Hayattaki büyük mutluluklar bazen önemli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Köpek sahiplenmek de bunlardan biri. Yuva arayan sevimli köpekleri ailenize dahil etmeye hazırlanırken yaşadığınız heyecanı tahmin etmek zor değil; ancak köpek sahiplenmenin büyük bir dönüm noktası olduğunu unutmamak gerekiyor. Barınaktan köpek sahiplenme şartları karşılansa dahi bu süreci en sağlıklı şekilde yönetmek için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Ücretsiz köpek sahiplenme ve öncesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.
Barınaktan Köpek Sahiplenmek için 5 Harika Neden
- Sadece köpeklerin değil, barınakta yaşamak zorunda olan sokak hayvanlarının tümü daha iyi şartlar altında yaşamayı hak ediyor. Birçoğu kaybolmuş, terk edilmiş ve sokakta yaşamak zorunda bırakılmış olan köpeklere sevgi dolu bir evde yeni bir hayat sunabilirsiniz.
- Her yıl binlerce sokak hayvanı kontrolsüz bir şekilde çoğalırken barınaktan köpek sahiplenerek aşırı nüfus döngüsünün kırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca köpek sahiplenmek başka sokak hayvanlarının barınaklarda yaşayabilmesine de olanak tanıyor.
- Yeni yuva arayan köpeklerin birçoğu 1 yaş ve üzerinde oluyor. Haliyle yetişkin bir köpek sahiplenerek yavruluk dönemindeki gençlik enerjisiyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- Köpek sahiplenme İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki ulaşılabilir ve izlenebilir barınaklar sayesinde ücretsiz ve kolay bir şekilde yapılıyor. Daha da kolayını arıyorsanız, pet11’in Barınaktan Köpek Sahiplenme projesi sayesinde Bam Bam, Tarçın, Herkül ve diğer sevimli köpeklerle tanışabilirsiniz.
- Köpeğinizle yapacağınız keyifli yürüyüşleri hayal edin. Evcil bir hayvana sahip olmak, hele ki bu hareketli bir köpekse hem sosyalleşmeniz hem de egzersiz yapmanız için teşvik edici olabilir.
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 8 Madde
Hayvanlara karşı kucaklayıcı sevginiz onları duygusal anlamda tatmin etmeye yetebilir, peki ya sonrası? Ailenize yeni bir üye eklerken bunun için yeterli zamana, alana ve maddi güce sahip olmanız gerekiyor.
İşte köpek almak istiyorum diyenlerin dikkat etmesi gerekenler:
- Son kararı vermeden önce etraflıca düşünün.
Sevimli patilerin tüm neşesiyle evinizi şenlendirdiğini hayal ederken köpek sahiplenmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz; ancak ona iyi yaşam koşulları sunma konusunda etraflıca düşünmelisiniz. Örneğin, bir apartman dairesinde mi yoksa bahçeli bir evde mi yaşıyorsunuz? Aileniz sık sık seyahat ediyor mu? Siz evde yokken köpeğinizi dışarı çıkarma görevi kimde olacak? Ev halkının diğer üyeleri köpek sahiplenme fikrine ne kadar sıcak bakıyor? Tüm bu soruların köpek sahiplenmeden önce tatmin edici bir şekilde cevaplanması gerekiyor.
- Sahiplenmek istediğiniz köpeğin karakterini ve ırk özelliklerini öğrenin.
Köpeklerin ne kadar hareketli ve oyuncu oldukları konusunda herkes hemfikir. Siz de bunun farkındaysanız hem köpeğin sosyalleşme ihtiyacını karşılamak hem de kendi yaşam tarzınıza uygun bir seçim yapmak için köpeğin ırkına dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, en hareketlilerin başında dalmaçyalı, Alman kurdu, golden retriever, husky, labrador ve kaniş gibi köpek ırkları geliyor. Daha dingin bir yaşam tarzına sahipseniz bulldog, tazı, Malta köpeği ya da pug gibi ırkları sahiplenebilirsiniz. Irk konusuna karar verdikten sonra geriye köpek isimleri hakkında beyin fırtınası yapmak kalıyor.
- Eğer varsa, ailenizdeki çocukları ve diğer evcil hayvanları da hesaba katın.
Uyumluluk, köpek sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında geliyor. Ailenizin yeni bir üyesi olarak sahiplendiğiniz köpeğin diğer aile üyeleriyle iyi bir iletişim kurması gerekiyor. Bu çemberin zamanla daha da genişleyerek sık görüştüğünüz arkadaşlarınız ve yakın akrabalarınızı da kapsayacağını unutmamalısınız.
Köpeklerin ilk 3-6 aydan sonra edindikleri yerleşik davranışları değiştirmek ve sosyalleşme becerilerini şekillendirmek zor olduğu için en baştan doğru ırka karar vermeli ve diğer aile üyelerini evcil hayvanlarla yaşam konusunda bilinçlendirmelisiniz. E tabii, bu durum yaşlı bir köpeğe yeni numaralar öğretmenin imkansız olduğu anlamına gelmiyor.
- Köpeğin ihtiyaçlarına ne kadar zaman ayırabileceğinizi belirleyin.
Daha önce köpek sahiplenmediyseniz, muhtemelen hayatınızın ne ölçüde değişeceği konusunda pek az fikriniz var. Köpek sahibi olmanın bazı evrensel gerçekleri var. Patili dostunuz sizden fazlasıyla ilgi bekleyebilir. Örneğin ırkı ne olursa olsun, köpeklerin yürüyüş yapmak, veteriner kontrolü, rutin bakım, sosyalleşme ve eğitim gibi ihtiyaçları oluyor. Bununla birlikte, tatillerinizi ve şehir dışı seyahatlerinizi de köpeğinizin ihtiyaçlarına göre planlamak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.
- Köpeğinizi beslemek için ne kadar alana sahipsiniz?
Genç ve yüksek enerjili köpekler yaşlılara kıyasla daha fazla alana ihtiyaç duyuyor. Yine de köpeğin yaşı ve ırkı fark etmeksizin hem sizin hem de minik dostunuzun konforlu bir yaşam sürmesi için yeterli bir alana ihtiyacınız var. Bahçeli bir evde yaşamak her zaman için büyük bir avantaj. Öte yandan, apartman dairesinde yaşıyor olmanız köpek sahiplenmenin önünde bir engel değil. Evde beslenebilecek köpekler için kendi yaşam alanınızda güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz.
- Köpek sahipliğinin maliyetleri hakkında fikir sahibi olun.
Köpek sahibi olmanın sadece manevi değil, aynı zamanda maddi sorumlulukları da var. Bunları temel ve isteğe bağlı ihtiyaçlar şeklinde sınıflandırabilirsiniz. İlk aşamada yatak, tasma, koşum takımı, bakım ekipmanları ve oyuncaklar gibi tek seferlik harcamalar sizi bekliyor. Her şeyden önemlisi köpeğinizin ırkına, yaşına ve enerjisine bağlı olarak sürekli mama ihtiyacı var; ancak bu konuda şanslısınız. Pet11 aracılığıyla sahiplendiğiniz köpekler için alacağınız Kito köpek mamaları 1 yıl boyunca %30 indirimli olacak.
- Köpeklerin rutin bakımı hakkında sorumluluklarınızı öğrenin.
Tıpkı insanlar gibi köpekler de rutin bakıma ihtiyaç duyuyor. Düzenli veteriner kontrolünün yanı sıra pire önleme, tırnak kesme, banyo, tüy fırçalama ve tüy fırçalama gibi köpek bakımı sorumlulukları sizi bekliyor. Köpeklerin özellikle haftada 2-3 kez dişlerinin fırçalanması gerekiyor. Çünkü diş fırçalamanın köpeklerde ağız kokusu, periodontal bozukluklar ve hatta kalp hastalığıyla savaşmaya kadar birçok faydası var.
- Sabır gerektiren bir adaptasyon sürecine hazırlanın.
Patili dostunuzu yeni yuvasıyla tanıştırdığınızda, neler olup bittiği hakkında pek fikri olmayabilir. Adaptasyon sürecini zahmetsiz bir şekilde tamamlamak için ilk 3 gün, 3 hafta ve 3 aydaki olası değişimleri bilmek isteyebilirsiniz.
- Köpeğiniz ilk üç günde yeni manzaralar, kokular ve eşyalarla tanıştığı için çok fazla heyecan, enerji ve öngörülemez davranışlar sergileyebilir. Bu noktada köpek hareketleri ve davranışları hakkında bilgi edinerek iletişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Üçüncü haftaya gelindiğinde köpeğiniz rutininizi anlamaya ve yeni evinde daha rahat olmaya başlıyor. Karakter özelliklerini daha açık şekilde sunarak eğitimi ve düzeltilmesi gereken huyları konusunda size yeni ipuçları veriyor.
- Birlikteliğinizin üçüncü ayında patili dostunuz yeni evini özümseyerek kendini son derece rahat hissediyor. Bu noktada davranış sorunu olan köpeklerin yeni yaşamlarına başarılı bir geçiş yapmaları için hala zamana ve eğitime ihtiyaçları olabileceğini unutmamalısınız.
Barınaktan köpek almak için yeterli motivasyona sahipseniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız, hayatınızda yepyeni bir dönem sizi bekliyor. Patili ev arkadaşınızla yeni yerler keşfedebilir, birlikte uyuyabilir ve her şeyden önemlisi sevgi dolu bir dostluğa adım atabilirsiniz.