Para Biriktirme Yolları

Para Biriktirme Yolları

Bazen para biriktirmenin en zor kısmı, para biriktirme kararını almak oluyor. Sağdan soldan duyduğunuz farklı para biriktirme yolları arasında kaybolabilir, size uygun bir yöntem seçmekte zorlanabilir ve eninde sonunda “Nasıl olsa yapamayacağım!” düşüncesine kapılıp para biriktirme fikrinden tamamen vazgeçebilirsiniz. Ancak doğru şekilde hazırlanan ve planlanan bir para biriktirme programına uyarsanız, ne kadar savurgan olursanız olun siz de ay sonunda cebinizde fazladan para kaldığını fark edeceksiniz. En etkili para biriktirme yolları için gerçekçi bir tasarruf planı oluşturmanız şart. İşte bunu yapabilmeniz için birkaç tüyo.

Başlarken…

Harcamalarınızı kaydedin.

Para biriktirme yolları ve tekniklerinden yararlanabilmeniz için öncelikle ne kadar harcadığınızı net bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Her bir kahve, gazete ve sakız da dahil olmak üzere 1 ay boyunca tüm harcamalarınızı kayıt altına alın ve bu süre boyunca aşağı yukarı ne kadar harcadığınızı belirleyin. Her bir harcama kalemini belirledikten sonra onları ayırarak kategorize edin. Bunu yapmak için hesap defteri usulü bir defter tutabileceğiniz gibi kullanışlı ve pratik mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz.

Bütçe oluşturun.

Bir ayda ne kadar para harcadığınızı kestirdikten sonra mevcut harcamalarınızı gerçekçi bir bütçe çerçevesinde şekillendirmeye başlayın. Bu adımda özellikle hangi kategoride gereğinden fazla harcama yaptığınızı belirleyerek kendinize harcama limitleri koyabilirsiniz. Para biriktirme yolları öyle ya da böyle bir yerden fedakarlık etmenizi gerektirecek.

Ne için para biriktireceksiniz?

Para Biriktirme Yolları

En iyi para biriktirme yolları başında bir hedef belirlemek geliyor. İster bir yurtdışı tatili, ister uzun zamandır gözünüze kestirdiğiniz o pahalı bisiklet, ister hayalinizdeki evin ön ödeme teminatı olsun; önünüzde sizi heyecanlandıran ve motive eden bir hedef olması para biriktirme işini sizin için daha ciddiye bindirecektir. Rakamsal hedefinizi belirledikten sonra harcamalarınız ve bütçenizle paralel olarak bu hedefe ne kadar sürede ulaşacağınızı da belirlemiş olacaksınız. İşinizi daha da kolaylaştırmak için bankaların özel olarak oluşturduğu birikim hedefi programlarından yararlanmanız mümkün.

Para Biriktirme Yolları Nelerdir?

Maaşınıza ek olarak aldığınız prim, ikramiye ve bonusları harcamayın.

Bütçenizi oluştururken gelirleriniz arasına ikramiye ve primleri katmadınız, değil mi? Eğer para biriktirme konusunda ciddiyseniz yıl içerisinde şirketinizin size vereceği bonusların tasarruf hesabı için ideal materyal olduklarını biliyor olmanız gerekir. Ekstradan gelen o para olmadan da rutin harcamalarınızı gerçekleştirebiliyordunuz; bu yüzden de o para hiç gelmemiş gibi onu doğrudan birikim kumbaranıza atmanızda herhangi bir sakınca olmamalı.

Bozuklukları biriktirin.

Para Biriktirme Yolları

Gerçekten! Size oradan buradan para üstü olarak verilen bozuk paralar önemsiz görünebilir, ancak genişçe bir kumbara içerisinde ağırlık ve bol gürültü yapmaya başladıklarında emin olun o kadar da değersiz olmayacaklardır. Bozuk para biriktirme yolları söz konusu olduğu zaman minik, pembe bir domuzcuk kumbarasından bahsetmiyoruz; biriktirdiğiniz bozuk paralarınız için büyük bir kavanoz ya da teneke bir kutu kullanabilirsiniz. Belirli miktarın üzerine ulaşan bozuk para karşılığında bankaların kağıt para değiş tokuşu yaptığını da unutmayın.

24 saat kuralına sadık kalın.

Klasik yöntemlerden bahsettik, şimdi de değişik para biriktirme yolları üzerinde durma zamanı. Bahsettiğimiz bu 24 saat kuralı aslında dürtüsel olarak gereksiz ve ani bir satın alma yapmanızı önleyen bir kural. Herhangi bir ürünü satın almadan önce kendinize 24 saat tanıyın. Eğer ürünü gördükten 24 saat sonra bile hala ürüne aynı istek ve hevesle ihtiyaç duyduğunuzu hissediyorsanız alabilirsiniz; ancak çoğu zaman bu altın kural büyülü bir şekilde bu istek ve hevesi törpüleme konusunda başarılı oluyor. 24 saat kuralının verimliliğinin tavan yaptığı platform ise tabii ki online alışveriş siteleri.

Kendinizi ödüllendirmeyi bir birikim fırsatı olarak değerlendirin.

Para biriktirmenin yolları demek, zevklerinize, hobilerinize ve ilgi alanlarınıza veda etmek demek değil. Tabii ki para biriktirirken de kendinizi maddi ve manevi olarak ödüllendirecek ve şımartacaksınız. Öte yandan bunu yaparken bir yandan da cebinizden tasarruf etmek de mümkün. Uzun zamandır iç çekerek baktığınız o kazağı sezon döneminde almak yerine ilk indirimde satın alabilir ya da işe giderken satın aldığınız büyük boy kahvenin fiyatı kadar birikim hesabınıza para atabilirsiniz.

Maliyet hesaplarken saat başı ücret hesabı yapın.

Herhangi bir alışveriş yapmadan önce ürünün veya hizmetin fiyatı ile kendi saatlik ücretinizi karşılaştırın. Diyelim ki maaşınızı saate böldüğünüzde saat başı aldığınız ücret 20 TL iken satın almak istediğiniz ayakkabı 80 TL. Böyle bir durumda gerçekten de o ayakkabının 4 saatlik işe bedel olup olmadığını sorgulamamak elde değil, değil mi?

Kartlarınıza bir harcama limiti getirin.

Para Biriktirme Yolları

Dijital bankacılığın aldığı teknolojik ve modern hal sayesinde artık hesap ve kredi kartlarınıza dilediğiniz uygulamayı ve opsiyonları getirmeniz mümkün; buna harcama limiti de dahil. Bütçeniz ve tasarruf hedefleriniz doğrultusunda belirleyeceğiniz bir harcama limitini hesap kartlarınıza ve kredi kartlarınıza uyguladığınız takdirde alacağınız uyarı alarmı size etkili bir “dur” sinyali verecektir. Daha geleneksel yolları tercih edenler en basit yolla kartın üzerine “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” yazılı bir post-it yapıştırabilir :)

Faturalarınızı otomatik ödemeye alın.

Para biriktirme yolları fazlasıyla efektif ve çözüm odaklı dedik, ancak o kadar da kolay olmadığını belirtmek lazım. Söz konusu kira, fatura ve kredi kartı borçları olduğu zaman bu tip elzem harcamaları her daim öncelendirmekte fayda var. Özellikle elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi düzenli fatura harcamalarınızı otomatik ödeme talimatına yönlendirirseniz faturaların ödenmeme, birikme ve faize binme riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Aynı şekilde kira giderleriniz için de otomatik havale tanımlaması yapmanız da mümkün.

Hediye alımını çok önceden gerçekleştirin.

Ailenize ve sevdiklerinize hediye almak rutin harcamalarınızın dışında kalan, maliyetli ama bir o kadar da keyif verici bir olay. Eğer yılbaşı gününden bir hafta önce alışverişe çıkar ve maaile için hediye alışverişi yaparsanız o ay kiranızı çıkartamamanız çok yüksek. Perakende sektörünün kurnaz oyunlarına kanmamak için hediye alışverişlerinizi çok önceden aradan çıkartmanızda fayda var. Bu aynı zamanda size çok daha düşünceli ve itinayla seçilmiş bir armağan sunma imkanı sağlar.

Ucuz olduğu için ucuz kıyafet almayın.

Para Biriktirme Yolları

Para biriktirme yolları söz konusu olduğu zaman ilk bakışta bir kazağa 100 TL yerine 20 TL vermek daha mantıklı gelebilir; ancak 20 TL değerindeki o ucuz kazağın ilk yıkamada yıpranması ve yenisini almak zorunda kalmanızla birlikte aslında birkaç ay içerisinde 100 TL’lik kazağın maliyetine denk geleceğini de göz önünde bulundurmanız gerek. Özellikle kıyafet konusunda az ama kaliteli alışveriş yapmanız uzun vadede daha sağlam ve kullanışlı bir gardıroba sahip olmanızı sağlar.

Haftada bir günü “harcamama günü” ilan edin.

Her hafta bir günü ailece “harcamama günü” olarak geçirin. O gün dışarıda para harcamak veya herhangi bir şey satın almak yerine evde var olan malzemelerle yemek pişirin, film arşivinizden güzel bir film seçin ya da çekirdek eşliğinde oyun gecesi düzenleyin. Her hafta düzenli olarak geçireceğiniz bu tasarruf günü sayesinde bir yandan birikim hesabınızın yüzünü güldürürken bir yandan da ailenizle keyifli ve kaliteli vakit geçirmiş olacaksınız.

Açken gıda alışverişine çıkmayın.

İnsanın açken her şeyin iki katını arzuladığı psikolojik olarak kanıtlanmış bir gerçek. Söz konusu gıda alışverişi olduğu zaman her daim tok karnına alışveriş yaptığınıza emin olun. Bununla birlikte eğer alışverişe çıkmadan önce bir menü oluşturursanız sadece listeye uygun ürünleri satın alarak gereksiz gıda harcaması yapmamış olursunuz.

Bulaşık ve çamaşır deterjanı kullanımını yarıya indirin.

Para Biriktirme Yolları

Bugünlerde satılan bulaşık ve çamaşır deterjanları aslında hayli yoğun ve konsantre içerikten oluşuyor. Bunun anlamı ise aslında tek bir bulaşık ya da çamaşır makinesi çalıştırmak için tam ölçüye ihtiyaç duymadığınız. Bulaşık makinenizi açarken tabletin yarısını koyarak ya da çamaşır makinenizi çalıştırmadan önce deterjan ölçeğinin sadece yarısı kadarını makineye ekleyerek deterjan tasarrufunu tam olarak ikiye katlayabilirsiniz.

Su ısıtıcınızın derecesini düşürün.

Buradaki hesap çok basit: Su ısıtıcınızdaki her 10 derecelik düşüş su faturanızın yüzde 5 daha az gelmesine tekabül ediyor. Bu da şaşırtıcı para biriktirme yolları arasında!

İşin aslına bakarsanız para biriktirme yolları temelde kolay ve uygulanabilir yöntemler. Bu noktada önemli olan iradeniz ve tasarruf kararınıza ne kadar sadık olacağınız ile ilgili. Eğer para biriktirme kararı aldıktan sonra plana uyar ve açık vermeden devam ederseniz, hayalinizdeki o yurt dışı seyahatine, bisiklete ya da eve sahip olmamanız için hiçbir sebep yok.

Para biriktirme yolları arasında en etkili olanlardan bir tanesi de kendin-yap akımına kapılmak!

Önceki YazıSonraki Yazı