Yaz mevsimine güzel bir görünümle giriş yapmak için yeni cilt bakım uygulamaları deniyor olabilirsiniz, fakat küçücük bir detay tüm partiyi mahvedebilir. Sıcak havaların kabusu olan sivrisinekler kaşla göz arasında cildinizde izler bırakıyor. Bu nedenle bir süre sonra ağrılı bir iltihap, rahatsız edici kaşıntılar ve kırmızı şişliklere neden olan sivrisinek ısırıklarına karşı neler yapabileceğiniz öğrenmek isteyebilirsiniz. Sivrisinek ısırığı şişmesi ve kaşıntısı için en etkili çözüm yöntemlerini bu yazıda bir araya getirdik.
Sivrisinek Isırığı Neden Kaşınır?
Sivrisinek ısırıkları için çözüm yöntemlerine geçmeden önce sivrisineklerin etkinlikleri hakkında fikir sahibi olmanız gerekebilir. Sulu bölgelerde yaşayan bu küçük canlılar gelişen yumurtalarını beslemek için insan kanında bulunan proteine ihtiyaç duyuyor. Isırma sırasında içinde bazı proteinler bulunan tükürük salgısının bir kısmını cilde bırakıyor. Bu proteinler insanda histamin bileşiğinin salgılanmasını tetikleyerek beyaz kan hücrelerinin bölgeye akışını hızlandırıyor ve iltihaplanma, şişme ve kaşıntıya neden oluyor.
Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?
Sivrisinek ısırığı için kendi imkanlarınızla uygulayabileceğiniz farklı çözüm yöntemleri bulunuyor. Medikal uygulamalar için yeterli ekipmana sahip değilseniz, aşağıdaki metotları uygulayabilirsiniz.
- Cadı Fındığı
Doğanın sihirli formülleri hiçbir problemi çözümsüz bırakmıyor. Cilt bakımı için harika bir bitki olan cadı fındığının cilt lekelerini gidermekte harika bir etkiye sahip olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ağrı ve kaşıntıların yanı sıra sivrisinek ısırığı izi nasıl geçer diye merak ediyorsanız, cadı fındığının etkili bileşenlerinden yararlanabilirsiniz. Cadı fındığı aynı zamanda içeriğindeki tanen adı verilen doğal kimyasal sayesinde damarları büzerek kanamanın durmasına yardımcı oluyor.
Sivrisinek ısırığı için krem formülü arıyorsanız, cadı fındığı yağı ve karbonattan oluşan bir macun hazırlayarak evde çözüm yöntemi geliştirebilirsiniz. Hazırladığınız yoğun kıvamlı karışımı sinek ısırığının olduğu bölgelere doğrudan uygulayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca iyileşme sonrası iz endişesi taşıyorsanız, cadı fındığının etkili gücü sivrisinek ısırığı lekesi nasıl geçer sorusunun da cevabını oluşturuyor.
- Beyaz Çay ve Papatya Çayı Poşetleri
Arı sokmasına çay poşeti koymak geleneksel tedavilerin başında geliyor. Bununla birlikte çay poşetlerinin rahatlatıcı etkisi sivrisinek ısırıklarına da iyi geliyor. Beyaz çaydaki bileşenler iltihabı azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda çay poşetinin serinliğiyle kaşıntıları yatıştırmaya da katkı sunuyor. Beyaz çay ve papatya çayı çoğu cilt sorunu için harika topikal tedaviler olarak biliniyor. Çaydaki antiseptik, antioksidan ve polifenolik özelliğe sahip bileşenler sivrisinek ısırıkları için oldukça hızlı bir etki gösteriyor.
- Uçucu Yağlar
Rahatlatıcı ve dinlendirici etkilere sahip bitki özleri cilde uygulandığında inanılmaz faydalar sunmayı da ihmal etmiyor. Böcek kovucu ürünlerde de kullanılan bitkisel yağlar, özellikle sivrisinek ısırıklarına karşı yatıştırıcı bir etki gösteriyor. Nane, ylang ylang, limon otu, okaliptüs ve çay ağacı yağı sivrisineklerin en sevmediği esansiyellerin başında geliyor. Favori aromanızı seçerek Hindistan cevizi veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla seyrelterek cildinize uygulayabilirsiniz.
- Ham Bal
Bal besleyici olduğu kadar kaşıntılı ısırıkları yatıştıran cilt faydaları nedeniyle de doğal bir ev ilacı olarak biliniyor. Birkaç damla balı sivrisinek ısırığı üzerinde yaklaşık 10 dakika bekleterek anti-bakteriyel ve iltihap karşıtı bileşenlerinden yararlanabilirsiniz.
- Buz Uygulaması
Soğuk kompres ve buz uygulaması genellikle şişlikleri azaltmak için kullanılıyor. Bu nedenle sivrisinek ısırığı şişmesine ne iyi gelir diye düşünüyorsanız, ilk müdahaleyi buzla yapabilirsiniz. Ayrıca kaşıntı ve ağrıyı tetikleyen sinirlerin uyuşmasına yardımcı olarak etki gösteriyor. Kaşıntıyı hafifletmek için buz küplerini bir poşete koyarak yaklaşık 10 dakika boyunca problemli bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Limon
Limon kullanışlı kabuklara sahip olmasının yanı sıra böcek ısırıklarının neden olduğu enfeksiyonları yatıştıran bir özellik taşıyor. Kaşıntılı sivrisinek ısırıklarını basit ve hızlı bir şekilde iyileştirmek istiyorsanız doğal bir iltihap önleyici olan limonun anestezik karakterinden yararlanabilirsiniz.
Anında rahatlama için limonu ikiye bölerek etli bölümünü ısırıkların üzerine sürebilirsiniz. Limonun asidik yapısı ilk aşamada yanma ve tahrişe neden olsa da kısa süre sonra şişlik ve kızarıklık izini en aza indiriyor. Ayrıca narenciye sularının güneş ışığına maruz kaldığında kabarmaya neden olduğunu belirtmekte fayda var.
- Elma Sirkesi
Elma sirkesi anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özellikleri nedeniyle yaygın kullanılan doğal formüllerin başında geliyor. Bir pamuğu elma sirkesine batırdıktan sonra ısırıkların üzerine sürerek kısa sürede hızlı sonuç alabilirsiniz. Tıpkı limon gibi asidik içeriğe sahip olduğu için yanma hissine neden olabiliyor. Bu sebeple yüz bölgesinde oluşan sinek ısırığı belirtileri için asidik olmayan yöntemlere yönelebilirsiniz.
- Kabartma Tozu
Ev temizliğinin sihirli formülü olan kabartma tozu hafif alkali bileşikleri sayesinde sadece kiri ve yağı çözmekle kalmıyor, aynı zamanda cildin pH dengesini nötralize ederek enfeksiyonla savaşmaya yardımcı oluyor. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve batma belirtilerini yatıştırmak için ısırıkların üzerine kabartma tozu ve suyu karıştırarak oluşturduğunuz macunu sürebilirsiniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra sivrisinek ısırığını etkili bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz.
Sivrisinek Isırığından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Sivrisinekler sıtma ve sarı humma gibi hastalıklara neden olan ciddi patojenler taşıyor. Ciddi vakalar için kesin bir tedavi yöntemi olmadığı da düşünülürse, en iyi yaklaşımı sivrisineklerden kaçınmaya çalışarak gerçekleştirebilirsiniz.
1. Evinizi beklemiş sulardan arındırın.
Sivrisineklerin yaşam alanınıza müdahale etmesini istemiyorsanız; havuz, su gideri ve temizlik kovalarında bekleyen suları ortadan kaldırarak işe başlayabilirsiniz. Herhangi bir yerde dört ila yedi gün boyunca su bekletmek sivrisineklerin hızla çoğalmasına neden olabiliyor. Bahçeli bir eviniz varsa çimleri sürekli olarak biçilmiş halde tutmalısınız, çünkü sivrisinekler en çok uzun ve yabani otları seviyor.
2. Gün batımından sonra dışarı çıkmaktan kaçının.
Sivrisineklerin aktivitesi gün batımı ve gün doğumu arasında kalan sürede en üst düzeye çıkıyor. Bu saatlerde dışarıda olmanız gerekiyorsa uzun kollu kıyafetleri ve pantolonları tercih edebilirsiniz. Ayrıca parlak giysilerin ve parfümlerin sivrisinekleri çekme eğiliminde olduğunu belirtmek gerekiyor. Akşam saatlerinde rahatça vakit geçirmek için sinek koruyucu sprey ürünlerini de kullanabilirsiniz.
3. Sağlıklı bir beslenme programı uygulayın.
Beslenme şekliniz sivrisinek ısırıklarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. İşlenmiş ve şekerli bir diyet yerine tam tahıllar, meyveler ve sebzeler açısından zengin beslenme rutini uygulayarak kan emici sineklerden uzak kalabilirsiniz. Ek olarak sarımsak tüketimini artırabilir, kaşıntıları önlemek için de muz kabuğunun iç kısmını vücudunuza sürebilirsiniz.
4. Pencere ve kapılarınızda sineklik kullanın.
Dışarıdayken sineklere karşı almanız gereken önlemleri artık biliyorsunuz, sırada evinizdeyken yapmanız gerekenler var. Sıcak yaz günlerinde evinizde rahatça vakit geçirebilmek için pencere ve kapılarınıza sineklik taktırmak iyi bir fikir olabilir. Sineklik modelleri arasından kendi zevkinize en uygununu seçerek evinize dekoratif bir detay da kazandırabilirsiniz.
Toparlayacak olursak, sivrisinek ısırığıyla başa çıkmak sanıldığı kadar zor değil. Yine de sivrisinek ısırığı nasıl geçirilir diye kara kara düşünmemek için, önleyici uygulamalara gerekli özeni göstererek kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca çeşitli cilt alerjisine sahip olanların ve hamile kadınların sinek ısırığı için evde çözüm yöntemlerini uygulamadan önce doktor görüşü almasında fayda var.