Bebekler henüz anne karnındayken güçlü refleksler geliştirmeye başlıyor. Yatıştırıcı bir etkiye sahip olan emme içgüdüsü de bunlardan biri. Haliyle bebeğin uykuya dalmasına yardımcı olan, kaygılarını azaltan ve ağız bölgesi gelişimini destekleyen emzikler büyük önem taşıyor. Doğru seçim için dikkat edilmesi gerekenlerden nasıl bıraktırılacağına kadar emzik kullanımı ile alakalı tüm bilgileri sizin için derledik.
Bebeklerde Emzik Çeşitleri Nelerdir?
Seçim yapmaya başlamadan önce emzik çeşitleri hakkında fikir sahibi olmakta fayda var. Yapı özellikleri ve malzeme türüne göre emzik çeşitleri kısaca şöyle:
- Damaklı Emzik: Ortodontik emzik olarak da bilinen damaklı emzik ürünleri gelişmekte olan dişler üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor. Alt kısmı düz, üst kısmı yuvarlak olan bu tasarımlar dil hareketini kolaylaştırdığı gibi sağlıklı çene pozisyonunu da destekliyor.
- Damaksız Emzik: Emme refleksi meme ucuna göre gelişen 1 yaş altındaki bebekler için tercih edilen damaksız emzikler tamamen yuvarlak uçlu bir forma sahip oluyor. Yaş ilerledikçe damak bölgesine baskı uyguladığı için uzun süreli kullanımı önerilmiyor.
- Silikon Emzik: Emziklerde en yaygın materyal çeşidi olan silikonlar bulaşık makinesinde yıkanabilen ve kokuya dayanıklı bir özellik sunuyor. Diğer materyallerle kıyaslandığında biraz daha sert ve sıkı bir yapıya sahip olarak üretiliyor.
- Kauçuk emzik: Lateks olarak da bilinen kauçuk malzeme silikona göre daha yumuşak bir yapı sergiliyor. Bazı çocukların latekse alerjisi olabileceğinden doğal kauçuktan üretilmiş ürünleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
- Diş Çıkarma Emziği: Yeni diş çıkaran bebekler için geliştirilen diş çıkarma emzikleri diğerlerinin aksine daha sert ve çıkıntılara sahip şekilde tasarlanıyor. Çiğnenmeye dayanıklı oldukları için bebeklerde diş kaşıntısı için de kullanılabiliyor.
Bebek Emziği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklere emzik kullanmayı sevdirmek için ilgisini çekebilecek konforlu ürünleri tercih edebilirsiniz.
İşte madde madde emzik nasıl seçilir detayları;
- Güvenli materyalleri tercih edin.
Bebeklerde emzik kullanımı söz konusu olunca sağlık her şeyden önce geliyor. Gün boyunca ağzından çıkarmadığı emziğin güvenli malzemelerden yapılmış olması gerekiyor. Bu nedenle BPA içermeyen silikon ve kauçuk emzik modelleri dışındaki seçeneklerin tercih edilmemesinde fayda var. Ayrıca sürekli yere düşürmesini önlemek için emzik klipsi kullanabilir ve böylece daha sağlıklı bir deneyim sunabilirsiniz.
- Ağız gelişimine uygun boyutlara yönelin.
Yavrunuzun yaşına uygun boyutlarda emzikler seçerek damak ve çene gelişimini destekleyebilirsiniz. Yaşlara göre emzik boyutları genellikle 0-6 ay, 6-18 ay ve 18 ay üzeri şeklinde sınıflandırılıyor. Küçük ürünler yutma riski oluştururken büyük olanlar konforsuz bir kullanıma neden oluyor.
- Kalkan yapısını dikkate almayı unutmayın.
Bebeğin ağzını kaplayan kalkan bölümünün delikli yapıda olması hava sirkülasyonunu artırıyor. Bu delikler olmadığında tükürük ve ağız salgıları ciltte kızarıklık ve tahrişe neden olabiliyor. Ayrıca kalkan bölümü nispeten büyük olan ürünleri tercih ederek emziğin ağzına kaçmasını engelleyebilirsiniz.
- Bebeğin dikkatini çeken canlı renkleri seçin.
Her şey dikkate alırken renklerin gücünü göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle emziğe alıştırma sürecinde bebeğin ilgisini çekebilecek canlı tasarımları tercih edebilirsiniz. Bu noktada oyuncak gibi görebilecekleri isimli emzik zinciri seçenekleri iyi bir fikir olabilir.
Bebeklere Emzik Ne Zaman Verilmeli?
Bebeklerde emzik kullanımı doğumdan sonraki herhangi bir dönemde başlayabiliyor. Yeni doğanlar için geliştirilmiş özel ürünler olmasına rağmen genellikle bu kadar erken verilmesi önerilmiyor. Bu nedenle ilk 3 ila 6 ay arası en uygun dönem olarak kabul ediliyor. Tabii emzik kullanımı çeşitli koşullara bağlı olabileceği için en doğru tavsiye için doktor görüşü almanızda fayda var.
Güvenli Emzik Kullanımı İçin Püf Noktalar
Emzik nasıl seçilir inceledik ancak emziğin doğru seçimi kadar doğru kullanımı da önemli. Emzik kullanımını güvenli hale getirmek için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.
- Emzik almayan bebek için ısrarcı olmayın, alışması için sabırlı olmalısınız.
- Yutma riskini önlemek için parçalarına ayrılan ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
- İlk kullanımdan önce kaynar suda sterilize ettiğinizden emin olun. Her kullanımdan sonra ise mutlaka suyla yıkamalısınız.
- Yavrunuza emzik vermeden önce daima çatlak veya yırtık olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca ilaç verdikten hemen sonra emzik vermeyin; çünkü bu ilaçlardan bazıları emzikteki materyalin bozulmasına neden olabilir.
- Bal ve şeker gibi tatlandırıcılara bandırarak vermeyin. 1 yaşından küçük bebeklere bal vermek bir çeşit gıda zehirlenmesi olan botulizm hastalığına sebep oluyor.
Emzik Nasıl Bıraktırılır?
Çocukların hayatındaki ilk veda belki de emzik bırakma döneminde yaşanıyor. Bu büyük değişime kolayca alışabilmeleri için aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz.
- Acele etmeyin: Çocuğunuzu bu büyük adıma hazırlamak ona biraz zaman vermelisiniz. Nitekim veda zamanı geldiğinde bu kararda onun da söz sahibi olmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca emzik bıraktırma sürecinde ceza yoluyla vazgeçirme çabalarından kaçınmalısınız.
- İkna edin: Bebeğinizin emzik bırakma yaşı geldiyse önce cesaretlendirici ikna konuşmalarıyla başlayın. Böylece bu fikre alışması için bol bol düşünmesini sağlayabilirsiniz.
- Kitaplar okuyun: Birlikte kitap okumak bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmenin en mükemmel yollarından biri. Bu aşamada yaşına uygun resimli çocuk kitapları dikkatini dağıtmak için faydalı olabilir.
- Emziği uzaklaştırın: gerekli olmadığı durumlarda göremeyeceği bir yere saklayarak yavaşça unutmasını sağlayabilirsiniz. Yalnızca hasta olduğu veya uçakla seyahat ettiğiniz zamanlarda kullanarak bu süreci adım adım ilerletebilirsiniz.
- Veda ritüeli yapın: Emzik bıraktırma için yaratıcı veda etkinlikleri düzenleyebilirsiniz. Yakınlarınızla bir araya gelerek düzenlediğiniz sembolik ve eğlenceli bir veda partisi süreci daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.
- Destekleyici olun: Bebekler emzik bırakma sonrası duruma alışmakta zorluk çekebiliyor. Bu noktada üzerinde anlaştığınız kararı ona tekrar hatırlatarak motive edici mesajlar verebilirsiniz. Pes etmemek için en iyisini yapması gerektiğini söyleyerek onu rahatlatacak diğer aktivitelerle ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz.
Unutmayın, bir bebekte işe yarayan yöntem bir diğerinde etki göstermeyebilir. Her çocuk kendine özgü kişilik özellikleri ve zevkler taşıdığı için uyguladığınız yöntemleri aranızdaki ilişkiye göre şekillendirmelisiniz.
En Popüler Emzik Modelleri
- Philips Avent Ultra Air Silikon Emzik 0-6 Ay
Bebeklerin kolayca alışabileceği bir tasarıma sahip olan bu Philips emzik ürünü aynı zamanda doğal ağız gelişimini destekliyor. Kalkan bölümü hava akışını hızlandırırken cildin hep kuru kalmasını sağlıyor. Ayrıca yumuşak ve dokulu emzik ucuyla bebeğin rahatlamasına yardımcı oluyor.
- Philips Avent Ultra Soft 2’li Desenli Emzik 6-18 Ay
Ortodontik Avent emzik modeli bebeklerin hassas cildine kolayca uyum sağlıyor. Emzik askısı takılabilen halka bölümü sayesinde konforlu bir kullanım sunuyor. Son teknolojiler kullanılarak tasarlanan bu ürünle bebeğinize yumuşak ve esnek bir deneyim yaşatabilirsiniz.
- Wee Baby 2’li Trend Damaklı Emzik 6-18 Ay
6 ila 18 ay arasındaki bebeklerin rahatça kullanabileceği damaklı Wee Baby emzik ürünü ağız fizyolojisini destekleyen yapısı ve yapışmayı önleyen tasarımıyla dikkat çekiyor. Bebeğin ilgisini çekebilecek renkli bir emzik arıyorsanız, bu ürünle rahat bir alışma süreci geçirebilirsiniz.
Uzun lafın kısası, alışma sürecinden bıraktırmaya kadar emzik kullanımında dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Bebeklerin vazgeçilmezi olan bu ürünü emzik aksesuarları ile daha eğlenceli hale getirebilir, bırakma dönemi geldiğinde ise büyük bir sabırla bebeğinize destek olmalısınız.