En sevdiğim bitkilerden biri olan fesleğeni evimin baş köşesinde kendi el emeğimle besleyip, yemeklerim için kullanmak zevkini bu hafta sizlerle paylaşmak istedim. Mis gibi kokusundan aromasına, sağlığa faydasından harika görüntüsüne kadar her şeyiyle güzel bir bitki fesleğen. Faydaları oldukça fazla olan fesleğenin yaprakları ayrı, tohumları ayrı şifadır. Üstelik evde fesleğen bakmak son derece kolay. Fesleğen bakımı ile ilgili merak ettiklerinizi ve daha fazlasını yazının devamında bulabilirsiniz.
Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
Fesleğenin sayısız faydası bulunmaktadır. Fesleğen yaprakları; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini giderir. Aynı zamanda balgam, gaz ve idrar söktürücüdür, uyarıcı ve spazm çözücüdür, baş ağrısına iyi gelir. Fesleğenin yapraklarını bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Fesleğenin tohumları ise; öksürüğü keser, sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Fesleğen ile çeşit çeşit soslar hazırlayabilir ya da yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Fesleğen yemekleri süslemek amacıyla da sıkça kullanılır. Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurusu gibi canlıları uzaklaştırır. Esans yapımında da kullanılır. Baharat olarak çorbalarda ve salatalarda koku ve lezzet vermek için kullanılır.
Fesleğeni bahçenize ekebileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Peki evde fesleğen bakımı, saksıda fesleğen yetiştirmesi, fesleğen çoğaltılması nasıl yapılır?
Fesleğen Bakımı Hakkında
Fesleğen bakımını saksıda yapmak için mevsim ve ısısı olarak en uygun ay Mart ayı olacaktır. Toprağa serpiştirdiğiniz fesleğen tohumlarının üzerini 1-2 cm kalınlığında toprakla örttükten sonra üzerine elinizle çok az bastırın. İlk sulamasını, tohumların içeride toplanıp aynı bölgeye gitmemesi için püskürtme yöntemi ile yapmanız gerekir. Ardından 10-15 gün içinde çimlenmeye başlayacak olan fesleğenlerinizin mutlaka güneş alan bir yerde olmasına dikkat edin. Saksıda fesleğeniniz yaprak vermeye başladığında dipten sulamaya, yaprakların üzerinden su dökmemeye dikkat edin. Gördüğünüz üzere fesleğen bakımı oldukça kolaydır, çok vakit ayırıp sürekli işlemler uygulamak zorunda kalacağınız çok itinalı bir bakım rutini yoktur.
Fesleğen Budama Nasıl Yapılır?
Bitki çayı olarak ya da yemeklerinizde kullanacağınız fesleğen bitkisini koparmak yerine budama şeklinde keserek alırsanız, bir sonra çıkacak olan yapraklar daha gür ve çok gelecektir. Fesleğein yaprakları bahsettiğimiz her şey için budanabilir, kullanılabilir. Fesleğen bakımı işlemini yapmak için sabah saatleri daha uygun olacaktır. Böylece keserek aldığınız yaprakların ait olduğu dallar sabahtan itibaren tekrar güneş almaya başlayacak ve yeşermek üzere hazırlıklara devam edecektir.
Fesleğen Nasıl Çoğaltılır?
Bir saksı size yetmiyor ve fesleğeninizi çoğaltmak istiyorsanız; fesleğeninizin sağlıklı kök kısımlarından, nazikçe bir kısmını alıp başka bir saksının içerisine gübreli bir toprak koyarak oraya yerleştirebilirsiniz. Yerleşimin ardından içerisine can suyunu eklemeyi ihmal etmeyin. Bir süre sonra yeni fesleğeninizin yeşermeye başladığını göreceksiniz.
Kuruyan Fesleğen Nasıl Canlanır?
Fesleğen bitkisi ve çiçeği çıktıktan, dönemini tamamladıktan sonra kurumaya başlayabilir. Ya da fazla su ve az su verme sebebi ile de fesleğenler, bazen zamansız bazen de kuruma zamanı geldiği için doğal olarak kuruyabilirler. Kuruyan dal ve yapraklarını tekrar canlandırmak için yapmanız gereken şey, bitkinin neden kurumaya başladığını gözlemlemek olmalıdır. Sorun sulama düzeni, sıcaklık, güneşin geliş açısı olabilir. Sorunun ne olduğunu belirleyerek doğru çözüme ulaşabilirsiniz.
Toprağı havalandırın: Ayrıca kuruyan fesleğeni canlandırmak için toprağı havalandırın, toprağın su ve hava geçirgenliğinin iyi olmasına özen gösterin. Kuruyan fesleğeninizin daha çok sulanarak canlanacağını düşünmek doğru değildir. Çoğu bitki suya doymamış nemli ortamda yaşamayı sever. Sağlıklı bölümleri kurtarmaya çalışın, eğer fesleğeniniz kurtulamayacak kadar kötü durumda ise sağlam kısımlarını kurtarmalısınız. Sağlam kısımları alarak yeni bir saksıya ekebilirsiniz.
Güneşli alanları değerlendirin: Fesleğenler tohumlarını ilk ektiğimiz dönem doğrudan güneş almak isterken daha sonrasında -özellikle yaz güneşinde- doğrudan güneş ışığına maruz kalmak istemezler. Bu durumda yapmanız gereken şey kurumuş dalları kesmek ve az az sulamaya devam etmek olacaktır.
Ve bir ipucu: Pencere önünde solmuş fesleğenleriniz bazen solmakla kalmayıp böceklenebilir. Fesleğeninizi tekrar canlandırıp böceklenmesini önlemek için sigara külünü çok fazla olmamak şartıyla fesleğeninizin toprağına ekleyebilirsiniz. Bu kül bir süre sonra fesleğenin canlanmasını, varsa böceklerinden kurtulmasını sağlayacaktır.
Aslında fesleğen bakımı konusunda çok özel bilgilere sahip olmak gerekmiyor. Evde saksı çiçekleri yetiştiren herkes kolaylıkla fesleğen de yetiştirebilir. Sevgi, özen ve düzenli su ve budama ihtiyaçları giderildiği sürece size hem güzel kokular sunan bir süs bitkisi hem vücudunuz için şifa olacaktır fesleğenleriniz.