Modern yaşamın vazgeçilmez dinamikleri çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Sürekli akıllı telefona bakmak ve masa başında çalışmak gibi kamburluğu tetikleyen faktörler de bunların başında geliyor. Hatta kamburluk o kadar yaygın ki Journal of Neurosurgery’de yayımlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre yaşlı yetişkinlerin %40 kadarı bu dertten muzdarip. Peki öz güven kaybına, katlanılmaz ağrılara ve ilerledikçe daha ciddi sorunlara neden olan kamburluk düzelir mi? Belirtileri ve tedavi yöntemlerinden evde yapılabilecek egzersizlere kadar kamburluk sorunuyla ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Kamburluk Belirtileri Nelerdir?
Üst omurga bölümünün gözle görülür şekilde öne doğru eğik olması kamburluğun ilk belirtileri arasında yer alıyor. Omuzların da öne doğru eğildiği kamburlukta sırtın üst kısmı normalden daha kavisli bir görünüm kazanıyor.
Hafif kamburluk vakalarında omurga eğriliği çok belirgin olmuyor. Bu nedenle erken teşhis için kamburluğa dair aşağıdaki erken belirtilerin bilinmesi gerekiyor.
- Sırt ve kürek kemiklerinin çevresinde sertlik hissi ve ağrı
- Bacaklarda ve dizlerde karıncalanma hissi
- Bacakların arka kısmında yer alan hamstring kaslarının gerilmesi
- Denge sorunları
- Nefes alma güçlüğü
Yukarıdaki kamburluk belirtilerine sahip olunması durumunda mutlaka doktora görünmek gerekiyor. Kamburluk için hangi doktora gidilir diyorsanız, ortopedi kliniklerinden randevu almalısınız.
Kamburluk Neden Olur?
İnsanlar yaşlandıkça omurga kemikleri zayıflayarak kamburluğa neden oluyor. Yaş faktörü kamburluğun en önemli sebeplerinden biri olmasına rağmen bu şekil bozukluğu ergenlik döneminde de görülebiliyor. Hatta doğuştan hastalıklarla bebekleri dahi etkileyebiliyor.
Başlıca kamburluk nedenleri şu şekilde:
- Metabolik problemler
- Omurgayı oluşturan omurların kırık veya ezilmiş olması
- Kemiklerin aşırı derecede kırılgan hale gelmesine neden olan osteoporoz gibi durumlar
- Boyun ve bel ağrılarıyla tanımlanan dejeneratif disk hastalığı
- Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan Scheuermann hastalığı
- Çocuklarda Ehlers-Danlos sendromu ve Marfan sendromu gibi hastalıklar
Kamburluk Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kamburluğun tedavisi hastanın yaşı, belirtileri ve genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Kamburluk nasıl geçer diye merak ediyorsanız, tedavi yöntemleri ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Kamburluk tedavisi için uygulanan yöntemler:
- Korse: Doktorlar büyüme çağındaki çocuklar için kamburluk önleyici korse reçete edebilir. Korsenin tipi ve ne kadar süre takılacağı gibi konular kamburluğun derecesine ve doktorun kararına bağlı oluyor.
- Fiziksel Tedavi: Egzersizler gençlerde ve yetişkinlerde kamburluk tedavisi için önemli adımların başında geliyor. Sırt kaslarını güçlendirmeye ve gerilen kasları gevşetmeye yönelik bazı esneme hareketleri kamburluğun düzeltilmesine yardımcı oluyor.
- Cerrahi Tedaviler: Doktorlar nadiren de olsa kamburluk ameliyatı önerebiliyor. Bu genellikle eğriliğin 75 derece veya daha fazla olduğu durumlarda ve korse tedavisi başarısız olduğunda gerçekleşiyor.
Evde Kamburluk Nasıl Geçer?
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kamburluk problemini dik duruş egzersizleri yaparak düzeltmek çevirmek mümkün. Duruşunuzu iyileştirmek için kamburluk egzersizi yapmayı düşünüyorsanız, çok yönlü bir yaklaşım izlemeniz gerekiyor.
Kamburluk egzersizleri üç temel amaca odaklanıyor:
- İlk adım, herhangi bir kronik gerginliği gidermek için kaslarınıza masaj yapmayı içeriyor. Dokulardaki düğümler ve sıkı noktalar hedeflenerek kasların gevşetilmesi amaçlanıyor.
- İkinci adım, gevşetilen kas gruplarının tekrar gerilmesiyle gerçekleşiyor.
- Son adım ise kamburluğu tetikleyen zayıf kasların güçlendirilmesine odaklanıyor.
Evde yapılan postür düzeltme hareketlerinin artrit, kemik deformitesi, osteoporoz, disk dejenerasyonu veya Scheuermann kifozu gibi doğuştan gelen hastalıklar için uygulanmadığını belirtmek gerekiyor. Bu egzersizler kas dengesizliklerinden kaynaklanan kamburluğu düzeltmek için uygulanıyor.
Kamburluk için Masaj Egzersizleri
Omurganın etrafındaki kas dokusunu masaj yoluyla sıkıştırarak sırt eğriliğinin düzeltilmesine destek olabilirsiniz. Pilates minderi üzerinde köpük rulo veya masaj topları gibi aletler kullanarak kan akışını hızlandırabilir ve kas gerginliğini azaltabilirsiniz.
- Masaj Topuyla Sırt Yuvarlama
Küçük masaj toplarıyla veya iki adet tenis topunu bir çorabın içine yerleştirerek yapabileceğiniz bu egzersizle torasik omur çevresindeki kasları gevşetebilirsiniz.
- Topları kürek kemiklerinin arasına ve omurganızın iki yanında olacak şekilde sırtınıza yerleştirin ve üzerine yatın.
- Sırtınızı topların üzerinde yuvarlamak ve ağırlığınızı toplara vermek için kalçalarınızı yerden kaldırın.
- Topların omurganızın her iki tarafındaki kasları sıkıştırdığını hissederek gövdenizi ileri geri şeklinde yuvarlayın.
- Başlarda ağrılı olabilen bu egzersiz, günlük uygulama sonucunda kasların gevşemesiyle daha konforlu hale geliyor.
- Masaj Topu ile Göğüs Kaslarını Gevşetme
Kamburlukta sırt kasları kadar göğüs kaslarının rolü de var. Omuz ve göğüs kemiği arasındaki pektoralis kaslarını hedefleyen bu egzersiz ayakta ve tek bir topla yapılıyor.
- Göğüs kaslarını serbest bırakmak için çeşitli metotlar uygulayabilirsiniz. Sağ ve sol taraftaki kas gruplarını gevşetmek için topu ters elinize alarak masaj yapabilirsiniz.
- Vücut ağırlığınızı kullanarak daha fazla baskı uygulamayı da düşünebilirsiniz. Bunun için topu elinizle tutmak yerine duvarla göğsünüzün arasına yerleştirin ve yuvarlayın.
- Maksimum basınç ve gevşeme için yere yüzüstü yatın ve topu göğüs kaslarınıza yerleştirerek küçük dairesel hareketlerle yuvarlayın.
- Pilates Topu ile Karın Kaslarını Gevşetme
Kilitlenmiş göğüs kaslarının yanı sıra sıkı karın kasları da kamburluğa neden oluyor. Küçük bir pilates topu ile karın kaslarınızı nazikçe gevşetebilirsiniz.
- Göğsünüz yukarıda ve dirsekleriniz üst vücudunuzu destekleyecek şekilde yüzüstü yatın.
- Pilates topunu üst karın kaslarınızın hafif yanına gelecek şekilde yerleştirin.
- Top üzerindeki baskıyı ayarlamak için vücut ağırlığınızı değiştirebilirsiniz. Çok fazla basınç hasara neden olduğu için kasların gevşediğini hissedecek kadar baskı uygulamalısınız.
- Topu karın kaslarınız boyunca hafifçe yukarı ve aşağı yuvarlayın ve diğer taraf için de aynısını gerçekleştirin.
Kamburluk için Fitness Hareketleri
Evde vücut ağırlığınızı kullanarak duruşunuzu düzeltmek istiyorsanız, omurga eğriliğini düzeltmeye yardımcı çeşitli fitness hareketleri bulunuyor. Aşağıdaki kuvvet antrenmanları ile kaslarınızı da güçlendirebilirsiniz.
Süpermen Hareketi
Süpermen egzersizi karın kaslarını germeye ve sırt kaslarını sıkılaştırmaya yardımcı oluyor. Basit bir vücut ağırlığı hareketi olduğundan ihtiyacınız olan tek şey pilates matı.
- Matın üzerine yüzüstü yatarak kollarınızı ileri doğru uzatın.
- Hem bacaklarınızı hem ellerinizi havaya kaldırarak minimum eğrilikle, nötr bir pozisyon hedefleyin ve omurganızı düz konuma getirin.
- Her harekette kollarınızı, bacaklarınızı ve göğsünüzü yerden olabildiğince yükseğe kaldırın ve 2 saniye bekledikten sonra yavaşça bırakın.
- Bu kamburluk egzersizi başlangıçta zor geliyorsa, kollarınızı başınızın üstünden kaldırmak yerine gövdenizin yanlarından kaldırmayı deneyebilirsiniz.
Duvara Yaslanma Egzersizi
İç omurga kaslarını hedef alan duvar egzersizleri kamburluk için harika faydalar sunuyor. Bu kas gruplarını sıkarak omurganızın daha düz bir şekilde hizalanmasını sağlayabilirsiniz.
- Yerde oturarak veya ayakta durarak sırtınızı duvara yaslayın.
- Omurganızı mümkün olduğunca düz tutun.
- Kollarınızı başınızın iki yanına kaldırın ve dirseklerinizi 90 derece bükün.
- Aynı şekilde kollarınızı da sırtınız gibi duvara yaslamayı unutmayın.
- Göğsünüzü dışarı doğru çıkarın, kollarınızı dümdüz olacak şekilde yukarı kaldırın ve kürek kemiklerinizi sıkıştırın.
- Kollarınızı tekrar “L” şekline getirin ve hareketi tekrarlayın.
- Yukarıda belirtilen egzersizleri yaparken herhangi bir ağrı hissetmeniz durumunda mutlaka doktorunuza danışın.
Kısacası, kamburluğun tedavisi altında yatan sebebe göre farklılık gösteriyor. Doğuştan gelen veya bir hastalığın sebep olmadığı kamburluk sorunları için evde egzersiz yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Omurganın eğri durmasına neden olan gerilmiş kasları gevşeterek daha dik bir duruşa kavuşabilirsiniz.