Evinizde tüm mobilyalarınız, perdeleriniz, dekoratif objeleriniz her şey; ne kadar yerinde ve özenle seçilmiş olursa olsun, eğer duvarlarınız tüm bunlarla uyum içinde değilse kusursuz dekorasyon elde edilemiyor. Evin ışığı, enerjisi, ambiyansı duvarlar ile başlayıp mobilyalar ve dekorasyon ile devam ediyor aslında. Bu aşamada duvar kağıtları imdadımıza yetişiyor. Odanın tüm çehresini bir anda değiştirebilen sihirli bir dokunuş gibi duvar kağıtları. Üstelik yapımını öğrendiğimizde kendi duvarlarımızı kendimiz de kaplayabiliyoruz ve bu çok keyifli bir iş oluyor. Bu hafta sizlerle, “Duvar kağıdı nasıl yapılır, eski duvar kağıtları nasıl sökülür?” gibi eğlenceli konulardan bahsedeceğim.
Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır ve Nasıl Sökülür?
Zeminin Doğru Şekilde Düzeltilmesi ve Temizlenmesi
“Duvar kağıdı nasıl kaplanır?” sorusunun ilk cevabı zeminin doğru şekilde hazırlanmasıdır. Duvar kağıdının uygulanacağı alan ne kadar pürüzsüz olursa alacağınız sonuç o kadar iyi olacaktır. Sadece boya olan duvar için de mümkün olduğunca kazıma, temizleme işlemi uygulanmalı. Daha öne duvar kağıdı varsa da bunu birazdan “Duvar kağıdı nasıl sökülür?” başlığı altında konuşacağız ama çıkarılan duvar kağıdı tam olarak kazınmalı zemin, yeni duvar kaplaması için uygun hale getirilmelidir.
Duvar Kağıdının Yapıştırılması
Eğer duvar kağıdınız kendinden yapışkanlı değilse doğru yapıştırıcı seçilmelidir. Klasik duvar kağıtları için standart duvar kağıdı yapışkanları kullanabilirsiniz. Kabartmalı, sert dokulu duvar kağıları için özel yapışkanlar kullanmak gerekiyor. Aksi durumda duvar kağıdından istediğiniz sonucu alamadığınız gibi kısa ömürlü olacaktır.
Duvar Kağıdı Kaplamada Doğru Materyaller
Duvar kağıdını duvara uyguladıktan sonra mutlaka düzlemek doğru şekilde kesmek gerekiyor. Bunun için mutlaka makas, maket bıçağı, cetvel gibi ekipmanlar kullanılmalı. Duvar kağıdını duvara uyguladıktan sonra bir bez, sünger yardımı ile düzleştirme işlemi yapılmalı uygulama sırasında ortaya çıkabilecek hava boşlukları giderilmeli.
Duvar Kağıdı Yapıştırıcısı Nasıl Hazırlanır?
Yapıştırma için, Yapıştırıcı & Bant kategorimizde kolayca bulabileceğiniz toz yapıştırıcılar vardır. Toz tutkal suyun içerisine, üzerinde yazılı olan ölçülerde tarifine uygun miktarda eklenir. Öncelikle bir boya kovasına belirtilen miktarda su konur, elinize aldığınız karıştırma aparatı ile suyu girdap şeklini alacak şekilde karıştırmaya başlayın. Belirli bir hıza ulaşınca su girdap şeklinde kovanın içinde dönmeye başlayınca toz vaziyetteki duvar kağıdı tutkalını yavaş yavaş içine dökmeye başlayın. Hem döküp, hem karıştırın. Karıştırma işlemini toz olan tutkalın tamamını döktükten sonra da devam edin. Toz tutkal bittikten sonra da 5 dakika karıştırmaya devam edin. 5 dakika karıştırdıktan sonra duvar kağıdı tutkalının tamamen erimesini beklemek için 15 dakika dinlenmesini sağlayın.
Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?
Bir öneri ve uyarı ile başlamak gerekirse; salon, oturma odası, koridor gibi kuru alanlar için her tür duvar kağıdı kullanılabilir. Ama banyo, tuvalet, mutfak gibi nemli alanlarda bu nemi kaldırabilecek ve sabunla temizlenebilecek bir duvar kağıdı seçmenizi öneririm. Ayrıca, eğer duvarlarınız pürüzlüyse, kalın kabartmalı, kağıt veya ekspanse ve yoğun desenli duvar kağıtları daha iyi olacaktır. Duvar kağıdı yapıştırma aşamaları şu şekildedir:
- Duvardaki pütürler zımpara ve spatula yardımı ile düzeltilir.
- Duvar yüksekliği ve eni doğru şekilde ölçülür. Alınan ölçüye göre aşağı ve yukarıdan fazlalık bırakılır.
- Toz tutkal hazırlanır.
- Kesilen duvar kâğıtlarının arka kısımları bir fırça yardımı ile tutkallanır. (Her yere sürdüğünüzden emin olmalısınız.)
- Tutkallanan yüzeyler birbirine değecek şekilde katlanır.
- Katlanan duvar kâğıtları dinlendirilerek yumuşamaya bırakılır. (En fazla 5 ila 10 dakika arası)
- Tutkallanan ilk boy kağıt ışık yönüne dikkat edilerek (pencere kenarı) yapıştırılır. Gerekirse gönye veya terazi kullanılması tavsiye edilir.
- Yapıştırılan kağıt temiz bir bez veya fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru bastırılarak düzeltilip hava kabarcıkları çıkartılması sağlanır.
- Üst ve alt köşelerde oluşan kağıt fazlalıkları makas ile kesilmelidir.
- Uygulama sırasında ve kuruma süresince odamızın pencereleri kapalı olmalı; duvar kağıdımız normal oda sıcaklığında bırakılmalıdır.
Son yıllarda oldukça trend olan, boyutlu ve doğal görünümüyle evimizde taş ev havası estiren, taş desenli duvar kağıtları, tüm duvarlara ya da karşılıklı iki duvara mesela TV ve TV ünitesi arkası duvara uygulandığında harika görünüyor. “Taş desenli duvar kağıdı nasıl yapılır?” sorumuzun cevabı da bu uygulama şekli ile aynıdır. Yani çok kalın pürüzlü ve özel bir duvar kağıdı seçmediğiniz sürece tüm desenli duvar kağıtlarını aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Dilerseniz desenli ve düz tüm duvar kağıdı modellerini Duvar Kağıdı kategorimiz üzerinden inceleyebilirsiniz.
Kolona Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır?
Kolonlara duvar kağıdı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen belirtelim: Diğer duvar kağıdı uygulama işlemi ile yine aynıdır. Ölçüyü kolona göre almalı, eğer duvar kağıdınız desenli ise desenleri devam eden duvara doğru uygun şekilde kesmeli, devamı görünümünü vermeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Gelelim “Duvar kağıdı nasıl sökülür?” sorumuza… Yapıştırma esnasında tam kuruma olmadan duvar kağıdını söküp tekrar uygulamanız mümkün. Duvar kağıtlarının ömrü 10-15 yıldır, zamanı dolduğunda duvar kağıtlarınız dökülüp kavlamaya başlayabilir, renkleri solabilir. Duvar kağıdı sökmek için sirke ve sirkeli su kullanabilirsiniz. Doğal yöntemler kullanmak isteyenler için bu bir alternatif olabilir. Buradaki temel amaç, duvar kağıtlarının yumuşayıp duvardan kalkmasını sağlamaktır. Duvar kağıdı sökücü karışımlar hazırlayın. İsterseniz duvar kağıdı sökme kimyasalını da hazır olarak bulabilirsiniz. Eğer hazır almayacaksanız sirkeli su, kağıt tutkalı ya da çamaşır yumuşatıcısı ile hazırlanmış su da kullanabilirsiniz. Kullanacağınız sıvı ılık olursa daha kolay yumuşatacaktır. Duvar kağıdında delikler ya da kesikler açın. Böylelikle su, kağıdın içine daha iyi işler ve kağıdı daha hızlı yumuşatır. duvar kağıdında delikler ya da kesikler açın. Böylelikle su, kağıdın içine daha iyi işler ve kağıdı daha hızlı yumuşatır. Islatma işlemi öncesi prizlere düğmelere lütfen dikkat edin. Boya rulosu ile her yere birkaç kez hazırladığınız sudan sürün. Kağıtların ıslandığını anladığınızda spatula yardımı ile çıkarmaya başlayın. Duvarda kalan kağıtlar olursa onları yeniden ıslatıp kalanları da çıkarın. Biraz meşakatli ama yapılamayacak bir iş değildir.