3D Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

3 boyutlu yazıcı

3D yazıcıların yani üç boyutlu yazıcı teknolojisinin hayatımıza girmesi bizim gibi sizi de heyecanlandırdı, biliyoruz. Piyasaya sürülen ilk 3D yazıcı modelleri önce ileri teknoloji kullanımını gerektiren otomotiv sektöründe ve uçak sanayiinde bazı kilit parçaların üretiminde kullanılmaya başladı. Bugünlerde yavaş yavaş küçük ofislere ve evlerimize de giriyor. 3D yazıcıların gündelik hayatta işimize çok yarayacağı apaçık bir gerçek, çünkü aklınıza gelebilecek her şeyi üç boyutlu yazıcılar sayesinde gerçek boyutları ve fonksiyonlarıyla yazdırabiliyorsunuz. 3D yazıcılar ile neler yapılabilir konusuna gelmeden önce 3D yazıcılar nedir ve nasıl çalışır sorularını yanıtlayalım.

3D Yazıcılar Nedir?

3d yazıcı

3D yazıcılar hakkında bilmeniz gerekenler karmaşık mühendislik bilgileri değil. Bu teknoloji “katmanlı üretim” adıyla biliniyor. Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarladığınız herhangi bir objeyi (saksı, mutfak gereci, çocuk oyuncağı, gözlük çerçevesi vb.) elle tutulabilir, gözle görülebilir, faydalanılabilir, yani “tamamen gerçek” bir nesneye çeviriyor. Bilgisayar ortamında yaptığınız tasarım STL formatında olmalı ki 3D yazıcılar tarafından basılabilsin. Eğer bilgisayarda 3D tasarım yapma programınız ya da tasarım tecrübeniz yok ise, internet üzerinden çeşitli STL formatlı hazır tasarımlar bulabilirsiniz. Eğer tasarımınızı kendiniz yapabiliyorsanız, yine internet üzerindeki açık erişim tasarım programlarına ulaşabilirsiniz.

3D Yazıcılar Nasıl Çalışır?

3d yazıcılar

Üç boyutlu yazdırma teknolojisinin temel prensibi yukarıda da adını geçirdiğim katmanlı üretimdir. 3D yazıcılar için model tasarladıktan sonra “dilimleme” aşaması gelir. Bu, 3D modeli yatay bir biçimde katmanlara ayırmak anlamına gelir. Bu aşamayı da 3D dilimleme programları hallediyor. Ardından baskı sürecine giriliyor ve katmanların üst üste eklenmesiyle birlikte modeliniz üç boyutlu, gerçek bir nesne olarak üretilmiş oluyor. 3D yazıcılarda baskı yapmak için gerekli hammadde plastiktir. Evlerde ve küçük tasarım ofislerinde yaygın olarak kullanılan 3D yazıcı hammaddeleri PLA ve ABS plastikleri olarak ikiye ayrılır. Bu plastiklerin renk skalası oldukça geniştir ve bu durum sizin rengârenk objeler basmanıza olanak tanır.

3D Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

3d objeler

Yukarıda da bahsettiğim otomotiv ve uçak sanayiine ek olarak, artık medikal sektöründe de 3D yazıcılardan faydalanılıyor. Bütün bu gelişmelerin insan hayatını olumlu yönde etkileyeceği ve değişmez dediğimiz her şeyin değişebileceği artık su götürmez bir gerçek. Ancak biz bu yazıda elbette büyük sektörlerin yapabileceklerinden değil, evlerimizdeki 3D yazıcılarla neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz. Yani, biraz teknik bilgiden sonra en eğlenceli kısma geldik.

Aslında, 3D yazıcılar ile yazıcınızın kapasitesine bağlı olarak her şeyi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, çatak, kaşık, bıçak ve diğer pek çok mutfak araç gereçlerini 3D yazıcı ile basabilir, kendiniz için renkli bir yemek takımı yapabilirsiniz. Çalışma masanız için şık bir kalemlik tasarlayabilirsiniz. 3D yazıcı sayesinde çocuklarınız için dilediğiniz tasarımda, renkte ve figürde oyuncaklar tasarlayabilirsiniz. Çocuklar için kumbara da iyi bir fikir olabilir. Köpeğiniz için kemik şeklinde bir oyuncak, kediniz için küçük plastik bir top tasarlayıp 3D yazıcınız ile basabilirsiniz. Çiçekleriniz için farklı tasarımlarda rengârenk saksılar tasarlayabilir, hatta tasarımınızı ilerleterek su hazneli saksılar bile yapabilirsiniz. Fotoğraflarınız için 3D yazıcı ile yaptığınız özgün tasarımlı çerçeveler oldukça yaratıcı görünecektir. Bir kitap kurduysanız, okuduğunuz kitapların temalarına göre ayraçlar tasarlayıp üç boyutlu baskılar alabilirsiniz. Telefon kılıfınızı üç boyutlu olarak tasarlayıp size özgü ve biricik bir telefon kılıfına sahip olabilirsiniz.

Bütün bunlar size ilham verebilmesi için sunduğumuz gündelik ve pratik tavsiyeler. 3D yazıcılar sayesinde artık herkes kendi tasarımlarını kolaylıkla avcuna alabilecek!

3D yazıcı modellerine göz atmak isterseniz, buradan buyurun!

3D yazıcılar hakkında görüşlerinizi, modelleme ve baskı deneyimlerinizi, 3D yazıcılar ile neler yapılabileceğine dair yaratıcı fikirlerinizi aşağıdaki “Yorumlar” bölümüne yazmayı unutmayın!

Önceki YazıSonraki Yazı