Balık Tutma

Balık yemeyi seviyor musunuz? O zaman kendi pişirdiğiniz balıkları yemenin tadı daha bir başka olacaktır. Balık tutmak, beslenme ihtiyacını karşılamak için yapılırken günümüzde birçok kişi tarafından hobi olarak da yapılmakta. Özellikle yoğun ve gürültülü şehirlerde yaşayanlar, kafa dinlemek ve biraz kendiyle baş başa kalmak için balık tutmayı tercih ediyor. Doğayla baş başa kalmak ve ciğerleri tertemiz hava ile şımartmak için balık tutma oldukça ideal bir aktivite

Siz de kendinize vakit ayırmak istiyor ve ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız balık tutmayı deneyebilirsiniz. Balık tutmaya yeni başlayanlar için hazırladığımız bu yazımızda balık av malzemelerini ve balık tutma yöntemlerini bulabilirsiniz. Ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili olduğu için balık avının gerçekleştirebilecek alan bulmak oldukça kolay. Balık ne zaman tutulur diye soracak olursanız, en verimli balık tutma zamanının gün doğarken ya da güneş batarken olduğunu söyleyebiliriz.

1. Olta İle Balık Tutma

Olta ile Balık Avlama

Olta ile balık avı genellikle kıyıdan yapılmaktadır. Kıyıdan balık avlamak, diğer balık tutma türlerine göre daha pratiktir. Birçok kişi kendine avlanma yeri belirleyerek kıyıdan balık tutmayı deneyebilir.

Olta ile balık avında suni yem ve canlı yem kullanılmakta. Canlı yemlerin temin edilmesi ve muhafaza edilmesi biraz zor olsa da daha etkili sonuç verdiklerini unutmamak gerekir.

Balık Avı Malzemeleri:

Amatör balıkçıların en çok tercih ettiği avlanma aletlerinin başında olta takımları gelir. Genellikle olta ve takımları bir bütünmüş gibi anılsa da takımlar oltadan farklıdır. Olta; tahta, mantar ya da makaraya sarılmış balık tutmak için misina ya da ipten yapılan düzenektir. Olta fiyatlarını ve diğer balık malzemelerini merak ediyorsanız tıklayın!

Olta ekipmanları: misina, iğne, fırdöndü, kamış, makine, ağırlık (kurşun) ve yüzdürücü (şamandıra) şeklinde sıralanabilir. Balıkçılığın ilk zamanlarında günümüzde kullandığımız malzemeler yoktu. Misina yerine at kuyruklarından alınan tüyler uç uça eklenip örülerek olta ipi oluşturuluyordu. Günümüzde bunların yerini plastik ve naylondan yapılmış misinalar kullanılmaktadır. Misinalar uygun fiyatlı oldukları için eskimiş, katlanmış ve düğüm olan misinaları kullanılmamalıdır. Olta iğnesi soru işareti şeklinde ucu çengelli basit bir malzemedir fakat oltanın önemli noktalarından bir tanesidir. Balığın yakalanması sırasında rolü büyüktür. Yakalamak istediğiniz balık türüne ve boyuna göre uygun iğne kullanmak balık tutma oranınızı arttıracaktır.

Olta çeşitleri: zoka, yünlü, yeğirtme (sıyırtma), kaşık oltası, sırtı, çarpma ve çapari olarak sayılabilir. Tekne ile balık avına çıkanlar genellikle çapari kullanmayı tercih etmektedir. Çapari çeşitleri arasında ince olanları ve kalın olanları bulunmaktadır. Çapari seçimi yaparken suyun derinliğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Derin sularda balık tutacaksanız kalın çapari, sığ sularda balık tutacaksanız ince çapari kullanmanız uygun olacaktır.

2. Zıpkın İle Balık Tutma

Zıpkın ile Balık Avı

Zıpkınla balık avlamak, sazan balığı büyük balıkları avlamak için kullanılmaktadır. Zıpkınla balık avlamak için su altına inmek gerekir. Bu nedenle genellikle dalış yapan kişiler, zıpkın ile balık avlamayı tercih etmekte. Sazan avı, genellikle zıpkın ile yapılır. Sizin de su sporlarına ilginiz varsa, zıpkın ile balık avlamayı deneyebilirsiniz. Zıpkın çeşitleri arasında başlangıç ve orta seviyeye uygun olanlar bulunmaktadır. Bu nedenle zıpkın alırken seviyenizi göz önünde bulundurmayı unutmayın.

3. Ağ İle Balık Tutma

Ağ ile Balık Avı

Ağ ile balık avlamak için balıkçı teknesi ile denize açılmak gerekmekte. Ağ ile balık avlamak biraz detaylı olduğu için oldukça emeğe ihtiyaç vardır. Balık türlerini avlamak için farklı ağ çeşitleri geliştirilmiştir. Siz de ağ ile balık avlamak isterseniz, hangi ağ çeşidini hangi balık avında kullanmanız gerektiğini araştırmalısınız.

Ağlar, balıkçılık için kritik bir noktadır. Ağları tanıma noktasında ise biz size yardımcı olabiliriz. En bilindik ağ tipleri; trol ağları, gırgır ağları, serpme ağları ve misina ağlarıdır. Trol ağları ülkemizin %95’inde yasaklı olduğundan dolayı (Marmara Bölgesi ve çevresi dahil) gırgır ağları daha yoğunlukta görürüz. Gırgır ağları balıkları her yönden çevrelediğinden dolayı gayet verimli bir araç olarak adlandırılabilir. Gırgır ağları; hamsi, palamut ve ton balığı avcılığında kullanılabilir. Serpme ağlar değişik numara iplerle bir tarafı el örgüsü ile bir tarafı makine ile hazırlanır. Bu ağ türü ile sazan ve alabalık avlayabilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta ise serpme ağların iç sularda yasak olduğudur. Misina ağları istavrit, kefal, barbunya gibi balıkları avlamak için ideal ağ türüdür. Ağ yapmak için balık ağı makineleri olsa da siz amatör balık ağları da dikebilirsiniz.

Balık avlamaya gitmeden önce tatlı suda mı yoksa denizde mi balık tutmak istediğinizi; sonrasında ise hangi balığı avlamak istediğinizi belirlemelisiniz. Sonraki aşamalarda ise gerekli malzemeleri satın alarak hemen balık tutmaya gidebilirsiniz. Daha rahat ve konforlu balık tutmak için balıkçı kıyafetleri giymeyi tercih edebilirsiniz.

Balık tutarken güneşten doğal yollarla korunmak istiyorsanız buradan buyurun!

Önceki YazıSonraki Yazı