Evde Beslenebilecek Köpekler

Evde Beslenebilecek Köpekler

“Evde köpek beslemek istiyorum.diyen ama bir türlü o cesareti gösteremeyen birçok kişi tanıyor olabilirsiniz. Hayvanlarla çok içli dışlı yaşayan biri olarak ben bu cümleyi sıkça duyuyorum. Çoğu insanın özellikle çalışan kişilerin evde hayvan bakımı konusunda çekinceleri oluyor. “Ya ilgilenemezsem, iyi bakamazsam…” gibi korkuları… Aslında evde köpek beslemek, doğru köpeği sahiplendiğimiz zaman hem onun hem de sizin için harika bir deneyim olabilir. Bu yazı ile evde beslenebilecek köpekler, evde bakılabilecek tüy dökmeyen köpek cinsleri, ev yaşamına en uyum sağlayabilecek, çocuklarla iletişimi en kuveetli olan köpek cinslerini daha yakından tanıyacağız. 

İlk Kez Deneyimleyecekler İçin Evde Köpek Bakımı

Evde beslenebilecek köpekler konusunda gelmeden önce sahipleneceğiniz köpeğe nerede bakacağınıza karar vermeli; ev ya da varsa bahçenizin durumuna ve aile yapınıza göre hangi köpek cinsine bakabileceğinizi belirlemelisiniz. Sevdiğiniz, almaya karar verdiğiniz köpekle evinize gelmeden önce yapmanız gereken ilk şey, ona bir alan hazırlamak olabilir. Yatacağı bir minder, mama ve su kapları, birkaç tane oyuncak ve belki tuvalet alışkanlığı ve yaşına göre köpek çiş petleri… Tüm köpek ürünlerine göz atmak isterseniz Köpek ürünleri kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Evde Beslenebilecek Köpekler Köpek Bakımı

Yeni aile üyeniz eve geldiğinde tüm evi gezmesi için ona müsaade edin, koklayıp hafızasına kodlaması birkaç gününü alabilir. Daha sonra gireceği ve girmesi yasak olacak olan alanlar varsa ona bunu yavaştan öğretmenin yollarını köpeğinizi tanıdıkça bulmaya bakın. Eğer yavru bir köpek aldıysanız, muhtemelen çok oyuncu olacaktır, dişleri kaşınacak tüm oyun mantığı kemirmek ve minik ısırıklar kondurmak olacaktır. Ellere, kollara ya da yürürken bacaklara dolanacağı için bunu yapmasının yanlış olduğunu orta sesinizle uyarılar vererek ona öğretmeye çalışın. Oynaması için oyuncakları olur ve köpeğinizi onlarla oynatırsanız evdeki eşyalarla oyun oynamaya çalışmayacaktır. Köpek sahiplenen ve bir süre bundan şikayet eden çok insan tanıyorum. Bu süreçte sabırlı olur psikolojisini bozmadan gerekli eğitimleri, asla cezalandırmadan gerekli disiplini verebilirseniz eve ve size alıştığında onunla geçireceğiniz harika yıllarınız başlayacaktır.

Evde Köpek Nasıl Beslenir?

Evde Beslenebilecek Köpekler Köpek Besleme

Köpeğinizi besleme şekliniz tamamen bütçeniz ile alakalıdır. Yemeyi sevdiği şeyler ile onun sağlığı için yemesi gereken şeyler farklı olabilir. Sağlığına zarar verebilecek yemekleri, onun masum bakışı ve boyun büküşüne aldanıp sürekli olarak verirseniz ileride sağlık problemleri yaşadığında daha çok üzüleceksiniz bunu unutmayın.

Mamasını her zaman kabında, kabı her zaman aynı yerde görmesini sağlarsanız evi kirletmesine de engel olmuş olursunuz. Bütçenize göre seçeceğiniz yaş mamalar, kuru mamalar, ödül mamaları, vitaminler… Çok geniş ve çeşitli bir ürün yelpazesi olan bu alanda, bütçenize ve köpeğinize en uygun olanı seçene kadar az kilolarda mamalar satın alıp denemeler yapabilirsiniz. Mamaların protein, yağ, mineraller, vitaminler, katkı maddeleri açısından oranlarına bakmayı hiçbir zaman göz ardı etmemelisiniz. Örneğin; tüy dökümünü azaltacak bir mama alabilir ya da eklem kemik güçlendirici başka bir mama tercih edebilirsiniz.

Köpeğinizin yemek yeme yani öğün saatlerini, günde kaç kez tuvalete çıkma ihtiyacı duyduğunu, öğününden kaç saat sonra tuvaletini yapması için onu dolaştırmanız gerektiğini birkaç hafta içinde düzene oturtabilirsiniz. Hangi mamaları yemeyi sevdiğini, sizin yediğiniz her şeyi yememesi gerektiğini ona öğretecek vakti de bu süreçte bulabilirsiniz.

Bilinmesi gerekir ki bir köpeğin boyutu ne olursa olsun bütün köpeklerin düzenli olarak idmana ihtiyacı vardır. Bir park ya da açık alana götürmeniz köpekleri mutlu edecektir. Eğer bir yavru köpek bakacaksanız onun tüm gün yalnız kalmaması gerekir çünkü bu, yavru köpeklerin mutsuz olmasına sebep olacaktır. Eğer köpek yavrusu aldıysanız kardeşlerinden ayrıldığında on haftalık kadar olmalıdır. Böylece annesinden ve kardeşlerinden oyun, beslenme gibi becerileri öğrenmiş olur.

Evde Beslenebilecek Köpekler Köpek Nasıl Beslenir

Köpeğinizi fırçalamak ölü tüyleri aldığı ve aynı zamanda köpeğinizin tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasını sağladığı için son derece faydalıdır. Ancak arka ve alt kısmını fırçalarken dikkat edin ki size güvensin. Köpeklerin ara sıra banyoya ihtiyacı vardır fakat yavruları sadece ılık ve ıslak bir bezle silmeniz gerekir. Köpek yıkamak için küveti bacaklarının üst kısmına ulaşacak kadar doldurun. Köpeğinizi yıkadıktan sonra birkaç dakika küvette bırakın ki silkinsin. Sonra havluyla hızlıca kurulayın. Kısık ayarda kurutma makinesini uzaktan tutarak da kurutmayı tamamlayabilirsiniz.

Köpeğinize eğitim & itaat sürecinde ilk olarak temel komutları öğretmelisiniz. “Gel, otur, bekle, dur” gibi… Yavru köpeğiniz üç ya da dört aylıkken eğitimine başlanabilir. Eğitilmemiş daha yaşlı bir köpeğin ise komutları öğrenmesi daha uzun sürecektir. İşte burada anlayış ve sabır göstermeniz büyük önem taşır. Köpeğiniz komutu gerçekleştirdiğinde onu övmeniz ve ödüllendirmeniz gerekir.

Evde Beslenebilecek Köpekler Nelerdir?

Evde Beslenebilecek Köpekler Pug

1. Pug: Evde beslenebilecek köpekler arasında tüy dökmeyen cinsler olarak Pug’lar yer alır. Kısa tüylü ve bakımı kolay türlerdendir. İlk defa köpek besleyecek özellikle apartmanda yaşayan kişiler için uygun olduğu söylenebilir.

  • Irk Boyutu: Küçük Boy
  • Yükseklik: Erkek 30 – 36 cm Dişi 24 – 30 cm
  • Ağırlık: Erkek 6 – 9 Kg Dişi 6 – 8 Kg
  • Ortalama Yaşam: 12-15 yıl

2. Golden Retriever: Oldukça popüler bir köpek ırkı olan Golden Retriever, tam bir aile köpeğidir. Son derece hoşgörülü olan bu köpekleri evde beslemek de son derece kolaydır.

  • Irk Boyutu: Büyük Boy
  • Yükseklik: Erkek 55 – 61 cm, Dişi 51 – 56 cm
  • Ağırlık: Erkek 27 – 36 Kg, Dişi 25 – 32 Kg
  • Ortalama Yaşam: 10-13 yıl

Evde Beslenebilecek Köpekler Golden

3. Cocker: Çocuklarla, ev hayvanlarıyla ve köpeklerle iyi geçinirler. Maksimum potansiyel için genç yaşlarda çocuklarla ve diğer hayvanlarla sosyalleştirilmeliler. Bazen havlama davranışı gösterirler. İyi derece ilgi, sevgi gerektirirler.Uzun, sarkık kulakları vardır. Düzenli bir şekilde fırçalanmalı ve taranmalıdır.

  • Irk Boyutu: Orta Boy
  • Yükseklik: Erkek 36 – 38 cm, Dişi 35 – 37 cm
  • Ağırlık: Erkek 10 – 14 Kg, Dişi 10 – 14 Kg
  • Ortalama Yaşam: 12-15 yıl

Evde Beslenebilecek Köpekler Cocker

4. Pekingese: Sahibine düşkün olduğu kadar özgürlüğüne de düşkündür. Kilo almaya müsait bir yapıya sahip olduğundan beslenmelerine özen gösterilmelidir. İnatçı bir karaktere sahip Pekingeseler’in  eğitim sürecinde kararlı davranılmalıdır. Rahatsız edilmeyi affetmezler bu yüzden küçük çocuklu ailelere uygun olmayabilirler.

  • Irk Boyutu: Küçük Boy
  • Yükseklik: Erkek 15 – 25 cm Dişi 15 – 25 cm
  • Ağırlık: Erkek 3 – 6 Kg Dişi 3 – 6 Kg
  • Ortalama Yaşam: 13-15 yıl

Evde Beslenebilecek Köpekler Pekingese

5. Beagle: Beagle iyi bir ev arkadaşıdır. Hayat dolu, enerjik ve hiperaktif olduğundan,  yaşlı ve tembellerin tercih etmemesi gereken bir ırktır. Eğer başka pet ya da köpekle yaşayacaksa genç yaşta sosyalleştirilmeliler. Yabancılara olduğu gibi köpeklere ve çocuklara arkadaş canlısı olurlar. İnsanlarla ve hayvanlarla iyi arkadaşlık kurar.

Irk Boyutu: Küçük Boy

Yükseklik: Erkek 36 – 43 cm Dişi 33 – 40 cm

Ağırlık: Erkek 9 – 11 Kg Dişi 9 – 11 Kg

Ortalama Yaşam: 12-15 yıl

Evde Beslenebilecek Köpekler Beagle

Evde beslenebilecek köpekler araştırmasına girdiyseniz muhtelemen köpek bakmayı düşünüyorsunuzdur. Barınaklar, çöplükler ve hatta sokaklar, doğaları sokak yaşamına uygun olmayan üstelik evde büyümüş ama sonra sokak ya da barınak hayatına adapte olmaya mecbur bırakılmış cins ırk köpeklerle dolu ne yazık ki! Eğer sorumluluğuna hazır değilseniz evinize köpek almamalısınız. “Ben bakamıyorum.” dediğiniz an barınağa ya da tanımadığınız insanlara emanet edecekseniz, köpek alma fikrinden derhal vazgeçmelisiniz.

Kararınız netleştiğinde ise size tavsiyem ilk olarak barınaklara, bakım evlerine hatta sokaklara bakmanız. Onlarla tanışmaya gidin, genel sağlık kontrollerini yaptırın ve ona yuvanızı açın. Bakılmamış, terk edilmiş yüzlerce cins köpek yeni sahiplerini bekliyor. Onlara şans verin, yeniden hayata dönmelerini sağlayın.

Hayvan Sahiplenme yazımızdan merak ettiğiniz diğer detayları bulabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı