İçimizde işleyen biyolojik bir saatin olduğunu biliyor musunuz? Isıya, karanlığa ve yaşam tarzımıza uyumlu olarak çalışan bu biyolojik saat günlük hayatımıza etki ediyor. Bu biyolojik saat ve işleyişini anlayabilirseniz spor için ideal saat dilimini bilir ve enerjik olacağınız saatlere göre kendinizi ayarlayabilirsiniz.
Biyolojik Saat Nedir?
Bilindiği gibi evrendeki her şey belirli bir düzen içerisinde işler. Canlıların vücut faaliyetleri de böyledir; belli bir düzen içinde belli periyotlarla işlemektedir. Bunlar; günlük, aylık ya da yıllık periyorlarla olabilir. Günlük olana yani 24 saatlik periyotlara “biyolojik saat” ismi verilmektedir. İnsanlar 24 saat içinde tam 24 kez değişmektedir. Gelin insan vücudunun saat saat ne gibi değişiklikler gösterdiğine hep birlikte şahit olalım.
Biyolojik Saatimiz Gün İçinde Nasıl İşler?
Vücudumuzun içinde işleyen biyolojik saat günün 24 saatlik süresi içinde farklılıklar gösterir. Saatin işleyişini ve vücudumuzda meydana gelen hormonal değişimleri bilirseniz çok daha verimli ve enerjik bir gün geçirebilirsiniz.
06:00 Metabolizma uyanıyor.
07:00 Vücut tam gücünde olmadığından spor yapılmamalıdır. Sindirim organları bu saatte iyi çalıştığı için, vücudumuz kahvaltı yapmak ve enerji depolarını doldurmak istiyor.
09:00 Vücut en dinç halinde.
10:00 Verimlilik en üst düzey çıkar, organizma harekete hazırdır. Vücut en yüksek ısısına ulaşmıştır, bellek ise yaratıcı ve dinamiktir.
11:00 Vücudumuzun tam formunda olduğu saattir. Kalp ve dolaşım o kadar zindedir ki muayenelerde kalpte bir bozukluk varsa gözden kaçırılabilir. Ayrıca bu saatte zihnimiz hızlı çalışır ve özellikle hesap işleri zorlanmadan yapılabilir.
12:00 Dikkat azalır, uyku basar. Vücudun dinlenme ihtiyacı kendini gösterir. Midedeki asit fazlalaşır, beyindeki kan azalır. İstatistiklere göre, öğle uykusu uyuyabilen kişilerde enfarktüse % 30 daha az rastlandığı görülür
13:00 Verimlilik gün ortalamasının yüzde 20 altındadır. Bütün organlar en alt düzeyde çalışırken safra, öğleyin yenilen yemekleri hazmettirmek için iş başındadır.
14:00 Bitkinlik, tansiyon ve hormon düşüklüğü.
15:00 Vücudumuz yeniden uyanıyor, hafızamız formundadır.
16:00 Spor için ideal bir saat.
17:00 Kuvvet artışı.
18:00 Akşam yemeği için ideal bir saat. Karaciğer her zamankinden daha dayanıklıdır.
19:00 Tansiyon ve nabız yavaşlıyor.
20:00 Karaciğer yağ düzeyi düşüyor.
21:00 Sindirim organları görevlerini sonlandırıyor.
23:00 Stres hormonu salgısı duruyor. Sakinleşen vücut bu saatte dinleniyor.
24:00 Yarım saatte bir rüya görmeye başlıyoruz. Hücrelerimiz daha hızlı bölünüyor.
01:00 Verimlilik en düşük seviyededir.
02:00 Görme duyusu ve refleksler zayıflar.
03:00 Melatonin salgısı nedeniyle vücut tembel ve kararsız kalır.
04:00 Stres hormonuyla enerji kazanıma başlıyor.
Yazan: Mahmut Talha Sağlıklı