Şimdi spor zamanı! Gün aldıkça hareketlenen, yerinde durmakta zorlanmaya başlayan, kıpır kıpır bebeğinizin enerjisini fiziksel olarak atabileceği bebek oyuncakları arasında özellikle son dönemde popüler olan bir trend ile karşınızdayız: Bebek oyun halısı. Hem eğlenceli hem eğitici olan bu popüler bebek oyuncağı, bebeğinizin sağlıklı ve aktif bir hayata adım atmasına yardımcı oluyor. En durgun bebekleri bile hareket etmeye teşvik eden oyun halısı sadece eğitici ve eğlenceli bir süreç sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bebeğin kafa, boyun ve üst beden kaslarının gelişmesine de ön ayak oluyor. Birbirinden farklı ışık, müzik ve aktivite seçenekleri ile cabası! İşte karşınızda tüm faydaları ve avantajları ile enine boyuna bebek oyun halısı incelemesi.
Bebek oyun halısı bebeğin algısal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur.
Yenidoğan bebekler genellikle etrafında olan bitenden bihaber, algılarının çoğu kapalı bir şekilde yaşamaya başlarlar. Bu dönemde sadece en temel tepki ve reaksiyonları verme içgüdüsüne sahip bebekler, dördüncü aydan sonra yavaş yavaş bilinçlenerek algıda seçicilik yapabilecek kıvama gelirler. Bu bağlamda, bebek oyun halısı kaç aylık bebekler için kullanılmalı diye merak ediyorsanız, ideal olarak 5. – 6. aylarda kullanılmaya başlanabileceğini ve 2 yaşını aşmamış bebekler için ideal bir oyuncak olduğunu vurgulayalım. Bir bebek bu dönemde hoşuna gittiği için gördüğü ve algıladığı her şeyi tekrar etmek ister, bu da oyun halısı ile pek çok eğlenceli aktivite gerçekleştirebileceği anlamına gelir. Halının üzerindeki oyuncakları çekmesi, itmesi ve sallaması, etki-tepki temellerini kavramasını sağlar.
Tutma ve uzanma becerilerini geliştirir.
Bebekler doğdukları andan itibaren anne ve babalarının parmaklarını kavrayarak tutma becerilerini geliştirmeye başlarlar, ancak bu sadece bir reflekstir. Tutma, kavrama ve uzanma becerilerinin tam anlamıyla gelişebilmesi için oyun halısı üzerindeyken bilinçli olarak bir şeyleri tutma isteğinin gelişmesi lazım. Oyun halısı üzerindeki sesli ve müzikli oyuncaklar bu amaç için birebir. Böylece oyun halısı bebeğinizin tepkisel becerilerini ve hareket kontrol yeteneğini geliştirir.
Görsel algıyı güçlendirir.
Yenidoğanlar suratlarından en fazla 30 santimetre uzakta olan şeyleri görebilir ve algılayabilirler; başka bir deyişle uzağı göremezler. Bununla birlikte ayırt edebildikleri tek renkler de siyah ve beyazdır. Tabii ki 6 ay ve sonrası süreçte bu görsel algılar değişir ve çeşitlenir, beraberinde de yeni nesneleri keşfetme isteği ortaya çıkar. Oyun halısı modelleri tavanında asılı renkli, çıngıraklı, bol sesli ve hareketli oyuncaklar bebeğinizin görsel algılarının açılmasına ve normalden çok daha hızlı gelişmesine katkı sağlar. Oyun halısının amacı yalnızca bebeğinizi eğlendirmek değil, aynı zamanda bebeğinizin mümkün olan her türlü algısını açmaktır.
Duyusal dürtüleri harekete geçirir.
Oyun halısı söz konusu bebeğin duyusal dürtüleri ve motivasyonu olduğu zaman tahmin edemeyeceğiniz kadar yararlı bir oyuncak haline geliyor. Birbirinden farklı sesler, canlı ve kontrast içeren renkler, çeşitli şekillerde tanıtılan oyuncaklar ve sürekli hareket halindeki objeler bebeğinizin sahip olduğu her bir duyuya ayrı ayrı hitap ediyor ve hepsinin aynı anda uyarılmasını sağlıyor. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında bu oyuncakları ağzına götürecek ve tat, doku duyusu da bununla birlikte canlanacaktır. Her şeyden ötesi standart bir oyun halısı bir bebeği en az 1-2 saat sıkılmadan eğlendirebilme potansiyeline sahiptir.