Dövme yaptırmanın tarihi tahmin ettiğinizden çok daha eskilere dayanıyor. Bedeni birtakım sembollerle boyamak, o sembollerle bedensel bir dil oluşturmak ve bir kendini ifade biçimi olarak dövme hemen her toplum ve kültürde karşımıza çıkan bir olgu. Ancak şimdi size bahsedeceğimiz dövmeler sanki zamanın ötesinden, tabiri caizse uzay çağından çıkıp gelmiş gibi. Her şeyin akıllısı var da dövmenin olmaz mı? Olmaz demeyin, oluyor. Akıllı dövmeler belki de yaşadığımız çağın en tuhaf icadı olarak karşımıza çıkıyor ve belki de artık bedenlerimiz birer akıllı makine olarak tarihe geçecek. Elbette bu dövmeler sayesinde. Hep birlikte akıllı dövme nedir bakalım.
Akıllı Dövme Tam Olarak Nedir?
Akıllı telefonlarınız, akıllı saatleriniz var. Dijitalleşmeye karşı koyulmuyor. Her bir yanınız türlü teknolojilerle dolu ve ayak direseniz bile bir yerinden ele geçiriliyorsunuz. Akıllı dövmelere şimdi burun kıvırabilirsiniz belki, ancak tüm dijital teknolojiler gibi akıllı dövmeler de bir yerden sonra “yaptırmazsan ayıp olacak şeyler” listesine girebilir. Akıllı dövmeler, ABD’nin önde gelen teknoloji üniversitesi MIT’de bulunan araştırmacılar tarafından geliştirilen, bir giyilebilir teknoloji. Orijinal adı “DuoSkin”. Akıllı dövmelerin tasarlanma amacı ise, kolunuza, bacağınıza ya da gövdenizin herhangi bir yerine yaptıracağınız bu dövmeler sayesinde sahip olduğunuz teknolojileri yönetebilme yetisi vermesi.
Akıllı Dövme Ne İşe Yarar?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akıllı dövmelerin amacı akıllı teknolojileri bedeninizdeki bu dövmeler üzerinden kontrol edebilmeniz. Yani, televizyonunuzun sesini kısmak istediniz ama kumandaya uzanmaya da üşendiniz diyelim (evet, üşengeçler çok sevinecek). Örneğin, kolunuza yaptırdığınız akıllı dövme sayesinde, sadece kolunuza dokunarak televizyonunuzun sesini kısabileceksiniz. Elbette bu durum biraz kavram kargaşasına da yol açabilir. Kumandanız artık işe yarayacak bir alet midir, yoksa bedeniniz artık çoğu şeyi kontrol edebileceğiniz bir kumandaya mı dönüşmüştür? Aynı teknolojiyi akıllı telefonunuzu kullanırken hayal edin. Dokunmatik ekran artık sizin deriniz. İyi mi kötü mü, bu sorular her zaman tartışılır. Ancak popüler bir teknoloji olmaya aday akıllı dövmeler hem elektronik aletlere hem de kendi bedeninize bakış açınızı değiştireceğe benziyor.
Akıllı Dövmeler Kalıcı Mı?
Hayır ve aslında akıllı dövmelerin popülerleşmesini sağlayacak belki de en önemli etken kalıcı olmamaları. Yani istediğiniz zaman vücudunuzdan söküp atabilme imkânı taşıyan akıllı dövmeler, bir yandan da sizin kendi bedeniniz üzerinde yapacağınız veya yapmak istediğiniz gelecek değişikliklere karşı özerkliğinize saygı duyuyor.
Akıllı Dövmelerin Çalışma Prensibi
Aslında bir yandan da sanat eseri olarak görülebilecek olan akıllı dövmeler, dövme sanatına da başka bir boyut katıyor: estetik ve teknolojinin bir arada olduğu farklı bir tür. Bu yüzden, dövme sanatçıları ile bilim arasında artık çok bir uçurum kalmayabilir. Akıllı dövmeler, ucuz bir materyal olan ve cildinize zarar vermeyen yaprak altın varaktan yapılıyor. Derinizin üstüne yerleştirilen yüzeylerde dokunmatik girişler ve çıkışlar ve kablosuz iletişim mekanizması bulunuyor. Bu yaprak altın varağın içinde elektrik devreleri bulunuyor ve geçici olarak derinize yapıştırılıyor.
Akıllı Dövmelerin Geleceği
İcadın arkasındaki araştırmacılara göre, akıllı dövmeler ve derinin üzerine yapıştırılan diğer teknolojiler insanların gözüne artık çok gizemli görünmeyecek. Hatta kullanıcı dostu olmaları, geliştirilebilir olmaları ve estetik açıdan insan beğenisine göre çeşitlilik gösterebilmeleri sayesinde çokça tercih edilen teknolojiler arasında yer alacağı düşünülen akıllı dövmelerin tanıtımları da aynı şekilde geleceğin teknolojisine ve teknolojinin bedenle ve sanatla buluşmasına yönelik yoğun bir heyecan taşıyor.
Siz akıllı dövme yaptırır mısınız? Düşüncelerinizi bizimle “Yorumlar” kısmında paylaşmayı unutmayın! :)