Son zamanların en ünlü olan ve dillerden düşmeyen tatlılarından biri trileçe. Onu denemiş olanlar için kökeni hala bir soru işareti, denememiş olanlar için de tam bir merak konusu. Revaninin bu çok uzak akrabasını sizin için araştırdık. Üstelik yazının sonuna iki güzel tatlı tarifleri de ekledik. Trileçe tarifi ve trileçe tatlısının kökenini merak edenler, cevabımız yazının devamında.
Trileçe Nedir?
Trileçenin sütlü tatlılar arasında olduğuna herkes hemfikir ama kökeni konusunda hala tartışmalar devam ediyor. Tartışmanın iki tarafı genelde şöyle: Trileçenin Balkan tatlısı olduğunu iddia edenler ve Trileçenin Latin Amerika tatlısı olduğunu iddia edenler. Şimdi bu iki tarafın da açıklamalarına bir bakalım.
Trileçe tatlısının Balkanlardan geldiğini iddia edenlere göre, kelimenin kökeni Arnavutçada trileçe diye okunan “trileqe”dir ve Türkçeye de okunuşuyla geçmiştir. Başlangıçta trileçe inek, keçi ve manda olmak üzere üç sütten üretilir. Bazı tariflerde inek sütü yerine koyun sütü de görülür. Ama sanayileşmenin artması trileçeyi de etkiler işlenmiş süt ve krema bu üç sütün yerini almaya başlar. Sanayileşmenin artması tatlının önce Kuzey Akdeniz’de, sonra bize kadar ulaşmasında da etkili olmuş.
Trileçenin Latin Amerika tatlısı olduğunu iddia edenlere göre (ki bunların arasında epeyce yabancı kaynak da mevcut), trileçe kelimesi İspanyolca “Tres Leches”ten yani “Üç Süt”ten gelir ve kökeni olan Latin Amerika’da da bu isimle tanınır. Bu iddiayı savunanların birçoğu trileçenin Ortaçağ Avrupası’na kolonileştirdiği Meksika’dan gittiğini de ileri sürer. Trileçenin oradan Balkanlara, sonra da Akdeniz’e yayılması aslında akla oldukça yatkın.
Trileçenin kökeni Balkanlar olmasa bile iki coğrafyanın trileçesini deneyenler Balkanlarda yapılan trileçeyi daha çok beğeniyormuş. Belki de havasıyla suyundan etkilenen hayvanların sütleri de özel bir tat katıyordur. O yüzden tatlı Latin Amerika kökenli bile olsa Balkanların sahip çıkması gayet anlaşılabilir bir durum.
Trileçe Nasıl Yapılır?
Trileçe yapımı için süt karışımı, kek (veya başka deyişle pandispanya) ve (genelde karamelli, bazen frambuazlı) sos esastır. “Trileçe nasıl yapılır?” sorunuza önce nasıl yapılmadığını anlatarak cevap vermeye başlayalım.
Trileçe tarifi, normal kekin üstüne süt dökmekle olmaz. Pandispanyanın gözenekli yapısı önemli. Trileçe, revani de değil. O yüzden revani tariflerine süt dökerek de gerçek bir trileçe elde edemezsiniz. Trileçenin yumuşak bir yapıya bürünmesi için süt karışımının pandispanyanın içindeki boşluklara dolması ve orada kalması gerekir. Bir trileçe tarifi içinde pandispanyası sarımsı rengi ve süngerimsi yapısıyla dikkat çeker.
Trileçe tarifi orijinal olarak karamel sosuyla servis edilir ama naçizane fikrim, yine yaygın olan frambuaz sosunun da trileçeye bambaşka bir lezzet kattığı yönünde. Karameli sevmeyenler ve ağır bulanlar için hoş bir alternatif. Bunun dışında çikolatan limona kadar farklı sos yelpazesi bulunuyor ama cheesecake’ten bir farkı kalması açısından o kadar açılmaya gerek yok. Trileçe, aynı zamanda kolay tatlı tarifleri arasında yer alıyor.
Ağzınıza Layık İki Trileçe Tarifi
Trileçenin orijinali karamelli olan demiştik. Dolayısıyla, trileçe tarifi Oktay Usta ve diğer ünlü yemek bloglarınca genelde karamel sosu temelinde veriliyor. Biz de karamelli trileçe tarifi vereceğiz. Sosları çeşitlendirmek oldukça kolay. Mesela, kek ve şerbet tarifi sabit kalmak kaydıyla, tatlınızın üstüne frambuaz jölesi veya frambuaz sosu dökerseniz frambuazlı trileçe elde edebilirsiniz.
Trileçe Tarifi: Karamelli Trileçe
Trileçe Malzemeleri
- Keki için:
5 yumurta (oda sıcaklığında olmalı)
1 su bardağı toz şeker
Alabildiği kadar un (genelde bir su bardağı veya ondan biraz fazla alabilir)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
- Şerbeti için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı krema (200 ml’lik paketler yeterlidir) - Sosu için:
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Trileçe Yapılışı - Kekin üzeri için:
1 bardak süt (soğuk olacak)
1 paket krem şanti (sütle köpürtülecek)
Trileçe Yapılışı:
– 5 yumurtayı karıştırma kabına kırın.
– Toz şekeri ekleyip ikisini köpürtün.
– Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Cıvık da katı da olmayan bir sonuç elde etmeniz lazım.
– Karışımı yağlanmış tepsiye dökün.
– 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin. Ama kontrol etmeyi unutmayın, süresi kısalabilir veya uzayabilir.
– Pandispanya pişerken şerbeti ve karamel sosu hazırlamaya başlayın. Bunların pandispanyaya soğuk olarak dökülmesi lazım.
– Şerbeti için sütü bir tencerede kaynatın.
– Süt ısınınca şekeri ekleyin.
– Süt kaynayınca ve şeker iyice eriyince kremayı ekleyin.
– Kıvamını kontrol edip ateşten alın ve soğumaya bırakın.
– Sosu için şekeri bir tencereye koyun ve kısık ateşte yakmadan sürekli karıştırın. Şeker eriyip renk değiştirerek sulanmaya başladığında karamelize oluyor demektir.
– Rengi kahverengiye dönünce ve bütün şekerler eriyince suyu ilave edip karıştırın. Kıvama gelince kapatın.
– Keki fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
– Bir yandan krem şantiyle sütü çırpın.
– Kek soğuduktan sonra bıçakla kare kare eşit parçalar halinde kesin.
– Soğuk şerbeti kekin üstüne bol bol dökün ve kekin şerbeti emmesini bekleyin.
– Çırptığınız krem şantiyi şerbetini çeken kekin üstünde yayın. Bunu yavaş yavaş yapın ki yumuşayan kek parçalanmasın.
– Soğuyan karamel sosunu şerbetlenmiş ve krem şanti sürülmüş kekin üzerine dökün.
Afiyet olsun!
Sizin de bu tatlı tarifine ekleyeceğiniz önerileriniz varsa, yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz. :)