini bu kadar beğendiğim sanırım pek az çiçekten biridir, harika görünür. yetiştirmesi ve bakımı oldukça kolaydır.

İnci Tanesi: sarmaşık gibi uzadığı için konulduğu mekanı keyifli hale getiren bir sukulent bitki türüdür. Özellikle saksı yüksek bir yere yerleştirildiğinde daha da şık bir görünüme sahip olur.

Sukulent Bakımı Hakkında Tüyolar

Sukulent Bakımı Tüyoları

Sukulent toprağı ve tohumunu kolaylıkla bulabilirsiniz. Suklent, çok zor bulunmayan, ekimi zor olmayan bir çiçek türü olduğu için kolaylıkla ekip çoğaltabileceğiniz bir bitkidir. Sukulent toprağı için öyle derin bir saksıya ihtiyacınız yoktur hemen hemen tüm sukulent türünün kökleri çok yayılmadığından büyük ve derin bir saksıya gereksinim duymazlar. Toprakları genel durumu kontrol edildikten sonra herhangi bir sorun olmadığı zamanlar belki yılda bir kez değiştirilebilir. Bu daha iyi büyümesine katkı sağlayacaktır.

Aydınlık ortamı seven sukulent çiçeği, eğer suyun ve ışığın olmadığı bir yerde kalırsa hayatta kalmak için su tutma özelliğini kullanır ve yaşamayı sürdürür. Sukulent, suyu gövdesinde biriktirir. 15 ile 20 gün boyunca su verilmese dahi gövdesinde bulunan su ile susuzluğunu giderebilir.

Sukulent dikimi sırasında, farklı çeşitleri bir araya getirilerek dikilebileceği gibi, ayrı ayrı saksı veya bahçelerde yetiştirilmesi de mümkündür. Soğuğa karşı duyarlı olan bu bitkiler sıcak beldelerde yetişmektedir. Bakımı da oldukça kolay olan bu bitki toprakta yetişir ve toprağının sürekli nemli olması gerekmektedir. Sukulent bakımı kadar çoğaltılması da son derece kolaydır. Kökleri çok çabuk toprağa karıştığı için zorlanmadan çoğaltmak mümkündür.

Sukulent Bakımı Nasıl Olur

Sukulent bakımında en önemli ve dikkat isteyen nokta, sulamadır. Sukulentleri fazla suladığınız zaman çabucak ölebileceklerini asla unutmamalısınız. Sukulentlerin gereksiz ve aşırı sulanması kesinlikle zararlıdır. Büyümeye başladıkları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sukulentler iyice büyüdükten sonra daha sık sulama işlemi yapılabilir.

Kış aylarında sukulentlerin çok fazla sulanmaması gerekmektedir. Kış ayları geldiği zaman 2 haftada 1 defa sulama yapmanız yeterlidir. Yaz aylarında ise sulamayı haftada 1 olacak şekilde yapabilirsiniz. Sulama yapmadan önce toprağı eliniz ile kontrol ederek tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Sukulentlerin toprağının nemli olduğu durumlarda sulanmaları bitkilerin ölmesine sebep olabilir. Sulama işlemine sukulentler söz konusu olduğu zaman daha fazla dikkat edilmelidir.

Sukulentler yer aldıkları ortamdaki radyasyonu emebilecek etki göstermeye başlarlar. Bu sebeple, radyasyon önleyici özelliklerinden dolayı sukulentler pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Üstelik dikensiz kaktüs olarak anılan, çok narin ve sürekli ilgi istemeyen özellikleri ile benim gibi evinde ve işyerinde her yer çiçeklerle dolu olsun ama aşırı ilgilenecek kadar da zamanım yok diyenler için ideal çiçeklerdir.

Ofiste de çiçek bakmak mümkün! Ofisinize renk katacak çiçekleri görmek için yazımızı okumadan geçmeyin!

Önceki YazıSonraki Yazı