Pandemi Döneminde Anne Olmak

pandemi döneminde annelik

COVID-19 salgını, tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemi sürecini beraberinde getirdi. Salgın döneminde anne olmak, günlük hayatın değişmesi ve yeni zorunluluklarla birlikte zorlayıcı bir hal almaya başladı. Çocukların okula gidememesi; uzaktan eğitim ve evden derslere devam gerçeğini ortaya koydu. Salgın sebebiyle arkadaşları ile görüşemeyen ve ev içerisinde daha çok vakit geçirmek durumunda kalan çocukların hayatı da yetişkinlerin hayatı gibi olumsuz etkilendi. Her ne kadar çoğu ebeveyn, bu durumu fırsata çevirip çocukları ile daha çok vakit geçirip, aralarındaki bağı güçlendirmek istese de şartların getirdiği belirsizlik ve kaygıdan tüm aileler etkilenmektedir.

Pandemi döneminde anne olmanın getirdiği en büyük sorumlulukların başında, çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığını korumak olduğu kadar günlük hayatlarındaki belirsizliği olabildiğince azaltmak için destek olmak geliyor. Çocukları ile sürekli iletişim halinde ve dürüst olan annelerin, pandemi sürecinde çocukları ile daha sağlıklı ilişkiler kurması mümkündür. 

Pandemi ve kapanma döneminde, ilgi ve alakasını çocuklarının mutluluğunu ve evdeki huzuru sağlamaya yönelten annelerinize Anneler Günü hediyeleri ile sürpriz yapabilir, salgının olumsuz havasını ömürlük bir hediye ile bertaraf edebilirsiniz. 

çalışan anne

Pandemi Sürecinde Çocuklarının Psikolojisini Korumak İsteyen Anneler Ne Yapmalı?

Değişimlerin zorlayıcı olabileceği ve beraberinde kaygıyı getirdiği psikologlar tarafından ortaya konulan bir gerçektir. Pandemi sürecinde çocuklarının kaygısını azaltmak ve psikolojisini korumak isteyen anneler için Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi tarafından hazırlanan “COVID-19 ve Çocuklar” adlı makalede bulunan bazı tavsiyelere göz atmakta fayda var:

  • Çocukların kaygılarını kontrol etmek isteyen annelerin ilk atmaları gereken adım dürüst ve anlaşılır bir bilgilendirme yapmaktır. Çocukların soru sorabileceği bir ortam oluşturularak pandemi ile ilgili her detay dikkatli bir şekilde verilmelidir.
  • Günün planını birlikte yapmalı, ev içerisindeki faaliyetlerde çocuğun da yetkin hissetmeleri sağlanmalıdır.
  • Evde birlikte yapılabilecek fiziksel aktiviteler, oyunlar, filmler vb. aktiviteler çeşitlendirilerek beraber planlanmalıdır.
  • Günlük rutini olabildiğince belirsizliklerden uzak tutmalı, güvenli bir ortam oluşturulmalıdır. 
  • Salgın sebebi ile hasta olan ya da hayatını kaybeden yakınlar varsa bu durumun çocuğun hatası sebebiyle olmadığı açıklanmalıdır. 
  • Sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturmalı, çocukların psikolojik olarak olumsuz davranışlarına karşı uyanık davranılmalıdır.
pandemi çalışan anne

Çalışan Anneler İçin Pandemi Sürecinin Zorlukları

Pandemi sürecinde çalışan anneler; evde uzaktan çalışmak durumunda kalan ve iş yerine gitmeye devam edenler olarak iki farklı kategoriye ayrılıyor. Her iki kategorinin pandemi süreciyle birlikte hayatlarında farklı yenilikler, kaygılar ve zorluklar ortaya çıktı. Dışarıda çalışmaya devam eden anneler, çocuklarının evde canlı derslere girmesinden onların ruhsal sağlıkları ile daha çok ilgilenmeleri gerektiğine kadar birçok gerçekle yüzleşmek durumunda kaldı. Evde çocuklarının canlı derslere girdiklerinden emin olmak, evde her şeyin yolunda gidip gitmediği gibi birçok düşünce içerisinde olan anneler; eve döndükleri zaman salgın sebebi ile çocuklarına sarılamama ve sosyal mesafeyi koruma gibi bazı noktalara da dikkat etmek durumunda kaldılar. 

Evde uzaktan çalışmaya başlayan anneler ise hem işlerini evden disiplinli bir şekilde sürdürmeye çalışmak hem de çocuklarına evde uygun bir uzaktan eğitim ortamı oluşturup onları kontrol etmek ile uğraşıyorlar. Pandemi sürecinde çalışan annelerin karşılaştığı yadsınamaz zorluklar, ev içerisindeki rollerin adil bir şekilde paylaşılması, planlı hareket edilmesi, ortak aktiviteler belirlenmesi ve ev içi rutinlere sadık kalınması ile azaltılabilir.

ev kadını anne

Pandemi Döneminde Ev Kadını Olmak

Çocukların evden eğitim görmeye başlamaları, eşlerin evden çalışmaya başlaması ve daha birçok değişim; ev kadınlarının yükünü daha da arttığı gerçeğini ortaya koyar. Salgın, ev işleri, çocukların canlı derslerini takip etme gibi sorumlulukları olan ve tüm bu sorumlulukların arasında kendilerine de vakit ayırmaya çalışan ev kadınları; bu süreçte fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklarını korumakta hemen herkes gibi zorluklar yaşamaya başladı. Bu süreçte, ister çalışan ister ev kadını bir anne olun çocuklarınızla sağlıklı bir iletişim kurmaya dikkat etmeniz tavsiye edilir. Günü çocuklarınız ve eşinizle birlikte planlayıp herkesin sorumluluklarını belirtmeniz, belirsizliklerin ve kaygının daha az olduğu bir pandemi sürecini beraberinde getirecektir. 

Pandemi döneminde anne olarak sizler de kendi istek ve beklentilerinizi belirlemeli ve planlamalısınız. Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı çocuklar yetiştireceği düsturu ile hareket ederek, kendi ihtiyaçlarınızı da gözetmelisiniz. Ruhsal sağlığınız kadar fiziksel sağlığınızı korumanıza destek olacak sportif aktiviteleri takviminize alabilir, uzun süredir görüşemediğiniz arkadaşlarınızla görüntülü konuşma toplantıları organize edebilir, uzun süredir elinizin altında bekleyen kitaplarınızı okumaya zaman ayırabilirsiniz. 

Önceki YazıSonraki Yazı