Ülkemizde sörf sporunun rahatlıkla yapılabileceği pek çok güzel koy yer alıyor. Her yıl çok sayıda yeni sporcunun tanışma fırsatı bulduğu bu ekstrem su sporu hem heyecan hem de hareket arayanları kendine çekiyor. Bir an önce bu spora başlamak isteyen adrenalin tutkunları rüzgar sörfü nasıl ve nerede yapılır, sahip olunması gereken windsurf malzemeleri nelerdir gibi detayları merak ediyor. Eğer siz de rüzgar sörfü hakkında fikir almak istiyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Rüzgar Sörfü Nedir?
Windsurf olarak da bilinen rüzgar sörfü yelken ve sörf tahtasıyla yapılan bireysel bir spor türü. Özellikle ekstrem su sporlarını sevenlerin tercih ettiği bu sporda denge ve fiziksel yetenekler öne çıkıyor. Rüzgar sörfü yaparken amaç, rüzgarın gücünü ve ekipmanları kullanarak denizde olabildiğince ilerlemek. Bu noktada sörf tahtası suyun üzerinde kalmayı sağlarken yelken de rüzgarı toplayarak ilerlemeye ve sporcuların yön tayin edebilmesine olanak tanıyor.
Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır?
Rüzgar sörfü yapacak olan kişilerin öncelikle çok iyi birer yüzücü olması gerekiyor. Eğer bu konuda tamamlamanız gereken eksikleriniz varsa önceliği ona vermeniz gerçekten önem taşıyor. Yüzmede yeterli beceriye sahipseniz, rüzgar sörfü konusunda başarılı bir eğitim merkezinden hemen ders almaya başlayabilirsiniz. Kısa süreli bir eğitim ile başlangıç adımını atabileceğiniz rüzgar sörfünde, eğitim sonrası bol bol antrenman yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ardından ileri seviye derslerle farklı teknikleri de öğrenebilirsiniz. Unutmayın, rüzgar sörfüne başlamak için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Sağlıklı ve istekli herkes rüzgar sörfü yapabiliyor.
Bu spor için en uygun dönem ise yaz ve bahar ayları oluyor. Ancak ileri seviyedeki profesyonel sporcular yılın 12 ayında windsurf ile ilgileniyor.

Rüzgar Sörfü Nerede Yapılır?
Hem güç hem de azim gerektiren bir spor dalı olan rüzgar sörfünde sporcuların ilerlemek için her zaman dalgaya ihtiyacı yok. Ancak onlar için rüzgarın şiddeti ve yönü büyük önem taşıyor. Bu nedenle deniz olan her yer rüzgar sörfü için uygun olmuyor.
Ülkemizdeki rüzgar sörfü sporcuları bu açıdan gerçekten çok şanslı. Sörf yapmaya son derece elverişli doğa harikası koyları olan Türkiye’de önemli miktarda rüzgar sörfü eğitim merkezinin bulunması büyük bir avantaj sağlıyor. Turistik cazibesi de yüksek bir ülke olan Türkiye, yabancı sporcuların favori destinasyonları arasında yer alıyor. Her yıl çok sayıda sporcu yurt dışından antrenman yapmak ve becerilerini geliştirmek için ülkemize geliyor.
Tatille birlikte spor yapma imkanı da sunan İzmir Alaçatı Windsurf konusunda yetkin sporcuların öncelikli tercihleri arasında. Ayrıca Muğla’nın popüler turistik ilçelerinden Datça ve Bodrum Windsurf eğitim merkezleri de bu spora yeni başlayanlardan yoğun talep görüyor.
Yurt dışına gitmek isteyenler için dünyanın farklı noktalarında windsurf yapmaya elverişli belli başlı yerler bulunuyor. İtalya, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin uygun rüzgara sahip koyları sporcuların ilgisini çekmeyi başarıyor. Lefkada, Porto Pollo, Wissant ve Tarifa en popülerler seçenekler arasında başı çekerken hemen hepsinde başlangıç aşamasında eğitim veren kurs merkezleri de yer alıyor.

Rüzgar Sörfü İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Windsurf sporuyla uğraşmak için belli başlı temel bazı malzemelere ihtiyaç duyuluyor; sörf tahtası, yelken, bağlantı ekipmanları, kıyafetler gibi… Merak edenler için rüzgar sörfü yaparken kullanılan bu ekipmanlar şöyle listelenebilir:
- Windsurf Board (Rüzgar Sörfü Tahtası)
Windsurf yapmak için en temel malzeme olan rüzgar sörfü tahtası özenle seçilmesi gereken bir ekipman. Güvenle sörf yapabilmek ve suyun üzerinde dengede kalabilmek için kaliteli ve fiziksel özelliklerinize uygun bir tahta edinmelisiniz. Fakat henüz başlangıç seviyesinde bir sporcuysanız geniş bir tahta modelini de tercih edebilirsiniz. Bu sayede suyun üzerinde daha kolay kalabilir ve yelkeni daha rahat kullanabilirsiniz.
- Windsurf / Rüzgar Sörfü Yelkeni
Bu sporu yapmak için gerekli bir diğer temel ürün de rüzgarı kullanarak yol almanızı sağlayacağınız Windsurf yelkeni oluyor. Genellikle tahtanıza uygun bir yelken satın almanız öneriliyor; ancak başlangıç seviyesi için geniş tahta ve dar yelken kombinasyonu daha uygun olabiliyor. Ayrıca ileri seviyeye geçmiş sporcular farklı hava koşulları için farklı yelkenlere sahip olmayı tercih ediyor. Sakin havalarda geniş yelkenler, rüzgarlı havalarda ise daha dar yelkenler kullanılıyor. Zaman geçtikçe tahtanızla yelkeniniz arasındaki bağlantıyı kısa sürede yapabilecek beceriye ulaşarak siz de duruma uygun yelken çeşitlerini kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Windsurf Trapezi
Rüzgarla sörf yapılan spor dalları olan windsurf ve kitesurf gibi ekstrem sporların önemli bir aksesuarı da trapez oluyor. Bu ekipman sayesinde yelkenin ağırlığını sadece kollarınızla yüklenmek zorunda kalmadan tüm bedeninizle taşıyabilirsiniz. Kollarınıza binen yük azalıp dağıldığı için uzun süre yelken yapabilmeniz mümkün hale geliyor. Koltuk trapezi ve bel trapezi gibi çeşitlere sahip olan bu ürünü seçerken size en yüksek konfor sunanı bulmanız gerekiyor.
- Windsurf Yelken Takımı
Windsurf malzemeleri arasında en çok aranan bir diğer ürün ise yelken takımı. Yelkeni sörf tahtasına bağlamak için kullanılması gereken tüm parçaları ifade eden yelken takımında yelken bulunmuyor. Takım; yelken direği, alt ve üst yelken halatları, bağlantı elemanları, kilitler gibi bağlantı elemanlarından oluşuyor. Spor yaparken güvende olmanız için önem taşıyan yelken takımını seçerken bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz.
- Windsurf Kıyafetleri
Sürekli denizde ve güneşin altında bulunan sporcular, kendilerini bu ikilinin zararlı etkilerinden korumak için özel kıyafetler kullanmak zorundalar. Ayrıca bu kıyafetlerin, hareket kabiliyetini engellemeyerek sporcuya destek olması gerekiyor. Hem yaz hem de kış döneminde su sporlarıyla ilgilenen profesyoneller için farklı modelleri bulunan, ısı yalıtımına sahip ve aşınmaya karşı güçlendirilmiş rüzgar sörfü kıyafetleriyle çok daha keyifle spor yapabilirsiniz.
Rüzgar Sörfü Malzemeleri Fiyatları
Rüzgar sörfü yapmak için bir eğitim merkezine kayıt yaptırdığınızda başlangıç için kullanılacak ekipmanları size onlar temin ediyor. Ancak ilerleyen aşamalarda kendi kendinize antrenman ve windsurf yaparken kullanmak üzere kişisel malzemelerinizi almanız gerekiyor. Kendinize ait olacak ekipmanları satın almak için ayırmanız gereken bütçe ise oldukça geniş bir skalaya sahip. Nitekim işin içine seçeceğiniz ürünlerin materyallerinden markalarına çok sayıda değişken giriyor.

Rüzgar Sörfü Öğrenirken Bilinmesi Gereken Terimler
- Waterstart: Sörf sırasında denize düştükten sonra sörf tahtasına tekrar çıkarak yelkenin kaldırılması ve tekrar ilerlemeye başlanması anlamına geliyor.
- Plane Olmak: İngilizcesi “planing” olan bu terim, denizcilikte farklı alanlarda da kullanılıyor. Sörfte ise tahta ile su arasındaki temasın azaltılıp hız kazanılmasını temsil ediyor.
- Stall Olmak: Rüzgarı yanlış anlamaya ya da rüzgar kesildiği için durma haline deniyor.
- Orsa: Rüzgara doğru 45 derecelik bir açı yaparak sörf yapmak anlamına geliyor.
- Rüzgar Üstü: Rüzgarın geldiği yöne verilen isim.
- Rüzgar Altı: Rüzgarın sörften çıktığı yön, yani rüzgarın gittiği tarafa verilen isim.
- Rüzgar Saati: Sörfçüler seyir halindeyken yönlerini anlatabilmek için hayali bir saat kullanıyor. Örneğin eğer rüzgar yüzünüze karşıdan geliyorsa 12.00’ye baktığınız söyleniyor.
- Over Power: Aşırı güçlü rüzgara verilen isim.
Uzun lafın kısası, yaz ayları için eğlenceli ve adrenalin dolu bir aktivite arıyorsanız rüzgar sörfü en iyi seçenek olabilir. Tabii, her su sporu gibi rüzgar sörfünün de kendine özgü zorlukları var. Ekipmanlarınızı hazırladıktan ve gerekli eğitimi aldıktan sonra kendinizi rüzgarlı maviliklere bırakarak kesintisiz bir heyecanın parçası olabilirsiniz.