İstediğiniz kadar evirin, çevirin; kaçışınız yok: Bebekler ağlar. Mutlaka her biri ağladığında anne ve babalarına bir şey ifade etmeye çalışıyordur; ancak maalesef belirli bir yaşa gelene kadar ağlayan bir bebeğin tam olarak ne anlatmaya çalıştığını anlamak mümkün olmuyor. Ağlayan bebek – çoğu zaman :) – canı istediği için ağlamıyordur; öyle ya da böyle ağlamasının altında mutlaka bir sebep vardır. Ağlayan bebek nasıl susturulur sorusunun cevabını arıyorsanız önce bebeğinizin neden ağladığını çözmeli, ardından da onu yatıştırmak için neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu yazımız da tam olarak bu yüzden var.
Ağlama Sebebi: Açlık
Ağlayan bebek sesi duyduğunuz anda aklınıza ilk gelen doğal olarak bebeğinizin aç olduğu ve yemek yeme ihtiyacı hissettiği olur. Bebeğinizin acıkmaya başladığına dair sinyalleri almayı öğrendiğinizde ise aslında ağlamasına izin vermeden durumu önleyebilmiş olacaksınız.
Nasıl Çözülür?
Eğer bebeğiniz dudaklarını birbirine vuruyor, elinizle yanağına dokunduğunuzda kafasını yenidoğan refleksiyle elinize doğru çeviriyorsa ve ellerini ağzına götürüyorsa acıkmaya başlıyor demektir. Bu işaretlerden herhangi birini alır almaz mamasını hazırlamaya başlamanızda ya da emzirmek üzere onu kucağınıza almanızda fayda var. Sinyalleri fark etmek konusunda geç kaldıysanız ve bebeğiniz ağlamaya başladıysa vakit kaybetmeden karnını doyurmakta fayda var.
Ağlama Sebebi: Gaz Çıkartamaması
Mide gazı ve karın sancısından doğan ağrılar çoğu zaman bebeklerin kimseye acımadan ağlamasına sebep oluyor. Karın sancılarının en ayırt edici belirtisi, bebeğinizin üç hafta boyunca, haftada en az üç gün, gün içerisinde en az üç saat kadar aralıksız ağlaması.
Nasıl Çözülür?
Eğer bebeğiniz çoğunlukla mamasını yedikten sonra ağlamaya ve sızlanmaya başlıyorsa büyük bir ihtimalle mide problemleri vardır. Bu gibi durumlarda bebeklere özel üretilen gaz çıkartıcı sıvıları kullanabilirsiniz; tabii öncesinde doktorunuzun onayını almakta fayda var. Doğal yolları tercih edenlerdenseniz bebeğinizi kucağınıza alıp dik bir pozisyonda sırtını sıvazlarken yürüyebilir ya da onu sırt üstü yatırarak bacaklarını bisiklet sürer gibi 3-4 dakika boyunca oynatabilirsiniz. Her iki egzersiz de midesinde sıkışan gazların hareket etmesine ve boşalmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte anne olarak beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerekebilir; süt ürünleri, kafein ve soğan gibi besinler sütünüzün bebeğinize gaz yapmasına yol açabilir.
Ağlama Sebebi: Geğirememesi
Bebekler emzirildikten sonra geğirme ihtiyacı hissedebilir, çünkü emzirme sırasında hava yutmaya meyilli olurlar. Bazı bebekler neredeyse hiç geğirme ihtiyacı hissetmezken bazıları yuttukları boş hava yüzünden rahatsızlık çekebiliyor ve ağlayacak düzeye gelebiliyorlar.
Nasıl Çözülür?
Bebeğinizin karnında biriken gazı geğirme yoluyla çıkartması için tek yapmanız gereken karnına oval hareketlerle saat yönünde 5 dakika boyunca masaj yapmak. Harekete geçireceğiniz sıkışmış hava baloncuklarını bu vesileyle geri çıkartmanız mümkün.
Ağlama Sebebi: Kirli Bez
Bazı bebekler bezlerinin kirlediğini anında size müjdeleme konusunda hevesliyken bazıları kirli bir bezi bir müddet tolere edebilir. Kirli bir bezin en belirgin işareti tabii ki o hoş (!) kokulardır.
Nasıl Çözülür?
Yenidoğan bir bebek günde ortalama 10 bebek bezi eskittiği için sanırız bu yazımızı okuyan anne babalarımıza bebek bezinin nasıl değiştirildiğini anlatmamamıza gerek yok :)
Ağlama Sebebi: Uykusuzluk
Her ne kadar ağlayan bebek oyuncak gibi sevimli ve şirin gözükse de uykusuzluktan ağladığı anlarda şirinliğinden pek eser kalmadığını itiraf etmek gerek. Bebeklerin diledikleri zaman diledikleri yerde uykuya dalabildiklerini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Özellikle aşırı yorgun düşen bir bebek uykuya dalmakta zorluk çekebileceği gibi huysuzlaştıkça ve ağladıkça bu süreci hem kendi, hem de ebeveynleri için daha da içinden çıkılmaz bir hale sokar.
Nasıl Çözülür?
Uykusuz kalmış bir bebeği yatıştırmanın birden çok yöntemi var. Kalp hizasında kucakta tutarak dolaşmak, bacakta sallarken ninni söylemek ve ilk esnemesinde onu yatağına yerleştirmek en etkili yöntemlerden. Bununla birlikte tartışmaya açık olmasıyla birlikte emzik kullanmanın bebekleri uykudan önce yatıştırdığını savunan kesimler de var.
Ağlama Sebebi: Kucak İstemesi
Bebeklerin en az uyku ve mama kadar ihtiyaç duydukları bir şey daha varsa o da sevgi ve şefkattir; yani onların lügatında kucak. Anne babasının suratını görmek, sesini duymak ve kalp atışlarını hissetmek isteyen bebekler bu ayrıcalıklara sahip olmadıkları zaman huysuzlaşır ve ağlamaya başlarlar.
Nasıl Çözülür?
Pek çok anne baba, çocuğunu her ağladığında kucağına alırsa onu şımartır mı korkusu hisseder, ancak bunu yapmamak özellikle bebeğin ilk birkaç ayında mümkün değildir. Bebeğinizin yalnızca onu kucağınıza aldığınız zaman sustuğunu fark ettiğinizde bundan başka çareniz olmadığı gerçeği ile karşı karşıya kalacaksınız. Belinizi ve kollarınızı nispeten rahatlatmak için bebek kangurusu kullanabilirsiniz.
Ağlama Sebebi: Aşırı Sıcak ya da Aşırı Soğuk Bir Ortam
Kıyafetlerini değiştirirken ya da bezini çıkarttıktan sonra altını ıslak mendille silerken bebeğiniz henüz alışma aşamasında olduğu “soğuk” hissini teninde deneyimleyip anında ağlama protestosuna başlayabilir. Üşüyen ya da terleyen bebeklerin ağlaması o kadar da nadir görülen bir durum değildir.
Nasıl Çözülür?
Bebeklerin ilk 2 yaşında ne fazla sıcakta, ne de aşırı soğukta kalmaları gerekir – tam olarak aradıkları hava sıcaklığı “ılıktır”. Bebek giydirme konusunda altın kural sizin kendinizi sıcaklık açısından rahat hissettiğiniz ortamlarda bebeğe bir katman daha giydirmektir.
Ağlama Sebebi: Diş Ağrısı
Her bir diş kendini ittirdikçe diş çıkarma bebeğiniz için ciddi anlamda sancılı ve ağrılı bir süreç haline dönüşür, bu da kucağınızda diş ağrısı yüzünden ağlayan bebek olmasına alışmanız gerektiği anlamına gelir.
Nasıl Çözülür?
Dişlerinin kaşınmasını önlemeye yardımcı olacak bir diş yüzüğü, dişetlerindeki şişkinliği azaltacak ıslak bir bez ya da parmaklarınızla diş etlerine uygulayacağınız hafif baskı, bebeğinizin diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olan tüyolardan. Bebeklerde diş çıkarma ile ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Ağlama Sebebi: Sebebi Belirsiz Ağrı, Acı
Minik parmağına dolanan ve kan akışını engelleyen bir saç teli kadar basit bir olay, bebeğinizin fiziksel durumunu rahatsız edebilir. Kaşındıran bir kıyafet etiketi ya da sentetik kumaş da bebeğinizin yok yere ağladığı izlenimini yaratabilir.
Nasıl Çözülür?
Yukarıda bahsi geçen ağlama sebeplerinin hepsini elimine ettikten sonra elinizde herhangi bir sebep kalmıyorsa bebeğinizi rahatsız edebilecek bir yabancı maddenin varlığını kontrol edin. Rahatsızlık veren etiketleri kesmek için ince tırnak makası ya da maket bıçağı kullanabilirsiniz.
Ağlama Sebebi: Bilmiyorum!
Her şeyi denediniz, tüm ihtimalleri değerlendirdiniz ancak bebeğinizin neden ağladığını hala çözemiyorsunuz. Ümitler tükenmesin!
Nasıl Çözülür?
Dışarı çıkarak bebeğinizin havasını ve ortamını değiştirebilir, ona nazik bir masaj yapabilir, ışıkları kısarak televizyonu kapatabilir ya da evdeki sıcaklık ayarında değişiklik yapabilirsiniz. Eğer yine hiçbir şey işe yaramazsa merhaba; anne olmanın büyülü dünyasına hoş geldiniz!