İtalyan Mutfağı

İtalyan Mutfağı

Bir keresinde güzel bir insan şöyle güzel bir cümle kurmuş: İtalyan mutfağı yemenin en büyük sıkıntısı, iki üç gün sonra tekrar acıkmanızdır.

Bol hamurlu, bol peynirli ve bol domatesli İtalyan mutfağı için özel bir yazı hazırlamasak olmazdı. Hemen İtalyan mutfağı ile ilgili bilgiler paylaşarak başlayalım: İtalyanlar için en önemli öğün öğle yemeğidir. Yemekler antipasti denilen, genelde peynir, zeytin ve yeşillikten oluşan atıştırmalıklarla başlar. Sonrasında ise ana yemek olan risottoya ya da makarnaya geçilir. Her şeyden önemlisi ise İtalyanlar mutfaklarını fazlasıyla ciddiye alır ve yemek yemeyi adeta bir rituel haline getirirler. Sanki biraz bizi andırıyor, değil mi?

Bu ufak girişten sonra lezzetin hasına dalma vakti. Karşınızda dünyaya nam salmış, leziz mi leziz, gelmiş geçmiş en popüler İtalyan yemekleri. Ağızlar sulanmasın, dikkat!

1. Pesto soslu Caprese salata

İtalyan Mutfağı Caprese Salata

Bahsettiğimiz antipasti, yani başlangıç atıştırmalığına harika bir örnek olan bu salata, sulu domates parçaları ve mozarella peyniri dilimleri üzerinde gezdirilmiş enfes pesto sosundan oluşuyor.

2. Panzanella

İtalyan Mutfağı Panzanella

Panzanella, İtalyan mutfağı dendiğinde akla gelen bir diğer başlangıç yemeğidir. Özellikle sıklıkla yazın tüketilen bu salatanın temel iki malzemesi ekmek ve domatestir. Geriye kalan malzemeler ise tamamen şefin hayal gücüne kalmış.

3. Bruschetta

İtalyan Mutfağı Bruschetta

Ve çok tanıdık gelen, bir İtalyan mutfağı klasiği daha. Büyük köy ekmeği dilimlerinin üzerine felseğen, kurutulmuş domates, sarımsak ve mozarella gibi farklı malzemelerin eklenmesi ile ortaya çıkan bu müthiş tat, İtalyan yemekleri arasında adeta bir yıldız gibi parlıyor.

4. Focaccia ekmeği

İtalyan Mutfağı Focaccia

Ekmek dememiz sizi yanıltmasın. Bu ekmek için aslında mini pizza da diyebiliriz. Focaccia ekmeği karamelize soğan, zeytin, domates, felseğen yaprakları ve rendelenmiş parmesan peynirinin mükemmel uyumundan oluşur. Yani anlayacağınız ekmeğin kendisine ulaşmak için birçok lezzet katmanından geçmek gerekiyor!

5. Carbonara makarnası – Pasta Carbonara

İtalyan Mutfağı Carbonara

İtalyan yemek tarifleri arasında akla ilk gelen yemek tabii ki makarna. Bir dünya mutfağı fenomeni olan Carbonara, pastırma ve spaghetti makarnanın dayanılmaz uyumu ile ortaya çıkıyor.

6. Margarita pizza

İtalyan Mutfağı Pizza

İtalyan mutfağı eşittir pizza desek yanılmış olmayız. Pizzanın en yalın, en sade ve en leziz hali Margarita pizzada buluşuyor. Bol peynir ve bol domatesten oluşan bu pizzayı hakkıyla yapmak ise her yiğidin harcı değil.

7. Mantarlı risotto

İtalyan Mutfağı Risotto

Risotto için aslında bir çeşit İtalyan pirinci diyebiliriz. Farklı farklı varyasyonları olsa da İtalyan mutfağı yemekleri arasında en ön plana çıkanı, mantarlı ve peynirli risotto oluyor.

8. Domatesli makarna

İtalyan Mutfağı Penne Arrabiata

İsmine aldanmayın; bu yemek, kulağa geldiği kadar basit ve sıradan değil. Kalem makarna ile yapılan bu makarna türü, lezzetini uzun uzun pişirilen ve eşsiz baharat karışımı ile tatlandırılan domates sosundan alıyor.

9. Tiramisu

İtalyan Mutfağı Tiramisu

Kahve ile yıkanmış kedi dili ve kremsi maskarpon karışımı arasında enfes kek dilimleri… Adeta bir lezzet kulesi olan tiramisunun kelime anlamı ise “Al beni.” Kim hayır diyebilir ki?

10. Panna cotta

İtalyan Mutfağı Panna Cotta

İşte namı dünyaya yayılmış bir İtalyan tatlısı daha. Yemeğinize İtalyan işi bir son vermek için jöle, krema ve süt ile yapılan ve genellikle frambuaz ya da yaban mersini gibi meyvelerle süslenen panna cotta’yı denemeniz şart.

11. İtalyan mutfağı bonusu: Peynir, peynir, peynir!

İtalyan Mutfağı Peynir

Dikkatinizi çekti mi bilemiyoruz ama neredeyse her İtalyan mutfağı tarifinin içinde bir şekilde peynir geçiyor. İtalyanlar’ın peyniri sabah öğlen akşam, kahvaltıda tatlıda, içeride dışarıda yediğini iddia etsek pek de yanılmış sayılmayız. Olur da yolunuz İtalya’nın tarihi semtlerine düşerse peynir çeşitlerine bir göz kırpmadan dönmeyin deriz.

Hazır söz mutfaktan açılmışken her mutfağın olmazsa olmazı küçük gereçler hakkındaki yazımızı okumadan geçmeyin.

Önceki YazıSonraki Yazı