BLW Yöntemi Hakkında Merak Edilenler

BLW Yöntemi

Bu hafta sizlerle birçok annenin merak ettiği, BLW yöntemi adı verilen; açılımını, anlamını ve uygulanışını merak ettikleri bir konu hakkında yazmak istedim. BLW yöntemi denilen durumun ne demek olduğunu, bu yöntemin kaç aylıkken başladığını ve BLW yöntemi hakkında merak ettiğiniz diğer her şeyi yazının devamında bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

BLW Yöntemi Ne Demek?

BLW Yöntemi Nedir?

BLW yöntemi aslında ebeveynlerin bildiği, uyguladığı ama belki de isim olarak bilmedikleri bir bebek besleme yaklaşımıdır.  BLW açılımı: “Baby Led Weaning” olarak bilinmektedir. Bu tabirin Türkçe karşılığı ise; “Bebek Liderliğinde Beslenme” demektir. BLW yöntemini bilmek ve bebeklerde BLW yönteminin nasıl uygulandığı konusunda fikir sahibi olmak bebek sağlığı açısından son derece önemlidir.

BLW yöntemi nedir?” sorusu pek çok ebeveynin merak ettiği bir sorudur. Bebeklerin katı gıdalara geçerken hangi besinleri ne miktarda yiyeceği konusundaki kontrolün doktorların verdiği listelerde ya da ailede değil, bebeğin kendisinde olması gerektiğini savunan görüştür BLW yöntemi. Bu yöntemin alışılmış ek gıdaya geçiş sürecinden farkı şudur: Bebeklere ek gıdaya geçişte verilen meyve/sebze püreleri bebekleri önce yutup sonra çiğnemeye yöneltir. Eğer püre vermeden ufak kati besinler vererek bebeğin kendisinin yemesi sağlanırsa sanılanın aksine bebek boğazına kaçırıp boğulmaz.

BLW Yöntemine Kaç Aylıkken Başlanmalıdır?

BLW Yöntemi Ne Zaman Başlanır?

BLW yöntemine nasıl başlanır? Ne zaman başlanır?” soruları da merak edilen diğer sorulardır. Öncelikle BLW’ye başlamak için bebeğinizin mutlaka 6. ayını doldurmuş ve herhangi bir destekle dahi olsa dik oturabiliyor olması gerekir. Dik oturmaktan kasıt bir mama sandalyesine koyduğunuzda yanlarına ya da öne doğru düşmeyecek şekilde oturabiliyor olmasıdır.

Bebeklerde BLW yöntemi 3 gün kuralı: Bebeğinize ilk kez vereceğiniz gıdayı 3 gün üst üste vermeniz gerekir. Böylece bebeğinizin o 3 gün boyunca o gıdaya verdiği tepkileri kontrol etmenizi sağlar ve o besine karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğiniz takip etmenize yardımcı olur. 3 gün kuralının bir diğer önemi de bebeğin o besine alışması için zaman tanımaktır.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle, bebeğinizin dik bir şekilde ve önündeki yiyecekrlere rahatça erişebileceği bir pozisyonda oturuyor olması gerekmektedir. Bunun için mama sandalyesi de kullanabilirsiniz. Bebeğiniz bu yöntemle beslenirken yemeğini elleriyle tutacağı için ellerinin temiz olması çok önemlidir. Bebeğinize sunacağınız mevsime uygun yiyecekleri, parmak boyutunda keserek, ne çok sert ne de çok yumuşak olacak şekilde, tercihen buharda veya suda haşlayarak hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız yemeği bebeğinizin önüne koyarak, ne kadar ve nasıl yiyeceğine kendisinin karar vermesini bekleyin. Bebeğinizin yemeğini incelemesine ve tanımasına izin verin. Bebeğinizi yemek boyunca yalnız bırakmayın ve gözetim altında tutun.

Katı gıdaların verilmeye başlandığı ilk zamanlarda, bebeklerin tattıkları besini dilleriyle ittiğine şahit olunabilir. Bu, bebeğin gıdayı sevmediği anlamına gelmez. İlk kez tattığı bir şey olduğu ve alışkın olmadığı için bir refleks olarak bu hareketi yapabilir. Dolayısıyla böyle durumlarda ilgili yiyeceği vermekten vazgeçmek doğru bir yaklaşım değildir. Bir süre sonra tekrar vermeyi denemeli, ancak istemiyorsa ısrarcı olunmamalıdır. Birkaç hafta aradan sonra bu yiyeceğin tekrar verilmesi uygun olur. Ek besinler, azar azar verilmeye başlanmalıdır, yavaş yavaş verilen miktar arttırılmalıdır.

Neler Verilir, Nasıl Verilir?

BLW Yöntemi Menü

BLW yönteminde bebeklerin içinde bulunduğu aya göre farklı besinler tüketmesi önerilir. Her besini her ayda vermeniz uygun değildir.

BLW’de 6. aydan itibaren;

Yumurta sarısı, kefir, peynir, yoğurt, bal kabağı, havuç, enginar, brokoli, patates, tatlı patates, yeşil kabak, soğan, sarımsak, pırasa, irmik, arpa, pirinç, yulaf, elma, ayva, şeftali, kayısı, avokado, armut, mor erik, mango,

BLW’de 7. aydan itibaren;

Fesleğen, toz nane, toz kekik, toz kimyon, toz karanfil, gün kurusu kayısı, kuru erik, kırmızı pancar,

BLW’de 8. aydan itibaren;

Zeytin, karnabahar, bezelye, salatalık, taze fasulye, mısır unu, un, tam buğday unu, biber, börülce, kuşkonmaz,

BLW Yöntemi Ne Yenir?

BLW’de 9. aydan itibaren;

Bamya, kereviz, ıspanak, semizotu, pazı, dereotu, maydanoz, beyaz lahana, brüksel lahanası, mercimek, bulgur, nohut, kırmızı et, tavuk eti, balık eti, kuzu eti, hindi eti, yer elması, erik, incir, muz, vişne, üzüm, kiraz, kavun, karpuz, Trabzon hurması, toz tarçın, toz zencefil,

BLW’de 10. aydan itibaren;

Öğütülmüş ceviz, öğütülmüş badem, öğütülmüş fındık, susam, keten tohumu, çörek otu, sakatat, turp,

BLW’de 11. aydan itibaren;

kızılcık, mısır, nar verilebilir.

BLW’de 2 yaştan itibaren;

Bebeğiniz 2 yaşına girdiğinde bundan önceki dönemlerde verdiğiniz gıdalara ek olarak mandalina, portakal, greyfurt, limon, kestane, domates, ananas, çilek, kivi, ahududu, böğürtlen, süt, bal, yumurta beyazı verebilirsiniz.

Bebeğiniz verdiğiniz besini ilk günden itibaren iştahla yiyebilir ya da ilk gün hiç ilgilenmeyip ilerleyen günlerde o besine yaklaşıp ağzına götürebilir. Bu tamamen bebeğin karakteri ve damak tadıyla ilgili bir durumdur. BLW yönteminin faydaları arasında; bebeğinizin sosyalleşmesi, “Aile ne yerse onu yer.” durumuna adapte olması gibi durumlar yer alır. Tabi bu beslenme şekli, gıda maliyetleri açısından da sizi daha az yoracaktır. Bu beslenme yöntemleriyle ayrıca bebeğinizin sosyal becerileri, kendine güveni de artar. Bu yöntemin tek dezavantajı vardır o da bebeğin umursayacağı bir şey değildir… Dağınıklık. :)

Bebekler için hem doyurucu hem lezzetli bebek yemekleri tarifleri yazımızda sizleri bekliyor!

Önceki YazıSonraki Yazı