Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?

tuvalet temizliği nasıl yapılır

Ev temizliği söz konusu olduğunda en hassas olunması gereken konuların başında şüphesiz banyo temizliği geliyor. Nitekim banyolar çoğu zaman evlerin hijyen karnesi olarak kabul ediliyor. Öte yandan nem, havasızlık, sık kullanım gibi nedenlerden dolayı banyoları temiz tutmak sanıldığından çok daha zor olabiliyor. Her şeyden önce düzenli aralıklarla ve kuralına uygun bir temizlik rutinine sahip olmak gerekiyor. 

Peki kuralına uygun bir banyo temizliği nasıl yapılır? Banyo temizliği sırasında ihtiyacınız olabilecek her türlü bilgiyi ve daha hijyenik bir banyo için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını bu rehberde bulabilirsiniz. 

Banyo Temizliği Püf Noktaları

“Banyo nasıl temizlenir” sorusuna adım adım yanıt vermeden önce, banyolarınızı temiz tutmak için işinize yarayabilecek birkaç önemli noktaya değinmekte fayda var:

  • Öncelikle banyo temizliğinde kilit nokta, düzenli bir temizlik rutinine sahip olmak. Bu düzen herkes için değişken olsa da haftada minimum iki kere banyo temizliği için vakit ayırmalısınız. 
  • Temizlik sırasında ihtiyacınız olan deterjan ve temizlik malzemelerinin her daim elinizin altında olduğundan emin olmalısınız. Böylece rutininizi bozmak için herhangi bir bahaneniz olmaz.
  • Banyo temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri yoğun içerikli olduğundan ve daha da önemlisi kişisel hijyeninizi sağlamak adına banyoda temizlik yaparken eldiven kullanabilirsiniz. 
  • Fırsatınız varsa temizlik öncesi camları ve kapıları açarak banyonuzu belirli bir süre havalandırabilirsiniz. Aynı şekilde temizlik sırasında ve sonrasında da bir süreliğine banyonuzu havalandırmaya devam edebilirsiniz.
  • Bu havalandırma işlemini her duştan sonra tekrarlarsanız, küf oluşumunun ve beraberinde gelen kötü kokuların önüne geçebilirsiniz. Böylece çok daha iç açıcı ve ferah bir banyoya sahip olabilirsiniz.
  • Saç ve tüylerin çokça dökülüp biriktiği banyolarda dip köşe temizliğe başlamadan önce dikkatli bir şekilde süpürge yapmak gerekiyor. 
  • Yine aynı nedenden dolayı banyo zemininde kullandığınız paspas gibi ürünleri haftada en az bir kere yıkamalısınız. 
  • Kişisel hijyeniniz açısından banyoda kullandığınız el havlularını da gün aşırı olacak şekilde yıkamakta fayda var.
  • Duş sonrasında ıslak havluları kurumaları için banyoya asmak çok doğru bir tercih olmayabiliyor. Havlularınızı daha ferah bir ortamda havalandırıp tekrar banyoya götürebilirsiniz. 
  • Banyodaki temizlik hissinin daha uzun soluklu olması için farklı banyo kokuları ve spreylerden destek alabilirsiniz.
banyo fayans temizliği

Banyo Fayansları Nasıl Temizlenir?

Duşakabin, lavabo, klozet gibi hijyen açısından daha çetrefilli kısımlarla karşılaştırıldığında, banyo temizliğinin en kolay kısımlarından biri fayans temizliği olabilir. 

Banyo fayans temizliği söz konusu olduğunda uygun bir deterjanla yüzeyleri silerek işe başlamalısınız. Ancak fayans temizliğinin asıl zorlu olan aşaması, fayansların aralarını temizlemek. Nitekim toz ve kirler bu aralarda birikerek hoş olmayan görüntülere sebep olabiliyor. Bu noktada çamaşır suyu etkili bir deterjan kullanmakta fayda var. Ayrıca bir fırçadan destek alarak da daha parlak sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Banyo fayanslarındaki kireç nasıl temizlenir diye merak edenlerin mutlaka kullandıkları deterjanlara dikkat etmeleri gerekiyor. Nitekim kireç çözücü özelliği olan bir deterjan kullanmadığınız takdirde fayans kireçlerinden kurtulmak neredeyse imkansız oluyor.

duşakabin temizliği

Duşakabin ve Küvet Nasıl Temizlenir?

Banyo temizliği sırasında en hassas bölgelerin başında duşakabin geliyor. Sahip olduğu özel materyaller nedeniyle duşakabininizi temizleyeceğiniz temizlik malzemeleri konusunda dikkatli davranmanız gerekiyor. Yalnızca duşakabin için değil duş başlığı gibi diğer aksesuarlar için de durum farklı değil. Aksi halde temizlik yapayım derken banyonuzun gereçlerine zarar verebilir; sahip oldukları görüntüleri bozabilirsiniz.

Örneğin cam bir duşakabininiz varsa cam temizleyicilerle temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Her duştan sonra duşakabininizi kurularsanız, kalıcı su izlerinin de önüne geçmiş olursunuz. Duş başlığının üzerindeki lekelere engel olmak için de yine duş başlığınızı kurulamayı deneyebilirsiniz. Var olan su ve kireç lekelerinden kurtulmak içinse kireç çözücü özellikli ürünleri kullanabilirsiniz. 

Tercih ettiğiniz deterjanı bir sünger yardımıyla yedirip duşakabininizin her köşesini iyice ovduktan sonra bol suyla kullandığınız deterjanı tamamen arındırdığınızdan emin olmalısınız. Aynı işlemleri ve püf noktalarını küvetiniz için de kullanabilirsiniz.

Kullandığınız temizlik malzemeleri, sabun ve şampuan birikintileri, zamanla duşakabin üzerinde ya da silikon bölgelerinde sararmalar meydana getirerek çirkin görüntülere neden olabiliyor. Böyle durumlarda dilerseniz sirkeli sudan da destek alabilirsiniz. 

banyo lavabo temizliği

Banyo Lavabo Temizliği Nasıl Yapılır? 

Çamaşır suyu etkili bir temizlik malzemesini bir süngerle lavabonuza yedirerek işe başlayabilirsiniz. Bunun yerine lavabolar için geliştirilmiş sprey ürünleri de kullanabilirsiniz. Her iki durumda da deterjanın birkaç dakika boyunca lavaboda beklediğinden emin olmalısınız. Ardından iyice ovup lavabonuzu bol suyla durulayabilirsiniz.

Lavabolarda zaman içinde oluşan sabun, diş macunu ve su lekeleri için dilerseniz kireç çözücü ürünlerden destek alabilirsiniz.

Tıkanan Banyo Gideri Nasıl Açılır?

Banyoların lavabo ya da duş giderleri zaman zaman farklı nedenlerden dolayı tıkanabiliyor. Kimi zaman sabun kalıntıları kimi zaman saç dökülmeleri, kimi zaman da suyun neden olduğu kireçlenmeler bu tıkanıklığa neden oluyor ve banyolarınızda kötü bir koku bırakıyor. Bu noktada da imdadınıza yine kireç çözücü ürünler yetişiyor. 

Kireç sökücü ürünü lavabonuza dökün ve bir süre bekletin. Ardından bol miktarda kaynar suyu dökerek, tıkanmaların açılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak her ürünün farklı kullanım şekilleri olabiliyor. Dolayısıyla tercih ettiğiniz ürünün kullanım talimatlarını mutlaka okuyarak uygulamalısınız. 

klozet temizliği

Klozet Nasıl Temizlenir? 

Gelelim banyo temizliğinin en zor ama en özen gösterilmesi gereken kısma: Klozet temizliği. Banyodaki hijyeni sağlamak adına diğer kısımları temizlemeye vakit bulamıyorsanız bile sık sık klozet temizliği yapmalısınız. Bu noktada klozet temizliğini gün aşırı bir rutine oturtmayı değerlendirebilirsiniz. 

Peki klozeti nasıl temizleyeceksiniz? Her şeyden önce kalın bir temizlik eldiveni kullanmanızda fayda var. Sonrası ise sizin yapacaklarınızdan çok kullandığınız deterjanın marifetlerine kalmış… Biriken bakterilerden tamamen kurtulmak için çamaşır suyu etkili bir deterjan tercih edebilirsiniz. 

Deterjanınızı klozete döküp bir süre bekletmeyi ihmal etmemelisiniz. Ardından tuvalet fırçasıyla klozetinizin içini dikkatli bir şekilde ovabilirsiniz. Klozetinizin dış yüzeyleri için dilerseniz kullan-at temizlik ürünlerini kullanarak çok daha hijyenik bir tercihte bulunabilirsiniz.

Banyo Temizliğinde Doğal Malzemeler

Ev temizliğinde ağır kimyasalların kullanıldığı deterjanlar yerine doğal malzemeleri tercih ediyor olabilirsiniz. Bu doğal malzemelerle de banyo temizliğini elbette yapabilirsiniz. Bu noktada öne çıkan iki önemli malzeme var: Kir çözücü yapısıyla karbonat, asidik özelliğiyle sirke… Bu iki doğal malzemenin birbiriyle etkileşimi sonucunda banyolarınızdaki hijyeni kolayca sağlayabilirsiniz: Lavaboları ovabilir, duşakabinleri temizleyebilir, duş musluklarını silebilir, klozeti fırçalayabilirsiniz… Tıpkı deterjan uygulamalarından sonra yaptığınız gibi bol suyla durulamayı ihmal etmemelisiniz. Aksi halde istemediğiniz lekelere sebebiyet verebilirsiniz. 

Özetle her ne kadar zorlu görünse de banyo temizliği evinizin hijyeni açısından en dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Bu nedenle de ekstra bir özeni fazlaca hak ediyor. Havalandırma ve süpürgenin ardından yukarıda püf noktalarının verildiği yüzey, duşakabin ya da küvet, lavabo ve klozet temizliklerini adım adım uygulayarak bir de bunu haftada en az iki gün olacak şekilde bir rutine oturtarak tertemiz banyolara sahip olabilirsiniz. 

Bu içerik ilginizi çektiyse “Fırın Nasıl Temizlenir?” yazımız da hoşunuza gidebilir!

Önceki YazıSonraki Yazı