Kedilerin kendilerini temiz ve bakımlı tutma konusunda usta oldukları aşikar; ancak sizin de bir noktada devreye girmeniz ve tabiri caizse bir “bahar temizliğine” ön ayak olmanız gerekiyor. Sudan nefret etmeleri ile nam salmış bir kedi nasıl yıkanır? Öncelikle bol şefkat, sonrasında da sizlere vereceğimiz kedi yıkama tüyoları ile!
Yıkamadan Önce…
- Başarılı bir kedi yıkama operasyon için doğru ve eksiksiz hazırlık yapmış olmanız şart. İhtiyacınız olabilecek malzemelerin her an ulaşabileceğiniz konumda olması önemli.
- Kedi nasıl yıkanır diye soruyorsanız ilk söyleyeceğimiz şey şu olur: Bu, kesinlikle iki kişilik bir iş. Bir kişi sürekli olarak kediyi tutmalı, diğeri de yıkama işlemini gerçekleştirmeli. Bu tip bir yardımcı olmadan banyonun huzurla tamamlanması mümkün değil.
- İdeal bir dünyada kedi yıkamak için aslında çift evye olan bir alan gerekir; ama çoğumuzun elinin altında böyle bir imkan olmadığı için ikinci en iyi seçenek, duş başlıklı, geniş bir evye ya da standart ebatlarda bir duş teknesidir.
- Yıkama işlemine geçmeden önce banyo zeminin tamamını havlular ile kaplayın. Etrafa su saçılacağı için yerlerin kayganlaşması ve düşmeniz yüksek bir ihtimal.
- Eğer kedinizin uzun tırnakları varsa uzun kollu bir üst giymeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte kedinizin sinirlendiğinde ısırma alışkanlığı varsa silikon bulaşık eldivenlerini takmayı deneyebilirsiniz.
- Kedilerin küvette kesinlikle yıkanmaması tavsiye edilir. Halihazırda sudan korktukları için su dolu bir küvet, onlara adeta bir ölüm havuzu gibi gelebilir.
İhtiyacınız Olan Malzemeler Neler?
- Bir miktar eski havlu
- Geniş bir evye ya da duş teknesi
- Duş başlığı
- Evye tıpası
- Banyo kaydırmazı
- Yumuşak kurulama bezi
- Kedi şampuanı
- İki adet kap
- İki adet pamuk topu
- Bandaj ve antiseptik
- Bir adet kirli kedi
Arkadaşlar Hazır Mıyız: Kedi Nasıl Yıkanır?
1. Çalışma alanınızı hazırlayın: Fayanslara eski havluları yerleştirin ve ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri erişilebilir yerlere yerleştirin.
2. Duş kaydırmazını evyeye yerleştirin ve tıpasını kapatarak oda sıcaklığında su ile doldurun. Su, kedinizin karın kısmına gelecek derinlikte olmalı.
3. Kaplardan birine şampuan koyarak oda sıcaklığında su ile onu kapta sulandırın. Bu şekilde kediniz ani ve soğuk bir doz şampuandan irkilmeyecektir.
4. Kedinizi sakince, onunla nazikçe konuşarak ve sakinleştirerek kucağınıza alın, ardından boyun boşluğundan tutarak hızlıca ama dikkatlice suyun içerisine batırın.
5. Uyarıyoruz: Kediniz çok büyük bir ihtimalle bu hamle ile birlikte sudan çıkma çabasına girecektir. Burada kedinizi her daim boyun boşluğudan sıkıca tutmanız ve ikinci bir kişiden destek almanız önemli.
6. Eğer kediniz aşırı derecede gergin ve stresli bir reaksiyon göstermediyse pamukları kulağına yerleştirin. Bu, kulaklarının ıslanmasını önleyecektir.
7. Boş olan kap ile evyede bulunan suyu kedinizin üzerine dökmeye başlayın.
8. Ardından sulandırmış olduğunuz şampuan solüsyonunu da üzerine dökerek tüylerine masaj yaparcasına yedirin. Hiçbir koşulda şampuanın kedinizin gözlerine, kulaklarına ve suratına gelmesine izin vermeyin.
9. Kurulama bezini temiz suyla ıslattıktan sonra nazikçe bezi kedinin suratında gezdirin. Burada da suratına şampuan gelmemesi önemli.
10. Duş başlığından gelecek suyu önce kendi derinizde test edin. Sıcaklığından emin olduktan sonra en düşük ayarda, kedinizin tüylerine en yakın mesafeden onu temizlemeye başlayın. Yakın mesafeden vereceğiniz su, kedinizin ani su tazyiği altında kalmasını önleyecektir.
11. Şampuanı kedinizin tüylerinden ve teninden tamamen temizledikten sonra onu evyeden çıkartın ve yumuşak bir havlu kullanarak onu kurulayın. Halihazırda stresli ve endişeli olan kedinizi havluyla ovalayarak daha fazla strese sokmayın, onun yerine havluyu nazikçe tüylerine bastırıp su birikintilerini azaltmayı amaçlayın. Havlu kullanılmayacak kadar ıslandığında bu işlemi kuru bir havlu ile tekrarlayın. Gerektiği kadar kuru havlu kullanmaktan çekinmeyin.
12. Kedinizin tüylerinde biriken fazla suyu aldıktan sonra onu sıcak, sessiz ve cereyan almayan bir yere götürerek tamamen kurumasını, sakinleşmesini ve rahatlamasını bekleyin.
13. Eğer yıkama süreci sırasında herhangi bir çizik ya da yara aldıysanız, önce yaranızı sabun ve ılık su ile temizledikten sonra antiseptik uygulayın ve bandajlayın.
Bunlara Dikkat!
Kedi nasıl yıkanır sorusunun cevabını aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları da söylemeden geçemeyeceğiz.
- Kedinizi yılda 2 kereden fazla yıkamayın.
- Hiçbir koşul altında kedinizi tek başınıza yıkamaya kalkışmayın. Kediniz yıkanma sürecine alışık olsa bile tahmin edilemez bir karakter yapısı olduğu için istenmeyen kazalara yol açabilirsiniz.
- Peki ya uzun tüylü bir kedi nasıl yıkanır? Onun için şampuanlama sonrasında veterinerinizden temin edebileceğiniz kedi tüy yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz.
- Kedinizin duş sonrası kendini daha rahat ve güvende hissetmesi için onu saracağınız kuru havluları önceden saç kurutma makinesi ile ısıtmanız mümkün.