Dağınık bir şekilde yemek yedikleri, ufak tefek kazaları görmezden görmeleri ve dışarıda oynadıkları zaman bebeğinizin kıyafetlerini sık sık yıkama ihtiyacı hissettiğiniz aşikar. Bebek kıyafetleri yıkamak, maalesef ki yetişkin kıyafet ve giysilerini çamaşır makinesine atıp asmak kadar kolay bir süreç değil. Hassas ciltleri ve özen gerektiren yapıları nedeni ile bebeğinize doğrudan temas eden kıyafetlerin de özel ve farklı bir biçimde yıkanıyor olması şart. Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır, hangi bebek deterjanı nasıl kullanılır ve bebek çamaşırı yıkamanın farklı yolları nelerdir, hepsi bu yazımızda.
Bebek Kıyafetlerini Yıkamadan Önce…
Lekeli ve kirli bebek kıyafetlerinin vakit kaybetmeden makineye atılması ve yıkanması gerektiği konusunda hali hazırda hemfikiriz; pekiyi ya mağazadan aldığınız o yeni, sevimli ve bir an önce giydirmek istediğiniz giysiler? Onları da bebeğinize giydirmeden önce mutlaka bir miktar bebek deterjanı kullanarak temizlemeli ve mağazada biriktirmiş olduğu toz, mikrop ve kirden arındırmalısınız.
Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır sorusunun birden fazla cevabı vardır. Kıyafet yıkamaya geçmeden önce yıkayacağınız parçaların üzerindeki leke ve kirleri tespit etmeli, o lekeleri nasıl çıkartacağınızı belirlemeli ve ona göre bir bebek deterjanı kullanmalısınız. Bununla birlikte herhangi bir bebek giysisini makineye atmadan ya da elde yıkamaya geçmeden önce etiketini dikkatlice okumalı ve orada belirtilmiş olan yıkama talimatlarına birebir uymalısınız. Şimdi bebek kıyafetleri nasıl yıkanır, gelin yakından bakalım.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır?
Her şeyden önce bebek kıyafetleri yıkamak bir anne olarak gözünüzde büyümesin; mama verme, uyutma ve diğer kritik bebek bakım rutinlerini oturttuktan sonra bebek giysileri yıkama alışkanlıklarınız da belirli bir programa yerleşecektir. Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır sorusunun cevapları arasında, standart çamaşır yıkama alışkanlıklarınızın arasında yatan en temel görevler yer almaktadır; beyazlar ile renklileri ayırmak, farklı leke tipleri için doğru uygulamayı seçebilmek ya da giysinin etiketini okumak gibi. Bununla birlikte bebek kıyafetleri yıkama sürecinde ekstradan dikkat etmeniz gereken püf noktalar da yok değil. İşte bebek kıyafetleri nasıl yıkanır sorusunun adım adım cevapları:
1. Giysinin içindeki etiketi okuyun.
Bebek kıyafetlerinin materyali, bazı durumlarda özel bir kumaştan üretiliyor olabilir, bu da farklı bir deterjan kullanımı ya da yıkama sıcaklığı gerektirebilir. Kıyafeti çamaşır makinesine atmadan önce etiketi baştan sona okumalı ve ön yıkama, yıkama, kurutma ve ütüleme başta olmak üzere tüm talimatlara uymalısınız.
2. Bebek kıyafetlerini daima yetişkin kıyafetlerinden ayırın.
Evdeki yetişkinlerin kıyafetleri ile bebek kıyafetlerini aynı kazanda yıkamak doğru bir tercih olmayabilir. Bebeğinizin küçük çorap ve eldivenleri, büyükçe kıyafetler arasında kaybolabilir ya da farklı ısı ya da yıkama programı gerektiren bebek kıyafetleri de bu gibi durumlarda zarar görebilir.
3. Çamaşır makinenizi uygun yıkama programına getirin.
Eğer yıkamayı planladığınız bebek kıyafetlerinin etiketlerini okuduysanız, hangi yıkama ve ısı programına ihtiyaç duyduğunuzu hali hazırda tespit etmişsiniz demektir. Bu talimatlara uyarak ayarladığınız çamaşır makinenizi bazı durumlarda birden fazla kez çalıştırma gereksinimi duyabilirsiniz.
4. Bebek kıyafetlerine özel bebek deterjanı kullanın.
Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır sorusunun kilit cevabı, kullandığınız bebek deterjanında saklı. Bebeğinizin hassas cildine yönelik üretilen, kimyasal ve koruyucu içermeyen, organik bebek deterjanları, bebek kıyafetleri yıkama konusundaki bir numaralı yardımcınız olacaktır.
5. Kıyafetleri çamaşır makinesine yerleştirirken dikkat edin.
Yıkanması gereken bebek kıyafetlerini çamaşır makinesi kazanına yerleştirirken, makinenin kapasitesini göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Söz konusu bebek kıyafetleri olduğu zaman çamaşır makinesini her daim yarısından biraz daha fazla bir dolulukta bırakmanız en doğrusu olacaktır.
6. Normal program bittikten sonra makineyi durulamaya alın.
Bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, bebeğinizin hassas cildine zarar verebilecek olan deterjan kalıntılarından kurtulabilmektir. Çamaşır makinesi programını tamamladıktan sonra tekrar bir 10-15 dakikalık bir durulama programı açmanızda fayda olacaktır.
Bebek Deterjanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Çoğu anne-baba, bebek kıyafetleri nasıl yıkanır sorusunun cevabını ararken aslında bir yandan da bebekleri için ideal olabilecek bebek deterjanı seçimini de sorgulamış oluyor. İlk doğduğu andan itibaren oldukça hassas ve kolay incinir bir tene sahip olan bebeğiniz, bu özelliğinden dolayı sadece ve sadece en kaliteli, en doğal ve en zararsız bebek deterjanına ihtiyaç duyar. Bu yüzden de bebek deterjanı seçiminde de dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır:
- Eğer bebeğinizin herhangi bir alerjisi varsa, anti-alerjen özellikle bir bebek deterjanı seçmeniz gerekir.
- Organik bebek deterjanları, bebeğinizin cildine en az zarar verme potansiyeline sahip deterjan çeşitleridir.
- İçerisinde koruyucu madde, klor, paraben, GDO ve fosfat içermeyen bebek deterjanları, bebek kıyafetleri yıkama için en ideal ürünler olarak bilinir.
Elbette seçtiğiniz bebek deterjanının bebeğinizin cildine tehlike teşkil etmemesi ve olabildiğince dolay olması önemlidir; ancak bununla birlikte içerisinde güçlü temizleyici moleküllerin olması da önemlidir. Bu sayede bebek kıyafetleri üzerinde oluşabilecek inatçı kirler ve zor lekeler, çamaşırlar sertleşmeden çıkabilir. - Su bazlı formüle sahip bebek deterjanları, çamaşırların durulanmasını kolaylaştırır.
- Daha kolay ve hızlı bir bebek çamaşırı yıkama süreci için kendiliğinden yumuşatıcılı bir deterjan tercih etmekte fayda vardır.
Aynı şekilde hem elde, hem çamaşır makinesinde kullanılabilen multi-fonksiyonel bir bebek deterjanı, çamaşır yıkama süreçlerinizi kolaylaştıran bir diğer püf nokta olacaktır. - Bol köpürme her zaman ideal temizlik anlamına gelmez, bu yüzden aşırı derecede köpüren bir bebek deterjanı her zaman en doğru tercih olmayabilir.
- Aynı şekilde çok güzel kokan bir bebek deterjanı, her ne kadar koku duyularınıza olumlu bir biçimde hitap ediyor olsa da aynı zamanda deterjanın içerisinde bolca katkı maddesi bulunduğunun işaretidir; o yüzden de bebek deterjanı seçerken o “mis kokulu” etkiden feragat etmeniz en iyisi olacaktır.
- Hiçbir bebek deterjanı kesinlikle içerisinde çamaşır suyu ve benzeri kimyasal temizleyiciler içermemelidir.
- Sadece bebek kıyafetlerinde değil, bebeğinizin bakımında kullandığınız havlu, temizlik bezi ya da benzeri tüm tekstil ürünlerinde özel bebek deterjanı kullanmaya özen göstermek gerekir.