Elbette yazın tadını çıkardığımız çilekler, kirazlar ve mis kokulu, sulu sulu karpuzlar söz konusu olduğunda kendimizi yaz meyvelerinden kopartmak biraz zor olabilir; ancak bu burukluğa göğüs gerip sonbaharı karşılama ve sizi üç mevsimdir dört gözle bekleyen sonbahar meyvelerine kucak açma zamanı da geldi! Birbirinden lezzetli sonbahar meyveleri, içerisinde barındıkları bol vitamin, bol mineral ve başka hiçbir meyvede bulamayacağınız faydalı besin içeriği ile sizi en soğuk kış aylarına hazırlamaya geliyor. Bu hafta sonu bir manav ziyareti yapıp mutlaka almanız gereken sonbahar meyveleri listemiz hazır!
Haydi Pazara: Mutfağın Baş Tacı Sonbahar Meyveleri
1. Elma
“Sonbahar meyveleri nelerdir?” dendiğinde akla gelen ilk cevap elbette ki elma olmalı. Antioksidan deposu elma, kıtır kıtır kabuğu ve sulu sulu içi ile sonbaharın olmazsa olmaz meyvelerinden. Dünyada yaklaşık 7,500 farklı elma çeşidi olduğunu ve – burada taraflı olmaya karşı koyamayacağız – en lezzetlilerinin ülkemizde yetiştiğini varsayarsak, kırmızısı, yeşili ve sarısı ile bu sonbahar tüm elmalar bizim!
2. Armut
Yine “Sonbaharda hangi meyveleri yeriz?” sorusunun banko cevaplarından biri olan armut, en yüksek çeşitliliğini özellikle Avrupa ülkelerinde barındırır. Düşük kolesterol sorunu ile baş eden hastaların bir numaralı bitkisel yardımcısı olan armutlar, günlük fiber dozunuzu almanıza yardımcı olurken tatlı krizlerinize de birebir bir sonbahar meyvesi olarak karşınıza çıkıyor.
3. Kızılcık
Bir yaban mersini ya da bir üzüm tanesi büyüklüğünde olan kızılcık, bazı ülkelerde – özellikle ABD’de – sonbaharın gelişinin sembolik meyvelerinden sayılır. En ekşi sonbahar meyveleri arasında kendine rahatlıkla ilk sırada yer bulabilecek olan kızılcık, organik olarak tüketildiğinde özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına birebir bir sonbahar meyvesi olarak biliniyor.
4. Hurma
Göz alıcı turuncusu, şeker gibi tadı ve dillere destan faydaları ile sonbahar meyveleri dendiğinde atlanmaması gereken bir meyve olan hurma, en verimli haline elbette taze iken erişir. Çin’de doğan ve Uzakdoğu’nun tüm şifasını bünyesinde barındıran hurmanın tek bir porsiyonunda yüzde 55 A vitamini, 6 gram fiber, yüzde 30 magnezyum ve sadece 118 kalori bulunur.
5. Nar
Sonbahar mevsimi meyveleri arasında taze sıkılmış suyu fazlasıyla rağbet gören bir meyve olan nar, bir yandan bereketin, diğer yandan da sonbahar ve kış aylarında size saldırmayı planlayan virüslerin kalkanının sembolü haline geliyor. Sonbaharda yenilen meyveler arasında başı çeken nar, özellikle Muharrem ayında hazırlanan aşurelerin yıldızı niteliğinde.
6. Balkabağı
Bu güzelliğe, sonbahar meyveleri ve sebzeleri kategorilerinin her ikisinde de rastlamak mümkün. “Baldan tatlı” balkabağı ile şerbetli, cevizli ve kaymaklı bir kabak tatlısı formunda karşılaşabileceğiniz gibi şifa dolu, lezzetli bir balkabağı çorbasında da rastlamanız olası. Alfa ve beta karoten konusunda eşi benzeri bulunmaz bir depo olan balkabağı, hücre yenileme konusunda harika bir sonbahar meyvesi alternatifi.
7. İncir
Tazesi, kurusu ya da reçeli… Hangi formda olursa olsun, sofralarımıza dahil etmekten asla vazgeçemeyeceğimiz sonbahar meyveleri arasında yer alan incir, yeryüzünde bilinen en eski meyvelerden biridir. Kimi zaman tatlı, kimi zaman ekşi, ama her zaman sulu ve lezzetli olan incirleri, dilerseniz taze taze, kabuğundaki şifa ile tüketebilir, dilerseniz kurutulmuş versiyonlarını tercih edebilirsiniz.
8. Mandalina
Turunçgil ailesine ait, narenciye meyveleri daha çok kış mevsiminin sembolü olarak aklımızda yer edinmiştir, ancak kışı bekleyemeyecek kadar sabırsız olan sonbahar meyveleri arasında her alan mandalina, Ekim ayında yeşil hali ile hayatımıza girer ve Kasım’a doğru turunculaşarak tüm şifası ile dolaplarımızdaki yerini alır.
9. Ayva
Sonbahar meyveleri konulu bir başlık açar da ayvadan bahsetmez miyiz? Reçeli, kompostosu ya da en taze ve yalın hali ile kendisi… Şişkinliğe ve vücudun su toplamasına karşı mükemmel bir bitkisel ilaç niteliğinde olan ayva, çaktırmasa da içerisinde bolca C vitamini bulunur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek alerjik reaksiyonlarınızı dindirmeye yardımcı olur.
10. Greyfurt
Yine turunçgil ailesinden bir sonbahar meyvesi ile karşınızdayız. En lezzetli ve en verimli halini Kasım ayındaki hasadından veren greyfurt, tatlı bir meyve olmaktan ziyadesiyle uzak olduğu için daha çok taze meyve suyu olarak ya da detoks kürlerinde ek gıda olarak kullanılır. En düşük kalorili meyvelerden biri olarak nam yapan bu sonbahar meyvesi, diyet yapanlar için birebir.
11. Kivi
Listemizi tropik diyarlardan gelen ve hiç de sonbahar meyveleri arasında yer alacağını tahmin etmeyeceğiniz bir cevher ile kapatıyoruz: Kivi. Yüksek oranda C, K ve E vitamini bulunduran bu sonbahar meyveleri okul öncesi vitamin takviyesi yapma konusunda harika bir alternatif oluşturuyor. Aynı zamanda yüksek bir fiber kaynağı olan kiviler, kendine has lezzeti ile de gönlümüzde tropikal bir taht kuruyor!
Meyve Seçerken Bunlara Dikkat!
- Elma seçerken, kabuğu sert ve rengi doygun meyveler arasından seçim yapmakta fayda var. Elbette üzerinde ezikler ve yumuşaklıklar bulunan elmalardan da uzak durmalısınız.
- Eğer yeşil elma seçiyorsanız, keskin kokulu olanlar her daim en sulu olanlardır.
- Yeşil muz ile karşılaştığınızda onları tercih etmeme eğilimine düşmeniz oldukça normal; ancak unutmayın ki alacağınız en yeşil muz bile birkaç gün oda sıcaklığında bekletildiğinde istenen sarı, olgun kıvama gelecektir.
- Greyfurt seçiminde tercihinizi ince ve pürüzsüz kabuğa sahip, ağırlık olarak da en ağır olan meyvelerden yaparsanız, en lezzetli greyfurtlar sizin olur.
- Kivilerin iyisi kötüsü, dışarıdan uygulanan baskıya karşı verdiği tepkiden belli olur. Eğer taş gibi sert bir kivi söz konusu ise tatlıdan ziyade ekşi, hatta acı bir meyve ile karşılaşmanız yüksek ihtimal. Kivinin üzerine parmaklarınızla hafifçe baskı yaptığınızda kabuğunun çok hafif içeri gömülmesi idealdir.
- Portakal seçiminde ise lezzet kriteri meyvenin ağırlığıdır. Sonbahar meyveleri arasında assolist olan ve genelde kışa doğru gelen portakallar, ne kadar ağırsa o kadar sulu ve lezzetli olacaktır.
- Ayva seçerken altına yakın bir renge sahip olanları tercih etmeli, nar satın alırken ise kabuğu çatlamış olanları seçmelisiniz. Narda çatlak kabuk, bereketli ve bol taneli bir meyve anlamını taşır.