Günümüzde teknolojinin hayatımızı ne kadar değiştirdiği gerçeğini hiçbirimiz göz ardı edemeyiz kuşkusuz. Teknoloji ile hayatımıza giren keşiflerden biri de 3D yazıcılar. Tahmin edemeyeceğimiz kadar çok fazla alan da kullanılmaya başlanan 3D yazıcılar hediyelik bir eşyadan protezlere kadar uzanan bir geniş bir yelpazeye sahip bulunuyor. Bu yazıda hayatımıza yeni yeni giren 3D yazıcıları daha yakından tanıyacak, ne işe yaradığını nerelerde kullanıldığını öğrenecek ve fiyatları hakkında detaylı bilgi edinebileceksiniz. Bu yazıda ayrıca biraz şaşıracak ve meğer 3D yazıcıyla neler neler yapılıyormuş hep birlikte göreceğiniz. “3D yazıcı nedir?” gelin bir bakalım!
3D Yazıcı Nedir, Ne Değildir?
3D yazıcılar bilgisayar ortamında tasarlanan herhangi bir şekildeki nesnelerin 3 boyutlu olarak katı formda basılmasıdır. Bu baskıların geleneksel imalattan en büyük farkı geleneksel imalatta yapılamayacak geometrilerin 3D yazıcılar sayesinde artık yapılabilir hale gelmesidir. İlk 3D printer 1984 yılında Chuck Hull of 3D Systems firması tarafından üretilmiştir. 3D yazıcı, tarihi 1980 yılına kadar uzansa da 2010’lara kadar yeterince popüler hale gelmemiştir. Ancak 2010’a gelindiğinde girişimler, akademisyenler tarafından da ilgi görmeye başladığı söylenebilir.
3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir?
3D yazıcıyla yapacaklarınız sınırı yok, desek abartmış olmayız sanırım. Oyuncaktan proteze akla gelebilecek birçok alanda 3D yazıcılar hayatımızda! Gelin 3D yazıcıların yeteneklerini yakından inceleyelim:
Medikal Alan (Protez vb.): Medikal alanda 3D yazıcılar kendilerini daha çok uzuv protezleri olarak duyurdular. Araştırmacılar yalnızca protezlerle yetinmediler tabi…3D yazıcılarla hastalara özel anatomi modelleri de üretilmeye başlandı. Hollanda’da 23 yaşında bir gencin kafatasının 3D baskıyla değiştirildiğini ve olumlu geri dönüş olduğunu pek çok kaynaktan okuyabilirsiniz dilerseniz. Bunun başka örnekleri için uzaklara gitmeye de gerek yok benzer şekilde Samsun’da da kafatası eksik olan bir hastaya 3D yazıcı yardımıyla titanyum parça takıldı. 3D yazıcılar bizi ilerde çok daha şaşırtacak gibi…
Giyilebilir Teknoloji ve Tekstil: 3D yazıcılar giyilebilir teknoloji ve tekstil sektöründe de oldukça revaçta. Hatta pek çok spor giyim markasının da gözdesi olma yolunda. Ünlü spor markaları, spor ayakkabılarının tabanlarını ve çeşitli bölglerini 3D yazıcılarda yapmaktadır.
Ev Yapımı: Yanlış okumuyorsunuz. 3D yazıcılarla artık ev yapmak da mümkün! Ülkemizde örneği olmasa da Çin’de WinSun adlı şirket 3D yazıcı ile tanesi 5.000$ değerinde günde tam 10 adet ev yapmaktadır.
Çikolata: Evet evet doğru okudunuz… Bu çikolataları üretebilmek için tek yapmanız gereken bu işe özel olarak tasarlanan 3D yazıcılara sahip olmak. Bu çikolatalar için tek sınır hayal gücünüz!
Hediyelik Eşya: 3D yazıcılar ile kendi minyatürünüzden aklınıza gelebilecek biblo, anahtarlık gibi hediyelik eşya olarak aklınıza gelen ne varsa hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Uzay Araştırmaları: Uzay görevlerinde astronotların kullanabilcekleri materyalleri özel bir 3D yazıcıyla elde edilebilir.
Ev Dekorasyonu: Şimdi sadece hayal etmenizi istiyorum. Eviniz için şık ve benzersiz tasarımlar yapmak istiyosunuz çünkü birbirinin aynı modellerden sıkıldınız… Evinizde bir 3D yazıcı olsa ve kendi tasarımlarınızı buradan elde etseniz nasıl olur? Evet bence de harika fikir. Gelsin vazolar, masalar, kitaplıklar….
3D Yazıcı Fiyatları
3D yazıcılar artık evlere de girmeye başlamış durumda. 3D yazıcıları pazara girdiğinden beri fiyatlar giderek daha uygun hale gelmeye başlamıştır. Zamanla hayatımızın tıpkı telefonlar ve bilgisayarlar gibi çok normal bir parçası olacağını düşünmek çok da yanlış değil. 3D yazıcı fiyatları, ₺3.000 ile ₺25.000 aralığında değişmektedir. Eğer bu konulara biraz ilgiliyseniz daha uygun fiyatlara kendi 3D yazıcınızı da yapabilirsiniz. Aşağıda bir 3D yazıcı için hangi malzemelere ihtiyacınız olacağını yazacağım.
3D Yazıcı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Sigma profiller, şase (alüminyum veya pleksiglas), rulmanlar, kaplinler, miller, kayışlar ve kasnaklar, nalburiye malzemeleri (Somun, cıvata vb.), ara elemanlar (İskeletin oluşması için gerekli 3D baskı, plastik veya akrilik parçalar), step motorlar (X,Y,Z hareketleri ve extruder’ın itiş hareketi için kullanılırlar)’dır.
Fanlar: Hava sirkülâsyonunu sağlamak için kullanılırlar.
Termistör: Isıyı ölçen komponenttir.
Isıtıcı: Filamentin gerekli ısıya ulaşmasını sağlayan komponenttir.
Sıcak Tabla: Baskının üzerine yapıldığı yüzeydir.
Extruder: Filamentin eritilip, itilerek nozzle ucuna aktarıldığı bölgedir.
Nozzle: Sıcak filamentin baskı için çıktığı kafa noktasıdır.
Limit Switch’ler (Endstop, durdurucular): Yazıcıdaki X,Y ve Z koordinatlarındaki hareketler bu anahtarlar ile kontrol edilir.
Güç Kaynağı: 220V alternatif akım enerjisini 12V veya 24V Doğru Akım enerjisine çevirerek yazıcıya enerji verir.
Anakart: Yazıcıdaki elektronik işlemleri anakart gerçekleştirir.
LCD Ekran: 3D Yazıcıdaki işlemler buradan kontrol edilir.
Filament: Genellikle ABS ve PLA yapıdaki filamentler kullanılır.
3D Kalem Nedir?
3D yazıcılar teknolojisinde son gelişmeler sonucunda 3D kalemler piyasaya girmeye başladı. Bu kalemler sayesinde küçük ve basit tasarımlarınızı basabiliyorsunuz. 3D kalemler, hobi amaçlı kullanımlar için oldukça pratik ve eğlencelidir.
Üç boyutlu baskı teknolojisi, yenilikçiliğin bir numaralı gereği olan “deneme-yanılma” sürecini çok daha düşük maliyetlerle gerçekleştirme imkanı sağlıyor. İlerleyen yıllarda hiç tahmin edemeyeceğimiz şeylerin, 3D yazıcı ile üretildiğine şahitlik edeceğiz. Siz de bu teknolojiyle tanışmak da , onu denemek de geç kalmayınız! Aradığınız tüm 3D yazıcı modelleri n11.com’da!