Beşiktaş taraftarları, temelleri 2013 yılında atılan Vodafone Arena’nın açılmasıyla stadına kavuşuyor. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kuruluşu olan 1903 yılından 2016’ya kadar Beşiktaş hem birçok ilke hem de birçok efsaneye imza attı. Vodafone Arena’nın açılış gününe özel, Beşiktaş hakkında bilinmeyenleri siz taraftarlar için derledik.
1. Geçmişten Günümüze BJK Statları
Beşiktaş ilk müsabakalarını 1910’lu yıllarda gerçekleştirdi. Müsabakalar, o zamanlar İstanbul’da bulunan Union Club Sahası’nda ve Şeref Stadyumunda gerçekleşiyordu. Şeref Stadyumunu, Beşiktaş JK yöneticilerinden Ahmed Şerafeddin Bey (Şeref Bey) kulübe kazandırmış ve onun anısına adını da buradan almıştır. Union Club Sahası günümüzde Şükrü Saraçoğlu stadının bulunduğu yerde idi. Beşiktaş, Union Club Sahası’nın ardından Fenerbahçe Stadı ve Taksim Kışlası’nın avlusunda bulunan Taksim Stadı’nda müsabakalara katıldı. Beşiktaş Dolmabahçe’de bulunan efsanevi stadın yapımına ise 1939’da başlandı. Mimar Paolo Vietti Violi, Şinasi Şahingiray ve Fazıl Aysu’nun tasarladığı stadyum planına sadık kalınarak Dolmabahçe Sarayı’nın eski has ahırlarının yerine bir stadyum inşa edildi. Stadyumun açılışı 1947’de gerçekleşti ve adını İsmet İnönü’den aldı. İnönü Stadyumu o dönemin koşullarına göre inşa edilmişti. Fakat artan taraftar sayısı ise stadyumda yenilemeler yapılmış, daha fazla tribün eklenmiştir. 1952 yılından 1974’e kadar siyasi sebeplerden stadın adı Mithatpaşa Stadyumu olarak anılmış, ardından yeniden İnönü Stadyumu’na çevrilmiştir. 2004 yılına gelindiğinde İnönü Stadı yenilenmiş, modern bir görünüme kavuşmuştur. 2013 yılında ise hepimizin bildiği gibi İnönü Stadı’nın yerine Vodafone Arena yapımı için çalışmalara başlanmıştır. Bugün, yani 11 Nisan 2016’da ise Beşiktaş için hasret bitiyor ve Vodafone Arena açılıyor.
2. Beşiktaş’ın İlk Golü
Kaynak: bjk.com.tr
Süleyman Seba, Beşiktaş İnönü Stadı’nda ilk golü atan kişidir. (Son golü de Filip Holosko atmıştır.) Kırılamayacak rekora imza atan Seba, 1984-2000 arasında kesintisiz 16 yıl başkanlık yapmıştır.
Beşiktaş’ın ilk rozeti, Fransız mektebindeki rozetlerden esinlenerek yapılmış ve İskender Yakak tarafından Süleyman Seba’ya hediye edilmiştir. 2014 yılında hayatını kaybetmiş olsa da günümüzde hala Beşiktaşlılar için en önemli oyuncular arasında yer almakta.
3. Olimpiyatlarda İlk Kadın Sporcu
Kaynak: paratripost.com
Halet Çambel ve Suat Fetgeri, “1936 Berlin Olimpiyat Oyunları”nda da ülkemizi temsil etmiş ve Olimpiyat Oyunları’na katılan ilk Türk kadın sporcular olmuşlardır.
Türkiye’nin ilk kadın profesörü unvanı, aynı zamanda Halet Çambel’e aittir.
4. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı bu ülkenin en güzel bayramlarından birisi. Gençliğe ve spora adanan bu bayramın ilk fikri ise Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nden çıkıyor. Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmasının tarihi olan 19 Mayıs 1919, aslında ilk olarak “Atatürk Günü” olarak kutlanmıştır. Beşiktaş ise bunu “Atatürk Spor Günü” olarak kutlayarak Atatürk’e olan saygısını belirtmiş ve tüm spor kulüpleri ile toplanarak bu fikri ortaya atmıştır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 1935 yılında böyle ortaya çıkmıştır.
5. İnönü Stadı, Birçok Spor Dalına Ev Sahipliği Yaptı
Kaynak: mackafe.com
11. Avrupa Basketbol Şampiyonası (Eurobasket 1959), İstanbul’da İnönü Stadı’nda (o dönemdeki ismi Mithat Paşa Stadı) düzenlendi. Bu da Türkiye’de düzenlenen ilk basketbol şampiyonasıdır.
1956’daki Dünya Kupası Serbest ve Grekoromen Güreş Şampiyonası da yine burada yapıldı.
6. 30 Bin Taraftar 30 Bin Atkı
2011 yılında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, çok faydalı bir projeye imza attı. Van depremi sonrasında Van’a yardım amacı ile 30 bin atkı toplandı. Atkılar Fenerbahçe – Beşiktaş derbisi sonrası sahaya atıldı ve hepsi depremzedelere ulaştırıldı.
7. Anılar Sahada
Vodafone Arena yapılırken, Beşiktaş ve Vodafone birlikte efsanevi bir dijital projeye imza attı. Anılar sahada ismini verdikleri projede yıl yıl sahada yaşananları görebilir, Beşiktaş tarihinin derinliklerine göz atabilir.
Anılar sahada projesine buradan ulaşabilirsiniz.
8. Taraftar Mesajları Vodafone Arena’nın Temelinde
Taraftarlar, Vodafone Arena’nın yapımında Beşiktaş’ı yalnız bırakmadı ve takıma binlerce mesaj gönderdi. Beşiktaş ruhunu her zaman canlı tutacak olan bu mesajlar kağıtlara basıldı ve Vodafone Arena’nın temeline gömüldü.
9. İlk Renkleri: Kırmızı-Beyaz
Balkan Harbi’ne kadar kulübün renkleri kırmızı ve beyaz idi. Balkan Savaşları sırasında verilen kayıplar nedeniyle renklerde bulunan kırmızı, Balkan toprakları alınıncaya kadar siyaha çevrildi. Balkan toprakları geri alınamadığı için Beşiktaş’ın renkleri siyah ve beyaz kaldı.
NOT: Beşiktaş 100. Yıl Belgeseli yapımcısı Tuğrul Yenidoğan, yaptığı araştırmalar sonucunda renklerin her zaman siyah-beyaz olduğu yönünde ağırlık gösteren belgelere ulaşmıştır.
10. Yollarına Kırmızı Halılar Serildi
Vodafone Arena 11 Nisan 2016’da açılıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin yaptığı jest ise görülmeye değer. 11 Nisan’da stada giden tüm yollara kırmızı halılar serildi, ilk müsabaka bekleniyor :)
11. Yeni Stadın Hikayesi
Beşiktaş taraftarı uzun süre sabırla bekledi. İnönü Stadyumu yıkıldı, Vodafone Arena için yıllarca çalışmalar yapıldı. Bugün yapılacak olan açılışı tüm taraftarlar heyecanla bekliyor. Akıllı stat olarak tasarlanan Vodafone Arena hakkında bir de belgesel filmi var. Sizi filmle baş başa bırakıyoruz.
Görsel Kaynak: onedio.com