Bebeğinizin bağımsızlığını kazanmasını izlemek kadar keyifli bir şey yoktur. Bunlardan bir tanesi de bebeğinizin oturmaya başladığı dönemdir. Bağımsız olarak oturabilmesi, bebeğinize dünyaya karşı yepyeni bir bakış açısı kazandırır. Sırtı ve boyun kasları kendini dik pozisyonda tutabilecek kadar güçlendiğinde ve bacaklarını nereye yerleştirmesi gerektiğini çözdüğünde onu tutabilene aşk olsun: Çok yakında oturmaya, emeklemeye, ayakta durmaya ve ardından da yürümeye başlayacak demektir. Peki bebekler ne zaman oturur? Her anne – babanın bebeği hareketlendiğinde merak etmeye başladığı sorulardan bir tanesi de budur. Bebekler ne zaman oturur, bebeklerde oturma kaçıncı aydan itibaren başlar ve bebek oturma desteği ürünleri nelerdir, hepsi bu yazımızda.
Bebekler Ne Zaman Oturur, Kaçıncı Ayda Oturmaya Başlar?
Bebekler ne zaman oturur sorusuna her ne kadar net bir zaman aralığı vermek mümkün olmasa da yapılan araştırmalar, bebeklerin standart olarak 4 aylıktan itibaren oturur pozisyonda tutulabileceğini göstermektedir. Bebekler ne zaman oturtulur sorusunun da aynı şekilde net bir cevabı yoktur; 4 aylık bir bebeği kendi çabanız ile her iki yandan destekli, arkası sağlam bir koltuğa oturttuğunuzda zorlanmadan oturabileceğini fark edebilirsiniz. Çoğu bebek, 4-7 ay arasındayken artık oturur pozisyonda durabilmektedir. Bebekler ne zaman desteksiz oturur diye merak ediyorsanız da bu zaman diliminin aşağı yukarı 8 ay olduğunu söylememiz mümkündür. Bazı 8 aylık bebeklerin kendi kendilerine oturur pozisyona geçebildiği görülmektedir. Elbette bu süreler, her bebek için farklı olmakla birlikte kendi başına oturamayan 6 aylık bir bebeğin herhangi bir problemi olduğunu işaret edecek standartta süreler değildir. 9 aya kadar oturmayı öğrenmiş ve kendi kendine oturabilen bebekler bile devrilebilir; zira bir süre sonra dik pozisyonda durmaktan sıkılabilirler.
Bebekler Oturmayı Nasıl Öğrenir?
Elbette anne – baba olarak bebeğinizi ilk günden itibaren oturur pozisyona getirmeniz mümkündür; tek yapmanız gereken dört bir yanına gerekli bebek oturma minderi desteğini sağlamak ve onu sabitlemektir. Bununla birlikte bebekler ne zaman oturur sorusunun cevabı, aslında bebek ne zaman kendi oturur sorusunun yanıtında saklıdır. Bir bebeğin kendi kendine oturabilmesi için bu eylemi kendi kendine öğrenmesi ve motor becerisini geliştirerek zihninde oturtması gerekir. Bebeğinizi oturur pozisyonda tutmaya başlamadan önce kafa kontrolüne sahip olup olmadığını tespit etmelisiniz. Eğer bebeğiniz henüz kendi başına kafasını dik tutamıyorsa, ona ne kadar oturma desteği sağlarsanız sağlayın, bir süre sonra kasları kasılacak ve rahatsız olduğu bu pozisyondan bir an önce kurtulmak isteyecektir.
Bebeğinizin kafa ve boyun kasları, 4 aydan itibaren inanılmaz hızlı bir biçimde gelişmeye başlar. Bu aydan itibaren bebeğiniz, yüzükoyun yatarken kafasını dik bir şekilde tutabilecek konuma gelecektir. 5. aydan itibaren ise ellerinden destek alarak göğsünü yerden kaldırabilecek, bir nevi mini şınavlar çekmeye başlayacaktır. 5 aylık dönemden itibaren artık bebeğinizin her hareketini daha yakından takip etmeniz gerekir; zira kendi başına oturmaya ve konum değiştirmeye başlayacak, bunu yaparken de sert zemine geri düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bebekler için oturma minderi gibi destekleyici ürünler temin etmeniz, bu süreci minimum yara, bere ve ağlama ile atlatmanızı sağlayacaktır.
Kafasını dik tutmayı, olduğu yerde yuvarlanmayı ve gövdesini kontrol etmeyi öğrendikten sonra – ki bu ortalama 8 aylık periyoda denk geliyor – bebeğiniz denge kavramı ile tanışmaya başlayacaktır. Oturur vaziyetteyken öne doğru eğilmeyi ve her iki kolundan destek almayı öğrenecektir. Yine aynı dönemde oturduğu yerde dönmeyi ve uzanmak istediği objeye uzanmayı da kavrayacaktır. 8 aylık dönemi aştıktan sonra bebeğiniz büyük bir ihtimalle yattığı yerden kendi kendine oturabilecek duruma gelmiş olacaktır.
Bebeğime Oturması İçin Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki bebeğinizi kesinlikle oturmaya zorlamamalı ve onu hoşlanmadığı bir pozisyonda gereğinden fazla süre tutmamalısınız. Her süreçte olduğu gibi bebek oturma sürecinde de bebeğinize sabırla yaklaşmak ve gelişimini zamana bırakmak en doğal olanıdır. Bebeğinizin oturmasına yardımcı olabilmek için bebekler ne zaman oturur pozisyonda tutulur sorusunun cevabına değinmek gerekir. Az evvel de belirtmiş olduğumuz gibi bebekler, 4 aylıktan itibaren kafa, boyun ve sırt kaslarının gelişimi ile birlikte bedenen çok daha hareketli bir döneme girerler. Siz de bu dönemden istifade ederek bebek oturma yastığı gibi yardımcı ürünlerden destek alarak onu daha sık oturur vaziyete getirebilirsiniz.
Bebeğinizi oturmaya teşvik etmek için onu yüzükoyun yatırdıktan sonra canlı renkli, ilgi çekici bir oyuncak kullanarak dikkatini size vermesini sağlayabilirsiniz. Bu oyuncağa ulaşma dürtüsü, onu olduğu yerden uzaklaşmaya ve size yakınlaşmak için oturmaya teşvik edecektir. Bebeğiniz oturur pozisyona geçmeyi öğrendikten sonra yine bu oyuncaklardan yardım olarak denge konusunda kendisini geliştirmesine vesile olabilirsiniz.
Bebekler En Geç Ne Zaman Oturur?
Eğer bebeğiniz 9 ay sınırını aştıysa ve siz hala bebekler ne zaman oturur sorusunun cevabını arıyorsanız, büyük bir ihtimalle konu ile ilgili bir doktora görünmeniz gerekebilir. 4 aylık bir bebek kendi kendini yerden kaldıramıyor ya da kafasını desteksiz bir biçimde dik tutamıyorsa da yine uzman bir çocuk doktoru ile görüşmenizde fayda olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki her ne kadar bu tip konularda belli kilometre taşları ve standart süreler olsa da, her bebeğin kendine has bir gelişim grafiği vardır. Bu yüzden de telaşlanmadan ya da yana yakıla doktor aramadan önce bebeğinizin organik olarak gelişimini takip etmekte yarar vardır. Örneğin prematüre bebekler ne zaman oturur diye merak ediyorsanız, onların da kendine has bir gelişim süreci olduğunu unutmamalısınız. Prematüre bebeklerde oturma, emekleme ya da konuşma gibi bazı temel fonksiyonlar diğer bebeklere göre daha geç kavranabilmektedir.
Bebekler Oturmaya Başladıktan Sonra…
Peki ya sırada ne var? Bebeğinizin asıl aksiyon ve hareketlilik serüveni şimdi başlıyor! Kendi kendine oturmayı öğrenen bir bebek, bu pozisyona alıştıktan ve denge konusunda rahat bir kavrama noktası elde ettikten sonra elbette emeklemeye başlayacaktır. Dört uzvunu birden işin içine katacak olan bebeğiniz, 6 aylıktan itibaren ileri – geri emeklemeye ve etrafındaki dünyayı keşfetmeye başlayacaktır. Bu noktada evinizin yeterince güvenli olduğundan emin olmanız gerekir; sivri köşeleri kapatmak, açılmaması gereken dolap ve çekmecelere çocuk kilidi takmak ve yer hizasındaki tüm kırılabilir objeleri ortadan kaldırmak, ilk etapta almanız gereken güvenlik önlemleri arasındadır. Hazır olun; artık evinizde minik ve hareketli bir kaşif var!