B12 Vitamini ve Eksikliği

Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerden biri de B12 vitamini. Vücudunuzda DNA’dan kırmızı kan hücrelerine kadar katkıda bulunan B12 vitaminini birçok kişi yeterince almadığının farkında değil. Vücudunuz kendi kendine B12 vitamini üretemez, dolayısıyla onu hayvansal ürünlerden veya takviyelerden almanız gerekir. B12 eksikliği, diğer vitamin eksikliklerinde olduğu gibi, kısa ve uzun vadede birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 Vitamini Nedir?

Biyolojiye ve kimyaya fazla girmeden B12 vitaminin ne olduğundan biraz bahsedelim. B12 vitamini, diğer adıyla siyanokobalamin, beyin ve sinir sisteminin normal işleyişinde ve kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli bir rol üstlenen, suda çözünebilir bir vitamindir. Sekiz B vitamininden bir tanesidir.

İnsan vücudunun her hücresinin metabolizmasına dahil olur; DNA sentezini, yağ asitlerini ve metabolizmayı etkiler. Hiçbir mantar, bitki veya hayvanın kendisi B12 vitamini üretemez. Sadece bakteriler ve arkeler onun sentezi için gereken enzimlere sahiptir.

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliği anemiye, kansızlığa yol açabilir. Hafif seviyede bir B12 eksikliği hiç belirti göstermeyebilir ama tedavi edilmezse ileri seviyede yorgunluk, halsizlik, dalgınlık, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, soluk cilt, düzleşmiş dil, kabızlık, ishal, iştahsızlık, gaz, uyuşma veya karıncalanma gibi sinir sorunları, kas zayıflığı, yürüme zorluğu, görme kaybı, hatta depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar görülebilir.

Sizde B12 eksikliği olduğunu düşünüyorsanız hemen test yaptırın. Aslında düzenli olarak kan testi yaptırıp diğer değerleriniz gibi B12 vitamini değerlerinizi de kontrol ettirmeniz en iyisi. Vegan annelerden doğan ve sadece anne sütü verilen bebeklerde de anemi, gelişememe ve zayıflık görülebilir.

B12 İçeren Besinler Hangileridir?

B12 vitamini insan vücudu için elzem ama dışarıdan alınması şart demiştik. B12 içeren besinler ile vücudunuzdaki B12 vitamini oranını takviye edebilirsiniz. B12 eksikliği için deniz mahsullerine dikkat!

B12 içeren besinlerin başında deniz tarağı, istiridye ve midye geliyor. Aslında deniz tarağı sadece B12 vitamini değil potasyum yönünden de zengin. İstiridye de bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra içerdiği çinkoyla testosteron üretimini artırıyor. Midye ise B12 vitamininin yanı sıra iyi bir protein, potasyum, C vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağı. İkisini de tek başına ya da salata, makarna veya pilava katarak tüketebilirsiniz. Yengeç, sardalye, alabalık, somon balığı, ton balığı, mezgit, sığır eti, tavuk eti, süt, yoğurt ve yumurta da B12 vitamini kaynaklarındandır. Takviye edilmiş soya ürünleri de B12 vitamini içerebilir ama etiketlerini kontrol etmenizde fayda var.

B12 Eksikliği Nasıl Giderilir?

B12 vitamin düzeyiniz çok düşükse doktorunuz size öncelikle tıbbi bir tedavi uygulayacaktır. Kötücül anemi veya B12 emilim sorunu varsa başta iğneyle B12 vitamin takviyesi yapılır ve iğneler devam eder, bazı vakalarda ömür boyu sürebilir.

B12 eksikliği sadece hayvansal ürünler yememenizden kaynaklanıyorsa beslenmenizi değiştirebilirsiniz. Vejetaryen ve veganlar için B12 vitamin takviyesi yapılmış tahıllar, B12 iğneleri veya ağızdan alınan B12 vitamin hapları da mevcut. İleri yaştaki kişiler her gün B12 vitamin takviyesi veya multivitamin almalı.

Birçok kişide tedavi işe yarar ama B12 vitamin eksikliğine bağlı sinir hasarı oluşmuşsa bu maalesef kalıcı olabilir. O yüzden tedaviyi geciktirmemeniz önemli.

B12 vitamin eksikliğini önlemek ve B12 vitaminin faydalarından yararlanmak için beslenmenizde balık başta olmak üzere hayvansal ürünlere mutlaka yer verin. Hayvansal ürün yemiyorsanız tedavide bahsettiğimiz gibi takviye edilmiş alternatif ürünlere yönelebilirsiniz. B12 vitamin emilimini kısıtlayan bir hastalığınız varsa B12 içeren multivitaminler almanız ve B12 vitamin takviyesi yapılmış kahvaltılık gevreklerden tüketmeniz önerilir.

Önceki YazıSonraki Yazı