Evimizdeki bitkileri sadece süs bitkisi, dekor olarak görmek yerine sağlığımıza yararlı olan, havayı temizleyen yardımcılar olarak da düşünebiliriz. Salon çiçekleri olarak adlandırdığımız, ev ortamında yaşamaya ve çoğalmaya uygun olan bitkilerin birçoğunun anavatanı, tropik ormanlardır, büyük yapraklı dev ağaçların diplerinde, yani loş ışıkta dahi fotosentez yapabilen bitkiler, bu özellikleri sayesinde ev ortamında yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Ve yine bu özelliklerinden ötürü her mevsimde yaz güneşi ya da kış güneşi fark etmeksizin yaşayabilir, ortamın havasını temizleyebilirler. Peki nedir salon çiçekleri isimleri, salon çiçekleri bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılabilirler, salon çiçekleri fiyatları nelerdir, hepsi bu yazıda.
Salon Çiçeği Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Salon çiçeği beslemeye başlamadan önce bu çiçeklerin ne tür bir ortama ve nasıl beslenme koşullarına ihtiyaç duyduğunu tespit etmek gerekir. Örneğin, en fazla verimi alabilmek için ideal saksı ölçüsü 12-18 cm çapındaki saksılardır. Çünkü toprağın miktarı, üzerinde bulunan taş kurumuş yaprak vs. gibi yabancı cisimlerin düzenli temizlenmesi, toprağın havadaki zehirli gazları emilimini arttıracaktır.
Evimizde yetiştireceğimiz çiçekler her gün fotosentez yaparken evdeki zehirli gazları filtrelediği için havayı temizlemektedirler. Oksijen verip karbondioksiti emen bitkiler aynı zamanda karbondioksit dışında da benzen, farmaldehid, trikloretilen gibi, evin inşası esnasında kullanılan plastik boyalar, sentetikler, yapıştırıcılar, cilalar gibi birçok inşaat malzemesinin yol açtığı zararlı gazları da yaprakları ya da topraklarında emiyor ve etkilerini azaltırlar.
Küçük bir ipucu daha: İzolasyonlu binalarda bulunan evlerde, hava sirkülasyonu daha azdır. Dışarıdan eve hava girmesini, evden dışarıya hava çıkmasını engelleyen izolasyonların bu olumsuz etkisini azaltmak için çok çeşitli bitkiler ile ev bahçesi yapabilirsiniz. Salon çiçeklerinin hem güzel görsellerinden hem sağlık verici özelliğinden yararlanın. Tüm salon çiçeklerini klorsuz su ile sulamaya dikkat etmelisiniz. Kullandığımız çeşme sularını, bir kapta dinlendirirseniz klordan büyük ölçüde arındırmış ve bunu başarmış olursunuz.
Temiz hava girmeyen, daha yeni inşa edilmiş bir yapıda yaşıyorsanız ya da çalışıyorsanız, salon çiçekleri dediğimiz, saksıda yetiştirmeye müsait olan bitkilerden alabilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen, onlara düzenli bakmaya su vermeye temizlemeye arada bir havalandırmaya gerektiğinde saksı değiştirmeye zamanım yok, sorumluluklarını almaktan çekiniyorum diyorsanız, evinizi çiçek bahçesine dönüştürmenin diğer yolu yapay salon çiçekleridir. Rengarenk çeşitleri ve sundukları görsel şölen ile doğadaki asılları kadar gerçek görünen yapay salon çiçeklerinden satın alabilir, vazo, kase ya da sepetlere bu yapay salon çiçekleri ile bir çiçek aranjmanı yapabilirsiniz.
Tüm salon çiçekleri için bilmeniz gereken bir de genel sulama kuralı var. Özelliği farklı bir bitki almamışsanız, sulama mevsim şartlarına göre belirlenir. Sıcak olan yaz aylarında haftada 2 kez, kış mevsiminde ise haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır. Sulama ile ilgili bir diğer konu ise su miktarının her zaman aynı olmasıdır. Bu dengeyi tutturabilmek için bir su kabı edinebilirsiniz.
Salon Çiçekleri ve İsimleri
Aloe Vera
Hem şifa hem salon bitkisidir o cam önünde güzelce durur, bir ucundan koparıp aldığınızda çıkan jelimsi sıvısı ellerine bakım, yanık ya da tahrişlerinize rahatlatıcı etki yapan bir krem görevi görür. Çok şifalıdır, birçok kozmetik ürününde yer alan aloeverayı evinizden eksik etmemelisiniz. Aloe Vera bitkisi fiyatları 15 tl – 25 tl aralığındadır.
Aşk Merdiveni
Küçük saksı bitkilerinden biridir. Koyacağınız alanda yayılacak, uzun sarkan yaprakları mevcuttur. Ayrıca çiçek açmazlar fakat yaprakları gerçekten bir merdiven edası ile olduğu yerden aşağıya doğru uzayacaktır. Yoğun bir güneş değil normal bir güneş ışığı aşk merdiveni için yeterli olacaktır. Fiyatları 30tl – 50 tl arasında değişmektedir.
Orkide
Tüm şıklığıyla birçok evde ya da ofiste salon çiçeklerini başında gelir orkide, çok hoş bir hediyedir tüm ortamlar için. Yine aşk merdiveni gibi direkt güneşe konulmamalıdır. Cam önünde ise doğrudan rüzgar almamalıdır. Dalları ışığın yönüne göre büyüdüğü için ara sıra yönü değiştirilmelidir. Fiyatları kalitelerine ve dal sayısına göre değişebilir.
Cereus Fairy Castle Kaktüsü
Tüm kaktüs çeşitleri gibi bakımı ve evde bakması en kolay salon çiçeklerinden bir tanesidir. Bu kaktüsün bir özelliği de radyasyon emici özelliği ile bilinir. Son dönem salon çiçekleri modasının başını çeken türlü çeşitleri ile kaktüsler, özellikle her gün çiçek bakımı yapamayacak yoğun kişilerin tercihi olmuştur. Cereus Fairy Castle kaktüsünün fiyatları 15 tl – 50 tl arasında değişmektedir.
Guzmania
Kırmızı çiçeği ve güzel yaprakları ile halk arasında kırmızı yıldız çiçeği olarak bilinir guzmania. Biraz daha gölge ve daha çok su isterler, yaz aylarında günde iki kez kış aylarında haftada iki üç kez sulayabilirsiniz. Özellikle yılbaşı dönemi için mükemmel bir salon dekoru olabilecek cinsten.
Bonsai
Son dönemlerde revaçta olan, hediye salon çiçeği olarak tercih edilen bonsai ağaçları seramik saksıları içinde bir ormandan kopmuş minik bir parça gibi harika görünür. Minyatür ağaç olarak bilinirler, direkt güneş almayan aydınlık bir yerde ve toprağı hafif nemli olacak şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Fiyatları 100 tl’den başlar kalite ve ebat ve saksısına aksesuarlarına göre değişmektedir.
Yuka Çiçeği
Salonlarımızda büyük köşe saksılarında yetiştirebileceğimiz, bol oksijen üreten çok dayanıklı bir salon çiçeğidir yuka. Uzun gövdesi ve uçtaki yaprakları yaprakları odaya çok hoş ve modern bir hava katar. Suyu depolayıp kullanan bu bitkimizi, toprağını kontrol ederek, kuru bırakmamak koşulu ile sularız.
Salon Çiçekleri Bakımı ve Çoğaltılması
Salon çiçekleri de diğer bitkiler gibi zaman zaman saksı değiştirmeye ihtiyaç duyarlar. Bu değişim bitkinin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin aşırı kök geliştiren gür bir bitki için senede bir saksı değişimi yapılmalıdır. Daha küçük bitkiler için ise iki senede bir değiştirmek yeterli olacaktır.
İç mekanda yetiştireceğiniz salon bitkileri için ihtiyacınız olan bazı malzemeler vardır. Bunlar seramik, plastik veya cam saksılar, gübre, bahçe makası, bitki vitaminleri, zararlı böcekler için ilaç, sulama için ölçü kabı ve üstten sulama için spreydir.
Salon çiçekleri çoğaltılması işlemi, saksısına büyük gelen çiçeklerinizi, ayırmak yeni bir saksıya dikmek ya da başka bir saksıda çoğaltmak için köklerinden zarar vermeden onları ayırmak yeni bir toprak yuvasına onları yerleştirmektir.
Çiçeklerinizle ne kadar ilgilenir hatta onlarla konuşursanız onlar da o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olacaklardır. Unutmayın salon çiçeklerimiz, tıpkı evimizde baktığımız hayvanlar kadar bize dost, ruhumuza ve sağlığımıza iyi gelen birer yoldaştırlar.