Beslenme çantasının olmazsa olmazlarından biri de yemek kapları. Boy boy, çeşit çeşit yemek kapları sayesinde çocuğunuzun okulda yiyeceği öğlen yemeklerini hem besleyici hem de keyifli hale getirebilirsiniz. Yemek kaplarını yakından tanımaya ve onlara koyabileceğiniz harika yemek fikirleri okumaya hazır olun.
Yemek kapları çeşitleri nelerdir?
Yemek kapları boyut ve malzeme açısından değişiklik gösterir. Plastik yemek kapları daha hafiftir; cam yemek kapları daha sağlıklıdır. Termos yemek kapları ise yemeklerin sıcaklığının uzun süre korunmasına yardımcı olur.
Çocuğunuz için yapacağınız yemek kabı seçiminde sağlıklı malzemelerin yanı sıra ergonomiyi de hesaba katmanız gerekir. Beslenme çantasını çok fazla cam yemek kabıyla doldurmak çocuğunuzun onu taşımasını zorlaştırabilir.
Kaliteli plastik kaplar içinde daha uzun süre durabilen yiyecekleri ayrı, cam kaplarda durması gereken yiyecekleri ayrı, termos veya alüminyumda kaplarda durması gereken yiyecekleri ayrı yerleştirerek ağırlığı dengeleyebilirsiniz. Ayrıca, cam kırığı riskini azaltabilirsiniz.
Kaplardan tamamen vazgeçmek pek mantıklı değil. Alüminyum folyolar yiyeceklerde metal kokusu bırakabilir. Streç film ise sıcaklığı korumadığı gibi ekmeğin parçalanmasının veya domatesin çantaya akmasının önüne geçemez.
Çocuğunuz için beslenme çantası nasıl hazırlanır?
Çocuğunuz için beslenme çantası hazırlarken onun günlük besin ihtiyacını göz önünde bulundurmanız gerekir. Vitamin alabilmesi için sebze, meyve veya salatayı öğlen yemeğinden eksik etmeyin. Hazır meyve suları pek sağlıklı olmadığı için sızdırma yapmayan bir suluğa da taze sıkılmış meyve suyu koyabilirsiniz.
Okulların hepsinde kantin olduğu için çocuğunuz abur cuburdan tamamen uzak tutmanız muhtemelen mümkün olmayacak. Ama öğlen yemeğinde keyifli menüler hazırlayarak onun gözünün dışarı kayma olasılığını azaltabilirsiniz. Paket abur cuburlardan daha sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar ekleme fırsatını da kaçırmayın.
Ofise yemek kaplarında hangi yiyecekler götürülebilir?
Burada çocuklar için söylediklerimize ara veriyor ve sizin öğlen yemeğinize geçiyoruz. Çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda örnek olmak için elinizde büyük bir fırsat var: Çalışan bir ebeveynseniz kendinize de yemek hazırlamak. Hatta çocuğunuz kendi yemeğini hazırlarken siz de yanında kendi yemeğinizle uğraşabilirsiniz. Böylece, birlikte bir şeyler yapmanın keyfini de yaşarsınız.
Üstelik öğlen yemeklerinizi sağlıklı ve ekonomik geçirmiş olursunuz. Birçok ofiste mikrodalga fırın olduğunu düşününce aslında sizin seçenekleriniz daha da fazla.
O zaman vakit kaybetmeden çocuğunuzun beslenme çantasına ve kendi yemek kaplarınıza koyabileceğiniz ev yapımı öğlen yemeği önerilerimize geçelim.
Çocuğunuz (ve kendiniz) için ev yapımı öğlen yemeği önerileri
Fümeli ve peynirli dürüm: Hazır lavaşlara krem peynir sürüp üstüne hindi füme yerleştirin. İçine yeşillik de katabilirsiniz. Sonra lavaşı sıkı sıkı sarın. Çıtır olsun isterseniz tost makinesine koyabilirsiniz. Kepekli lavaş ekmeği kullanırsanız dürümler daha da doyurucu olur.
Meyveli yoğurt: Kastımız elbette hazır meyveli yoğurtlar değil. Mümkünse kendi mayaladığınız yoğurda minik minik doğradığınız mevsim meyvelerini ekleyin. Biraz yulaf ezmesi de katarsanız harika bir teneffüs atıştırmalığı elde edebilirsiniz.
Sürprizli sandviç: Hafta boyunca çocuğunuza herhangi bir tür sandviç hazırlamaktan kaçamayacaksınız. Yuvarlak ve pofuduk bir sandviç ekmeğinin altına bıçakla bir yuvarlak açın. Kestiğiniz parçayı saklayın. Ekmeğin, içine ton balığı ve mısır ya da kaşar ve salam parçaları koyun. Sonra kestiğiniz parçayı malzemeleri sıkıştırarak tekrar yerine yerleştirin. Bunun muffin kekiyle tatlı versiyonu da yapılabilir.
Tatlı suşiler: Birkaç dilim ekmeğin içini çıkarın ve malzemeyi oklava yardımıyla iyice düzleştirin. İçine çikolata sosu, fındık ezmesi veya yer fıstığı ezmesi sürün. Üstüne minik minik doğranmış birkaç mevsim meyvesi serpiştirin. Malzemeleri aynı şusi gibi yuvarladıktan sonra bir lokma boyutunda olacak şekilde bıçakla kesin.