Bebeklere Mama Nasıl Verilir?

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Bebeğiniz büyüdü ve artık mama yemeye hazır; pekiyi ya siz buna hazır mısınız? Bebeklere mama yedirme konusunda hazırlıksız yakalanmanız, sizi bebeğinizi ilk defa kucağınıza aldığınız çaresizlik ve ne yaptığını bilmezlik hissi ile baş başa bırakabilir, bu yüzden de bebeklere mama verme süreci hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenmeniz ve teoride de olsa bir tecrübe alanı edinmeniz, bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını oturtma ve ona sağlıklı bir beslenme rejimi sunma konusunda sizin için artı olacaktır. Bebeklere mama nasıl verilir, bebeklere mama verirken nelere dikkat etmeli ve birbirinden değerli bebeklere mama tavsiyeleri için doğru yerdesiniz.

Bebeklere Mama Vermeden Önce…

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Bebeğinize mama vermeye başlamadan önce gerçekten hazır olup olmadığını tespit etmeniz gerekiyor. Zorunda kalmadıkça bebeğiniz 6 aylık kilometre taşına ulaşmadan ona mama vermemeniz gerekiyor, zira bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek, en sağlıklı ve doğru beslenme yöntemi olarak kabul görüyor. 4 aylık bebeğe mama vermezken bir anda 6 aylık bebeğe mama vermek de hem sizin, hem bebeğiniz için şaşırtıcı olabilir, bu yüzden de bu geçiş sürecine iyi adapte olmak ve mümkün olduğunda pürüzsüz bir geçiş sağlayabiliyor olmak çok önemli.

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Peki bebeğinizin mama tüketmeye hazır olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? İşte bebeklere mama vermeden önce özellikle dikkat kesilmeniz gereken belirtilerden bazıları:

  • Bebeğiniz kendi başına ya da minimum destekle oturabiliyorsa,
  • Hoşuna gitmediği bir şey yaptığınız zaman (örneğin burnunu mendille silmek) kafasını sizden çevirebiliyorsa,
  • Farklı yiyeceklere karşı farkındalığı geliştiyse ve ilgi duymaya başladıysa,
  • 250 mililitre anne sütü tükettikten sonra bile açlık belirtileri gösteriyorsa,
  • Ağzını açmayarak ya da kafasını aksi yöne çevirerek doygunluk belirtileri gösteriyorsa, bebeğiniz mama tüketmeye hazırlanıyor demektir.

Bebeklere Nasıl Mama Verilir?

6 ayı aşkın bebeklere mama vermeden önce uygun ortamın hazırlanması gerekir. Bu hazırlığın en önemli aşaması ise elbette mama sandalyesi kullanımıdır. Mama sandalyesini kurarken sandalyenin sert ve düz bir zemin üzerinde olduğuna, tekerleklerinin kilitli durumda olduğuna ve kırıntıları kolay toplayabilmeniz için altında bir bez ya da poşet serili olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Bebekler için mama hazırlarken ihtiyacınız olacak diğer unsur da elbette bebek beslenme gereçleri. Bebeğiniz için mama kabı satın alırken aşırıya kaçmanıza gerek yok; bir adet büyük, bir adet küçük mama kabı çoğunlukla işinizi görecektir. Bununla birlikte bebek mama kabı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, içerisinde BPA olmayan bir malzemeden üretilmiş olmasıdır. Hafif ve kolay bir kullanım vaat ettiği için bebek mama kaplarının üretiminde çoğunlukla plastik materyal tercih edilir; bu da içerisinde BPA olma ihtimalini yükseltir. Mama kabı satın alırken ürün özelliklerini göz önünde bulundurmanızda ve içeriğini dikkatlice okumanızda fayda vardır.

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Mama kaplarının yanı sıra bebek çatalı, bebek kaşığı ve alıştırma bardağı da ihtiyaç duyacağınız diğer beslenme gereçlerinden. Bebeğinizi mama sandalyesine oturtmadan ve mamasını yedirmeye başlamadan önce elinizin altında temiz bir havlu bulundurmayı da ihmal etmeyin. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra ideal bebeklere mama yedirme süreci şöyle işliyor:

  • Bebeğinize mama önlüğü giydirin.
  • Bebek kaşığının ucuna bir miktar mama alarak bebeğinize yedirin. (Mama yedirme işlemini bebeğiniz hali hazırda açken yapacağınız için ağzını içgüdüsel olarak açması muhtemeldir.)
  • Bir sonraki kaşığı vermeden önce bebeğinizin ağzındaki mamayı tamamen yutmasını bekleyin.
  • Mama yemeye yeni başlayan bir bebek, ortalama bir tam yemek kaşığı kadar yiyecektir, o yüzden de daha fazla mama almayı reddettiği zaman üstelemeyin.
  • Her 5-10 kaşıkta bir alıştırma bardağından bir iki yudum su içmesini sağlayın.
  • Bebeğinizin çatalı, kaşığı, bardağı ya da tabağı tutmaya çalışmasına karşılık hazırlıklı olun.
  • Kafasını çevirmeye, kaşığı itmeye ve ağlamaya başlayan bir bebek, daha fazla beslenmek istenmeyen bir bebektir. Bu işaretlere karşı her daim uyanık olun ve bebeğinizi daha fazla yemek için zorlamayın.

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Bu adımlar için “ideal” süreç diyoruz, çünkü her bebeğin doğası farklıdır ve her biri, ilk defa mama sandalyesinde mama yeme tecrübesini burada anlatıldığı gibi kolay ve rahat karşılamayabilir. “Bebekler neden mama içmek istemez?” sorusu, her annenin hayatının bir döneminde kendi kendine ya da çevresine sorduğu bir soru haline gelir. Bu oldukça normal bir durumdur ve bebeğiniz er ya da geç, mama tüketimine alışacak ve size zorluk çıkartmayı bırakacaktır. Bu süreci yumuşatmanın en etkili yollarından bir tanesi de bebeğe mama yedirme oyunları oynamaktır. Deneyebileceğiniz eğlenceli yöntemleri şöyle sıralamak mümkün:

  • Bebeğin kaşık ya da çatalı yadırgaması ihtimalini göz önünde bulundurarak ilk etapta mamayı parmaklarınızla yedirmeyi deneyin.
  • Mamanın ne kadar lezzetli olduğunu ona kanıtlamak için mamayı gözleri önünde yiyin ve bunu yaparken lezzetli olduğuna dair sesler çıkartın.
  • Ortalığın dağılması ve kirlenmesi durumunda sakinliğinizi koruyun, bebeğinizin üzerine ekstra baskı yaratmayın.
  • Mama sandalyesine birbirinden farklı sebze ve meyveler bırakın ve bebeğinizin onları kendi başına keşfetmesini sağlayın.
  • Bebeğinize dışarıda mama yedirmeyi deneyin.

Bebeklere Mama Tarifleri

Elbette bebeklere mama yedirmenin en eğlenceli kısmı da bebeklere mama tarifi hazırlamaktır. Çorbası, muhallebisi ve püresi derken birbirinden lezzetli ve sağlıklı mama tarifleri ile beslenme sürecini keyifli hale getirmeniz mümkündür. Eğer bebeklere mama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, detaylı bebek maması tariflerimizi inceleyebilir, her gün farklı bir tarif deneyerek mamaya geçiş sürecini farklılaştırabilirsiniz:

Bebeklere Mama Nasıl Verilir

Mama faslı bitti; peki geriye kalan o lekeli kıyafetler? Bebek kıyafetleri yıkama rehberimiz için sizi buraya alalım!

 

Önceki YazıSonraki Yazı