Bulaşık makinelerimiz evimizdeki en büyük yardımcılarımızdan biridir. Yemek kirlilerimizi, bulaşıklarımızı tertemiz yapar ve yeniden kullanmaya hazır hale getirir. Üstelik bunu elde yıkamadan çok daha az su ve az enerji kullanarak yapar. Bulaşıklarımızı temizleyen bu makinenin nedense hep temiz kaldığı gibi bir algı oluşur birçoğumuzda… Fakat tuzunu, parlatıcısını ve genel temizliğini aksattığımız sürece, makinemizden uzun ömürde aynı performansı bekleyemeyiz. Hatta bazı arızalar yaşama ihtimalini arttırmış oluruz. Bulaşık makinesi temizliği ve bakımı için harcayacağımız vakit ve paradan çok daha fazlasını arıza durumlarında vermek zorunda kalabiliriz. O sebepten bulaşık makinesi temizliği oldukça önemlidir. Bulaşık makinesi temizliği doğal yöntemlerle yapılabileceği gibi temizleme ürünleri ile de yapılabilir.
Bulaşık Makinesi Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bulaşık makinesi temizliği için, ilk bilmemiz gereken hangi bölmelerinin olduğu ve o bölmelerin her birinin nasıl temizleneceğidir. Makineye en çok zarar veren, tıkayan, arızalanmasına neden olan şey yemek artıklarıdır. Bulaşıklarınızı makinenize yerleştirirken su ve fırça yardımı ile ya da süngerle onları artıklardan ve yemek kalıntılarından iyice arındırmanız çok önemlidir. Ayrıca düzenli şekilde, yemek artıklarını -eğer kalmışsa- makinenizin gider kısımlarından temizlemeniz gerekmektedir.
Şimdi temizlik için bölmeleri ve temizlenme şekillerine gelin birlikte bakalım…
Bulaşık makinesi pervane temizliği: Üst rafın altında ve en altta bulunan pervaneleri (su püskürtme kollarını) kontrol edin. Pervanelerin su püskürttüğü delikler çeşme suyu aldıkları için zamanla kireçlenebilir. Bunun için bir iğne yardımıyla deliklerdeki tıkanmaları giderin. Sirke ile silin ve bol su ile yıkayın.
- Alt pervane: Alt pervane deliklerinin tıkanıp tıkanmadığını kontrol edin. Tıkanıklık varsa pervaneyi çıkarıp temizleyin. Alt pervaneyi yukarı doğru çekerek çıkarabilirsiniz.
- Üst pervane: Üst pervane deliklerinin tıkanıp tıkanmadığını kontrol edin. Tıkanıklık varsa pervaneyi çıkarıp temizleyin. Üst pervaneyi somununu sola doğru çevirerek çıkarabilirsiniz. Üst pervaneyi yerine takarken somunu tam olarak sıktığınızdan emin olun.
Bulaşık makinesi filtre temizliği: Sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri, makinenin en altında bulunan filtrenin tıkanması sonucu bulaşık makinesinin suyu boşaltamamasıdır. Bu problem teknik personel gerektirmeden de halledilebilir. Yapmanız gereken şey, makinenin filtresini yerinden çıkarıp temizlemektir. Eğer sorun bu filtreden kaynaklanıyorsa, temizlik sonrası makine normal şekilde suyu tahliye etmeye başlayacaktır. Bulaşık makinesinin tabanı ve filtresi en çok kir ve bakteriye rastlayacağınız bölgedir. Makinenin verimli çalışması için filtreleri haftada en az bir kez temizleyin. Filtreler üzerinde yemek artığı kalıp kalmadığını kontrol edin. Genellikle kapağın altına su gitmez ve bu bölge daha yağlı ve kirli olur. Burayı temizlemek için bir eldiven takarak, filtreyi ve teli çıkartıp bol suda sirke ve ardından arap sabunu ile yıkayın.
Bulaşık makinesi lastik temizliği: Lastik temizliği için biri diş fırçasını ıslatın. Üzerine bir çay kaşığı karbonat dökün. Karbonatlı fırçanızla tüm lastikleri iyice fırçalayın. Gerekiyorsa bu işlemi tekrarlayın.
Bulaşık makinesi çatal-kaşıklık ve alt-üst raf temizliği: Çatal bıçaklık kareli yapısı gereği kir tutan başka alanlardan biridir. Bir biberon fırçası edinin ( süngerle yeterli temizlik sağlanamayabilir), önce karbonat ardından arap sabunu ile fırçalayın.
Bulaşık makinesi gider temizliği: Eğer bulaşık makinesinde hiçbir sorun yoksa ve makine suyu boşalttıktan sonra geri geliyorsa atık su gider borusu tıkanmış demektir. Genellikle bulaşık makineleri mutfakta konumlandırılır ve atık su gideri mutfak lavabosu gideri ile bağlantılıdır. Su gider borusu tıkalı ise mutfak lavabosundan su yavaş gitmeye başlar veya hiç gitmez ve bulaşık makinesinden çıkan sular geri gelir. Bu sorun genellikle gider borusunun yağlanmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumda pis su giderindeki tıkanıklığın giderilmesi gerekmektedir. Bunun için ilk olarak su kapatılır, içinde kalan suyun yere dökülmemesi için alta bir kap yerleştirilir ve gider borusu duvara girdiği yerde çıkarılır. Muslukta su tutarak içerisinde kalanları akıtmayı deneyebilirsiniz, çıkmayan tıkayan bir parça var ise onu çıkarmaya, daha sonra yağ çözücü ile temizleyabilirsiniz. Gider borusu eski ve uzun süre kullanılmış ise yenisi alıp takmanız da bu sorunu kesin olarak çözecektir. İhtiyacınız olan tahliye & temiz su boruları kategorimizde sizleri bekliyor.
Bulaşık Makinesi Boşken Nasıl Temizlenir?
Bulaşık makinesi doğal temizlik yöntemleri: Doğal temizlik yöntemleri rasında en etkili bakteri ve koku giderici yöntem şudur: Alt ve üst rafları yerleştirin. Yani rafları içerisinde kalsın. Deterjan gözünü karbonat ile doldurun. Makine boşken, üst rafına cam ya da devrilmeyecek ağır bir kap içinde bir bardak beyaz sirke veya elma sirkesi koyun. Makinenizi yüksek ısıda uzun programda çalıştırın.
Bulaşık makinesi temizliği limon tuzu ile: Limon tuzu, makine temizliğinde kullanılan çok etkili bir yöntemdir. Makinenizde oluşan küçük çaplı bir arızayı bile giderebilir. Denemenizde fayda var, uygulamasını şu şekilde yapabilirsiniz: 1 litre kadar beyaz sirkeyi bir kaba boşaltın ve içerisine 1 avuç kadar limon tuzu ekleyin ve limon tuzları eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımı makinenizin kapağını açıp direkt makinenizin içerisine boşaltın ve yüksek sıcaklıktaki bir programda çalıştırın. Bu yöntem sadece makinenizin görünen kısımlarının temizliği için değil aynı zamanda içerisinde ve gider kısımlarında oluşan kireçlenmeleri de gideriyor.
Bulaşık makinesi temizliği için yukarıda bahsedilen yöntemlerden birini deneyebilirsiniz. Eğer yeni bir bulaşık makinesine ihtiyaç duyuyorsanız ise “Bulaşık Makinesi” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.