Duşakabin Temizliği Nasıl Yapılır?

duşakabin temizliği nasıl yapılır

Ev temizliği yaparken banyolar sürekli kullanıldığı için genellikle sona bırakılıyor. Haliyle onca yorgunluğun ardından temizliğin hakkını vermek tam anlamıyla mümkün olmuyor. Halbuki evlerin neredeyse en kirli yeri olan banyolara daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle tüm vücut kirlerinin biriktiği duşakabinler temizliğe muhtaç bölgelerin başında geliyor. O halde gelin, A’dan Z’ye pratik bir duşakabin temizliği için neler gerekiyor madde madde inceleyelim.

Duşakabin Temizliği İçin Kullanılan Malzemeler

Banyoyu her gün kullansanız dahi orada sizden daha fazla vakit geçiren başka canlılar var. Evet, sıcak ortamları seven bakteriler duşakabinleri adeta bir yaşam alanı haline getiriyor. Bu nedenle kir kalıntıları ve zararlı organizmalarla savaşa başlamadan eksiksiz bir cephane için bazı ev temizliği ürünlerine sahip olmanız gerekiyor. 

Duşakabin neyle temizlenir diye merak ediyorsanız, en temel malzemeler şu şekilde:

  • Cam silme aparatı
  • Temizlik eldiveni
  • Fırça ve sünger
  • Mikrofiber temizlik bezi
  • Yüzey temizleyici
  • Cam temizleyici
  • Kireç sökücü
temizlik malzemeleri

Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Temizlik için ihtiyacınız olan malzemeleri hazırladıysanız, hoş görünümlü ve ferah kokulu bir banyo deneyimi için harekete geçebilirsiniz. Her yönüyle tatmin edici bir duşakabin temizliği için yalnızca yüzeyleri değil, aynı zamanda musluk, duş başlığı, gider deliği, silikon ve fayansları da hesaba katmanız gerekiyor.

Kapsamlı bir uygulamaya geçmeden önce:

  • Nozullarında biriken mineralleri çözmek için duş başlığını bir süre sirkeli suda bekletebilir, ardından fırça yardımıyla nazikçe ovalayabilirsiniz.
  • Aynı şekilde armatür temizliği için de sirke veya yüzey parlatıcı ürünleri kullanabilirsiniz. 
  • Duşakabin giderinin etrafında biriken kirleri süngerle temizledikten sonra tıkanıklık varsa gider açıcı ürünleri kullanabilirsiniz.

Genel hatlarıyla başlangıç yaptıktan sonra duşakabinlerdeki asıl problemler olan kireç ve küf lekelerinin temizliğine geçebilirsiniz. 

Duşakabin Kireci Nasıl Temizlenir?

Banyoların kabusu olan kireç kalıntısı özellikle duşakabinlerde yaygın şikayetlerin başında geliyor. Sert şebeke sularındaki kalsiyum ve magnezyum minerallerinin neden olduğu kireci gidermek için farklı yöntemler mevcut.  

5 adımda duşakabin kireç temizliği için:

  1. Bir su bardağı beyaz sirkeyi kaynattıktan sonra geniş bir kaba alarak biraz soğumasını bekleyin.
  2. Kağıt havluları sirkeye batırdıktan sonra kireçli yüzeylere yerleştirin. Böylece sirkenin asidik yapısı mineral birikintilerinin çözülmesini sağlıyor.
  3. Kağıt havluları yaklaşık yarım saat beklettikten sonra üzerlerine bolca karbonat serpiştirin. Bu hamleyle sirkeyle tepkimeye giren karbonatın hafif aşındırıcı özelliğinden yararlanabilirsiniz.
  4. Kısa bir süre bekledikten sonra kağıtları kaldırarak yüzeyleri bez kullanarak nazikçe silin. 
  5. Sirkeyi ve karbonat kalıntılarını durulamak için duşakabini tercihen yumuşak bir suyla yıkayın.

Sirke ve karbonatla uğraşmadan kireçleri daha pratik bir şekilde yok etmek istiyorsanız, kireç sökücü özelliğe sahip spreyli yüzey temizleyici ürünlerini de kullanabilirsiniz.

duşakabin silikon temizliği

Duşakabin Silikonu Nasıl Temizlenir?

Banyo yaparken vücuttan atılan yağ ve kir kalıntıları sıcak atmosferin de etkisiyle zamanla bakteri ve küf oluşumuna neden oluyor. Çoğunlukla duşakabinlerin silikon bağlantı noktalarında biriken siyah küf birikintileri sağlığa zararlı çirkin bir görünüm oluşturuyor. 

4 adımda duşakabin silikon temizliği için: 

  1. Geniş bir kaba karbonat ve çamaşır suyu ekleyerek macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
  2. Hazırladığınız karışımı küçük bir fırça yardımıyla silikondaki küflü yüzeylere uygulayın.
  3. Uygulama yaptığınız yüzeyleri streç film yardımıyla elinizden gelenin en iyisini yaparak kaplayın.
  4. Yaklaşık 1 ila 2 saat beklettikten sonra streç filmleri kaldırın ve ılık suyla durulama yapın.

Banyolarda büyüyen küf sporları astım ve alerjisi olanlar için ciddi sağlık riskleri barındırıyor. Bu nedenle akciğer fonksiyonlarına zarar veren siyah küf oluşumunu önlemek için temizliğin rutin bir şekilde yapılması gerekiyor. Leke çıkarıcı ve koruyucu ürünler arasından küf giderici spreyleri tercih ederek banyonuzu sürekli temiz tutabilirsiniz.

Duşakabin Çeşitlerine Göre Temizlik Yöntemleri

Bazıları kare ve dikdörtgen bazıları da oval formlarda tasarlanan duşakabin çeşitleri materyal özelliklerine göre de ayrışıyor. Duşakabinlerin yan yüzeyleri genellikle mika ve cam malzemeler kullanılarak üretiliyor. Evi temizlerken nasıl ki farklı yüzeyler için farklı ürünler kullanılıyorsa, duşakabin temizleme işleminde malzeme özelliklerine göre hareket etmek gerekiyor.

mika duşakabin temizliği

Mika Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Plastik duşakabin temizliği nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, mika duşakabin temizliğinde kullanılan yöntemleri uygulamanız yeterli. Şeffaf bir plastik görünümüne sahip olan mika malzemesi, esnek ve kırılmaya dayanıklı yapısıyla cam duşakabinlere alternatif olarak tercih ediliyor. 

Mika duşakabinleri temizliği için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Duşakabin yüzeyine yatay bir çizgi halinde sıvı bulaşık deterjanı dökün.
  • Deterjanın aşağı doğru süzülmesi için birkaç dakika bekleyin. Bu sırada bir kovayı ılık suyla doldurarak cam sileceğini içine daldırın.
  • Yüzeydeki deterjanı silecek aparatı yardımıyla yukarıdan aşağı doğru silmeye başlayın. 
  • Duşakabindeki tüm sabunu alana kadar sileceği sürekli durulayarak bu işlemi tekrarlayın.
  • Ilık bir suyla durulama yaptıktan sonra mikrofiber bez veya havlu yardımıyla yüzeyi kurulayın.
  • Duşakabinde çıkarılması güç lekeler varsa sirke ve su karışımı hazırlayarak yüzeylere uygulayın.
  • Yaklaşık yarım saat lekelerin çözünmesini bekledikten sonra durulama ve kurulama işlemlerini tekrarlayın.
  • Mika yüzeyler çizilmeye karşı hassas olduğu için temizlerken sert malzemeler kullanmaktan kaçınmaya özen göstermelisiniz.

Cam Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Estetik görünümüyle banyolara zarafet katan cam duşakabin modelleri çabucak kirlenen dezavantajlı bir özellik taşıyor. Gerekli bakım yapılmadığında kuruyan su damlaları, kireç çizgileri ve leke kalıntılarıyla tüm albenisini kaybedebiliyor. 

4 adımda duşakabin camı nasıl temizlenir sorusunun cevapları:

  • Parıltılı bir cam yüzey için öncelikle çeyrek fincan bulaşık sabunu, bir fincan su ve yarım fincan beyaz sirkeden oluşan bir karışım hazırlayın.
  • Hazırladığınız formülü sprey şişesine doldurduktan sonra cam yüzeylerin köşeleri de dahil olmak üzere her yere püskürtün.
  • Lekelerin çözünmesi için en az 30 dakika beklemeye bırakın.
  • Tiftiklenmeyen mikrofiber bez kullanarak cam yüzeyini ovalayın ve suyla durulama işlemine geçin.

Sirke karışımı diğer yüzeylerde olduğu gibi camda da mükemmel bir temizlik etkisi gösteriyor. Hijyenle birlikte ışıldayan bir görünüm elde etmek istiyorsanız, duşakabin cam temizleyicisi olarak parlak yüzeyler için geliştirilen ürünleri tercih edebilirsiniz.

duş başlığı temizliği

Duşakabin Temizliği Sonrası Bakım İpuçları

Komple bir bahar temizliği için kolları sıvarken duşakabinler diğer bölgelere göre zahmetsiz görünüyor. Yine de temizlik sonrası banyodaki kristal berraklığı sürekli hale getirmek için önleyici bakım uygulamaları yapmakta fayda var.

  • Sabun birikimini önlemek için her kullanımdan sonra duşakabini suyla durulayabilirsiniz.
  • Aynı şekilde duşakabin yüzeyindeki kireç damarlarının oluşumunu önlemek için banyo sonrası cam sileceği ve kuru bir bez yardımıyla temizlik yapabilirsiniz.
  • Küf bakterileri üremek için nemli ortamlara ihtiyaç duyduğundan banyonun ardından havalandırmayı çalıştırabilir ya da buharın dağılması için kapıyı bir süre açık tutabilirsiniz.
  • Fayans, armatür ve duş başlığını mikrofiber bezle silerek kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Etrafındaki görünmeyen su ve sabun birikimini önlemek için şampuan ve duş jeli gibi banyo ürünlerini yerden yüksek bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

Komple bir bahar temizliği için kolları sıvarken banyonuzu eski ihtişamına kavuşturmak için yapmanız gerekenleri artık biliyorsunuz. O halde geriye temizlik ferahlığını uzun süre boyunca taze tutmak için banyo ve oda kokuları ile son bir dokunuş yapmak kalıyor.  

Daha detaylı bir banyo temizliği yapmayı düşünüyorsanız“Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?”” yazımıza mutlaka göz atın!

Önceki YazıSonraki Yazı