İnce Motor Becerileri Nedir, Nasıl Güçlendirilir?

ince motor becerileri

Bebek gelişiminin her günü ayrı bir macera, ayrı bir keşif. Gözlerini dünyaya açtıkları andan itibaren çevrelerini anlamaya, nesneleri kavramaya başlayan bebekler yeteneklerini inanılmaz hızlı bir şekilde geliştiriyor. Eğitici oyuncaklar ile desteklenen gelişim süreci 6 yaşına kadar devam ediyor. Bu dönemde elde edilen kazanımlar ise ince ve kaba motor becerileri olarak adlandırılıyor. Sırayla gitmek istiyorsanız, ince motor becerileri ve gelişimi hakkında merak ettiklerinizi bu rehberde bulabilirsiniz.

İnce Motor Becerileri Nelerdir?

Çocuklarda giyinme, beslenme çantasını açma veya kalem kullanma gibi günlük aktivitelerin çoğu gelişmiş motor becerileri sayesinde gerçekleşiyor. Büyüdükçe daha karmaşık hale gelen eylemlerin tohumları ise daha bebekken atılıyor. İlerideki kazanımların ardında parmakları, elleri ve gözleri koordine bir şekilde kullanabilme yetisi olarak adlandırılan ince motor becerileri yatıyor. Başlarda istemsiz olarak kullanılan kaslar zamanla gönüllü eylemlerin yerine getirilmesini sağlıyor. 

Bebeklerde Aylara Göre İnce Motor Becerileri Gelişimi

Birinci yaşını doldurduktan sonra yürümeye başlayan bebekler ikinci yıldan sonra birçok eylemi bilinçli bir şekilde yerine getirebiliyor. Gelişimlerini en iyi şekilde desteklemek için sonraki yıllarda kullanabileceği yeteneklerin ilk aydan itibaren teşvik edilmesi gerekiyor.

0 ila 1 Ay Arası

Bebekler dünyaya geldiğinde problemlerle başa çıkmak için bir dizi refleksle donatılır. Yeni doğanlar çoğu zaman yumrukların sıkar ve neredeyse elleri üzerinde hiçbir kontrolleri yoktur. Kavrama yetileri reflekslere bağlı olduğu için ellerine verilen her şeyi istemeden tutarlar. Tabii bir süre sonra kaslar gevşeyerek nesneler kasıtsız bir şekilde yere düşer. Göz kaslarının da zayıf olduğu ilk aylık dönemde hareket eden nesneler yavaş ve ürkek bir şekilde takip edilir. 

Gelişim İçin İpuçları:

  • İlk ay boyunca bebeğinizle konuşurken başınızı yavaşça iki yana hareket ettirerek sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Göz kaslarını güçlendirmek için renkli oyuncak ve nesnelerle basit oyunlar geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

1 ila 3 Ay Arası

Bir bebek iki aylık olduğunda sıkılan yumruklar gevşemeye başlar. Bu dönemde ellerinin farkına vardığı için neler yapabileceğini keşfetmek ister. Ellerini önce ağzına sokar sonra nesnelere vurmak veya onlara ulaşmak için kullanır. Bu sırada refleks etkisi önemli ölçüde azalmış olsa da nesneler tam olarak istemli bir şekilde kavranmaz. Nesnelere vurması el göz koordinasyonunun geliştiğini belirten ilk eylem olarak kabul edilir. 

Gelişim İçin İpuçları:

  • Bebeğin ulaşabileceği bir yere asılı oyuncaklar yerleştirin, böylece ona ulaşmaya çalışmasını sağlayarak el göz koordinasyonunu geliştirebilirsiniz. 
  • Dikkatini çeken çıngıraklı oyuncaklarla nesnelerden geri bildirim almasını sağlayabilir ve bu sayede kaslarını güçlendirmesini hızlandırabilirsiniz.
motor kasları

3 ila 6 Ay Arası 

Üçüncü aydan sonra hareketler giderek daha istemli ve kontrollü hale gelir. El göz koordinasyonu daha da geliştiği için bebek nesneleri kavramak için ellerini uzatır. Bu dönemde nesneleri tutmak için henüz parmaklarını kullanamadığından avuçlarıyla tutabileceği büyüklükte oyuncaklar sunabilirsiniz. Ayrıca bir yaşına kadarki döneme kadar eline gelen her şeyi ağzına götürür. Böylece çene, dil ve dudak kaslarının gelişimi başlamış olur. Bunlar sonradan katı yiyecekler yeme ve konuşma eylemlerine dönüştüğü için büyük önem taşır.

Gelişim İçin İpuçları:

  • Avucunun içindeki hisleri harekete geçirmesi ve nesneleri daha iyi kavrayabilmesi için bebeğinize farklı doku, şekil ve boyutlarda oyuncaklar verebilirsiniz. 
  • Bu dönemde en rahat kullanabildiği keşif aracı ağız bölgesi kasları olduğu için eylemlerini engellemek yerine teşvik ederek kontrolün onda olmasını sağlayabilirsiniz.

6 ila 9 Ay Arası

Bebek 6 ila 9 ay arasında elleri üzerinde çok daha iyi kontrol sahibi olur. Artık her iki elinde de nesneleri tutarak birbirine vurabilir ve daha fazlasını keşfetmek ağzına götürmeye devam eder. Mesafeyi ölçmeyi öğrendiği için gördüğü şeyleri tutmak için uzanmaya başlar. El göz koordinasyonu biraz daha gelişerek oyuncağı elleri arasında yer değiştirir. Bebek sekizinci ve dokuzuncu ayda parmaklarını bağımsız şekilde hareket ettirerek nesneleri iki parmağıyla tutma yeteneği gösterir.

Gelişim İçin İpuçları:

  • Bebeğinizi itme, çekme ve vurma gibi farklı becerileri kullanmaya motive etmek için çeşitli oyunlardan oluşan iyi tasarlanmış bir aktivite merkezi hazırlayabilirsiniz.
  • Avuç içindeki duyularını geliştirmesi ve yeni kavrama yetenekleri kazanması için oyuncakların doku, şekil ve boyutlarını değiştirebilirsiniz.
ince motor becerileri

9 ila 12 ay arası

İlk doğum günü yaklaşan bebek artık daha zengin bir ince motor becerileri repertuvarına sahiptir. Parmaklarını ayırabildiği ve her birini ayrı ayrı kullanabildiği için nesnelerle oynarken özgür ve esnek davranabilir. Gelişen parmak kasları sayesinde yeni iletişim araçları oluşturmaya başlar. Arzu ve isteklerini işaret parmağıyla gösterebilir, temel uzuv ve ağız hareketlerini taklit etmeye başlar. 

Gelişim İçin İpuçları:

  • Bebeğinizi yuvarlak oyuncaklarla tanıştırarak fırlattığında veya vurduğunda aldığı geri bildirimlerle yeni şeyler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Taklit yeteneği oluşmaya başladığı için iletişiminizi güçlendirmek adına el ve ağız işaretleriyle anlaşmaya çalışabilirsiniz.

12 ila 18 Ay Arası

Bir yaşına bastıktan sonra eller keşfetmek için birincil araç haline gelir. Avuçlarındaki duyu sinirleri gelişen bebek kapları doldurup boşaltmayı içeren oyunlardan keyif almaya başlar. Bu aşamada özellikle şekilleri sınıflandırmak için geliştirilen oyuncaklar ilgi çekicidir. Yaklaşık 15 aylık olduğunda basit puzzle ve bulmacalarla daha fazla vakit geçirmeye başlar. Eylemlerinin duyusal sonuçlarla ödüllendirilmesini istediği için ksilofon tuşlarına vurmak isteyebilir. 

Gelişim İçin İpuçları:

  • İnce motor becerileri kazanımları doyumsuz bir merakla birleştiğinde tehlikeli sonuçlara neden olabilir; bu nedenle zararlı olabilecek maddeleri ulaşamayacağı yerlere saklayın.
  • Her ne kadar etrafı kirletse de kaşık tutmaya başladığı için kendi başına beslenmesine izin verebilirsiniz.
  • Başarısız olduğu eylemlerde hayal kırıklığı yaşadığını fark ederseniz, sakinleştirerek tekrar başlaması için onu cesaretlendirebilirsiniz. 
ince motor kasları gelişimi

18 ila 24 Ay Arası

Aylarca süren egzersizler ve deneme yanılma yoluyla elde edilen beceriler meyvelerini vermeye başlar. Yürümeye başlayan bebekler artık temel ince motor becerilerini sağlam bir şekilde edinmiş olur. Oyun hamuru yoğurmak veya boya kalemiyle çizim yapmaktan keyif almaya başlar. Bir çubuğa büyük boncuklar geçirmek veya bloklarla kule inşa etmek en basit eylemler haline gelir. 

Gelişim İçin İpuçları:

  • Beslenmek için harekete geçen bebeğinizi daha da cesaretlendirerek bu yeteneğinin gelişimini hızlandırabilirsiniz.
  • İnce motor becerileri geliştirici etkinlikler için birlikte yüksek kuleler inşa etmeye başlayabilir, yeni deneyimleri keşfetmesini sağlayabilirsiniz. 
ksilifon çalan bebek

İnce Motor Becerileri Geliştiren Oyuncaklar

Gelişim döneminde ebeveyn yardımına muhtaç olsalar da bebekler özgürce vakit geçirmekten daha büyük keyif alıyor. İnce motor becerileri nasıl geliştirilir diye merak ediyorsanız, yaşına uygun oyuncaklarla kendi keşif macerasını oluşturmasına izin verebilirsiniz. 

İnce motor becerileri geliştirme sürecini hızlandıran oyuncaklar:

  • Sallanan Oyuncaklar: Bebeklerin el ve göz koordinasyonu üçüncü aydan sonra gelişmeye başlıyor. Bu dönemde hareketli nesneleri daha rahat takip ettikleri için dikkat çekici hayvan figürlerine sahip sallanan oyuncaklar ile yeteneklerini kalıcı hale getirebilirsiniz.
  • Eğitici Bloklar: Bebeklerde ince motor becerileri büyük oranda deneme yanılma metoduyla gelişiyor. Eğitici bloklarla özellikle ilk yaşını doldurduktan sonra bebeğinize eğlenceli olduğu kadar zorlayıcı bir deneyim sunabilirsiniz. Eğitici blok aktiviteleri kas becerilerinin yanı sıra zihinsel gelişime de katkıda bulunuyor.
  • Müzik Aletleri: Duyusal geri bildirimler çocuğun ince motor becerileri için yeni deneyimlerin keşfi anlamına geliyor. Piyano, ksilofon, çıngırak ve ritim çubuğu gibi ses çıkaran oyuncaklarla kas gelişimini ve duyusal etkileşimi aynı anda teşvik edebilirsiniz. 
  • Okuma ve Yazma Oyuncakları: Görsel kavrama yeteneği gelişen bebekler ellerine kalem aldıklarında boyama kitabını rastgele karalamaktan çekinmiyor. Birlikte yapabileceğiniz ince motor becerileri geliştirici etkinlikler arıyorsanız; okuma, yazma ve boyama aktiviteleri faydalı olabilir.

Özetle, yetişkinlik döneminde dahi gelişmeye devam eden ince motor becerileri daha bebekken başlıyor. İnsanın çevresini keşfetme arzusuyla başlayan bu süreç yaşam boyu devam ederek hayatı anlamlandırmanın bir parçası haline geliyor. Bebeğinizin ince motor gelişimi için elinizden gelen tüm katkıyı sunarak onu geleceğe hazırlayabilirsiniz.

İnce motor becerileriyle ilgili içeriğimiz hoşunuza gitti mi? Belki, “Bebek Bezi Nasıl Seçilir, Nasıl Bağlanır?” yazımız da ilginizi çekebilir!

Önceki YazıSonraki Yazı