Evimizi, mobilyalarımızı, dekorasyonumuzu seviyorsak temizlik yapmak bize çoğu zaman keyif verecektir. Rutin temizlikler dışında özellikle mevsim geçişlerinde yapılan geniş çaplı temizlik günlerimiz olur, bunu çocukluğumuzdan, annelerimizden öğrenmişizdir. Özellikle kışa girerken, yani tam da şu dönemde, “ev temizliği nasıl yapılır?” sorusuna tekrar bir yanıt bulmakta fayda var diye düşündük. İyi okumalar!
Ev Temizliği Nasıl Yapılır, Nereden Başlanır?
Öncelikle evinizin dizaynına göre de belirleyebileceğiniz bir sıralama yapmanızda fayda var. Ev temizliğindeki püf nokta, temizleyip çıktığınız alanı bir diğerini yaparken tekrar kirletmemek üzere bir plan yapmanızdır. Birçoğumuz genellikle en zor olanı yani mutfağı sona bırakırız. Ayrıca ıslak zeminleri, tuvalet ve banyolarımızı da en son yapmakta ve fayda var.
Ev düzeni, genellikle bir holden odalara ayrılan bir mimarisi olan evlerimizde, temizliğe başlamak için odalar seçilebilir. Ben genellikle yatak odasından başlayıp, çocuk odası ve misafir odasına geçerim her bir odanın açıldığı antre ve holü ara sıra içerilere toz uçmaması için üstünkörü süpürerek odadan odaya geçerken odalardan sonra salon, daha sonra antre,hol ve mutfak son olarak da banyo ve tuvaleti temizlerim. Tüm bunları en doğru, en pratik ve en önemlisi hijyenik yolla tamamlamak için doğru malzemeler ile işe koyulmalıyız. İdeal temizlik malzemeleri başka bir başlık olarak özetlenebilir.
Ev Temizliğinde Püf Noktalar
Temizlğe başlarken ilk işimiz; malzemeleri, elektrik süpürgesini, temizlik sularını hazır etmek olmalıdır. Temizlik suyu evin kirlilik durumuna göre her odaya geçtiğinizde ya da birkaç odada bir değiştirebilirsiniz.
- Yatak odası temizliğinde; eğer çok vaktinizi alacaksa dolap içlerini daha sonra düzenlemeniz, temizliğinizin süresini uzatmamanız için daha iyi olacaktır.
- Yatak odası dolaplarınız ve yatak bazanız ayaklı ise, bu size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden yatak ve baza seçimi yaparken ayaklı modelleri tercih etmenizi öneririm.
- Yatak odasına girildiğinde ilk iş olarak yatak çarşafı, yastık kılıfı ve yatak örtünüzü yıkanmak üzere çamaşır makinesinde uygun programa atmak olsun. Mevsime göre uygun yeni yatak örtüsü ve kılıfları seçip, hepsini odanın temizliği bittiğinde sermeniz daha uygun olacaktır.
- Her oda için geçerli olan şey öncelikle tozun önden alınması ki böylece yere dökülecek bir şeyler varsa süpürmeden önce dökülmesini sağlamak için gereklidir. Yatak odasında yatak odası dolaplarının üstü, dolap kapakları, komodinler silindikten sonra yer temizliğine yani süpürme işlemine başlanabilir. Süpürülüp silinen, halısı süpürülen ve havalandırılan oda, tüm işleri bittikten sonra camı açık şekilde kapatılır ve bir diğerine geçilir.
- Temizlikte havalandırma temizlik kadar önemlidir, kullandığımız temizlik malzemeleri her ne kadar hijyen için gerekli ise de çeşitli kimyasal maddeler içerdiğinden sürekli kokularını solumamamız bizim için daha sağlıklıdır.
- Oturma odası ve salon gibi koltuk, vitrin, masa, sandalyelerin olduğu odalar da aynı düzen içinde temizlenebilir.
- Vitrin ve kitaplıkların içlerinin detaylı temizliği zaman alır. Dilerseniz toz alma fırçaları ile bu işlemi daha pratik bir şekilde yapabilirisiniz.
- Koltuk silmek oldukça zahmetli olmakla birlikte artık farklı alternatifleri de mevcuttur. Temizlik firmaları bu iş için de evinize gelmektedir. Ayrıca dilerseniz koltuk yıkama makinelerine göz atabilirsiniz.
- Halılar silindiğinde içine yerleşmiş toz ve kırıntılardan tamamen arındırılamayabilir dilerseniz büyük temizliklerinizden önce halılarınızı halı yıkama yapan firmalara yıkatabilirsiniz. Halınızı evde kendiniz yıkama isterseniz ise halı yıkama makinelerine göz gezdirebilirsiniz.
Temizlik Malzemeleri Nelerdir?
- Mobilya tozları için; ayrı bir toz alma suyu, kova, mikrofiber temizlik bezleri, yüzey temizleyici, mobilyalarımızı hem koruyan hem temizleyen ahşap temizleyiciler.
- Zemin temizliği için; vileda, yüzey temizleyici.
- Cam temizliği için; ayrı bir cam silme suyu, kova, cam bezleri, cam silme suları.
- Duvar temizliği için; eğer evimizin duvarları silinebilir boya ile boyanmışsa mevsim temizliklerinde duvarlarımızı silebiliriz. Duvarları silmek için en ideal ve iyi temizleyen malzemeler şunlardır: Bir toz alma su, kova, mümkünse sıcak ya da ılık su ile duvar deterjanları ya da bulaşık deterjanımız, sabunlama esnasında köpüğü güzel dağıtacak olan lif türü bir bez, durulama içinde suyu bolca emecek genişçe bir temizlik bezi.
- Banyo ve tuvalet temizliği için; banyo ve tuvaletlerimiz, bildiğimiz üzere temizliğine en çok dikkat etmemiz, mikroplardan en iyi şekilde arındırmamız gereken kullanım alanlarımızdır. Klozet, lavabo, duş teknesi ya da küvetlerimizi parlatıp tek bir damla leke ve su bile kalmayana kadar fırçalar, ovar son olarak da kurularız. Bunu yapabilmek için gerekli malzemelerin başında tabi ki hepimizin kullandığı ama çok kullanmaması, çok solumaması, direkt elle temasından kaçınılması gerektiğini bildiği çamaşır suları gelir. Dezenfekte etmek amacıyla tuvalet kullanım alanları için, daha organik temizlik malzemeleri de bulunmaktadır.
- Koltuk temizliği için; bol köpüklü, leke giderici ve güzel kokulu temizlik malzemeleri kullanabiliriz. Daha içimize sinmesi için ise koltuk yıkama makinelerinden yardım alabiliriz.
- Halı temizliği için; eğer halı yıkama yerlerine vermiyorsanız halı yıkama makinelerini kullanabilirsiniz.
Ev temizliği nasıl yapılır?” konusu herkesin kendi düzeni içinde belirleyeceği, evini en iyi şekilde temizlediği ve güvenle yaşayabildiği şekli ile çok çeşitlilik gösterir. Ama genel hatları ile durum aslında aynıdır, arta kalan yarattığınız boş zamanlarınızda evinizde güzel vakitler geçirmeniz de evinizin temizliği ve düzeni kadar önemlidir.
Kolay gelsin!