Son derece zarif bir görünüme sahip olan inci, kendine hayran bırakan görüntüsü ve dikkat çeken oluşumu ile uzun yıllar boyunca çeşitli alanlarda kullanılmıştır ve halen farklı yaş grupları tarafından kullanılmaya devam etmektedir. İlginç oluşum hikayesi kullanıcıları tarafından merak edilmekte ve “İnci nasıl oluşur?” sorusunu akıllara getirmektedir.
Farklı renk ve görünümlere sahip olan incinin aslında pek çok rengi ve şekli mevcuttur. Ancak yaygın olarak kullanılan ve karşımıza çıkan rengi sedef rengidir. Sıkça karşılaştığımız sedef rengi kırık bir beyaz rengi andırmakta ve içerisinde çeşitli yansımalar barındırmaktadır. Bu farklı renklerdeki yansımalar inci aksesuarlara oldukça şık bir görünüm kazandırmaktadır.
Sedef renginden sonra sık kullanılan renklerinin başında yeşil ve pembe renkleri gelmektedir. Ancak bunun yanı sıra bulunması bir hayli zor olan siyah inci, bu özelliği ile diğer renklerinden daha değerli olması ile bilinmektedir. Nerede olursanız olun zarif ve asil bir görünüm yakalamanıza yardımcı olacak inci kolye ve inci küpeler sizi kendine hayran bırakacak ve şaşkınlık uyandıracak bir oluşum hikayesine sahiptir.
Geçmiş yıllarda sıkça karşılaştığımız ve şimdi yerini tektaş yüzüklere bırakan inci yüzükler ise hala kadınların aksesuar dolaplarında varlığını korumakta ve kusursuz bir görünüm yakalamaya yardımcı olmaktadır. Her yönüyle kadınların vazgeçilmez aksesuar parçası olan inci oluşumu ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Dilerseniz incinin hikayesine hep birlikte bir göz atalım.
İnci Çiftliğinde İncilerin Ayrıştırılması Siyah İnci Farklı Boylarda İnciler Oluşturmuş Bir İstiridye
Kusursuzluğun Hikayesi: İnci Nasıl Oluşur?
“İstiridye inci nasıl oluşur?” sorusu zaman zaman kafamızı meşgul etmiştir. Her yönü ile insanları hayrete düşüren incinin oluşum şekli, onu özel kılan nedenlerden yalnızca biridir. İnci, denizde yaşayan istiridye, midye veya deniz tarağı gibi yumuşakçaların içerisinde oluşmaktadır. Sert bir kabuğa sahip olan bu yumuşakçaların içerisinde bir inci oluşturmadaki başlıca amaçları ise kendilerini çevreden gelen zararlardan korumaktır. Her canlı gibi istiridye, midye gibi yumuşakçalar, kendilerini çevreden gelebilecek olası zararlara karşı kendilerini korumak istemektedir.
İşte, incinin hikayesi de burada başlamaktadır. Korunabilmek için sert bir kabuğa sahip olan, yumuşakça sınıfından bu canlıların, kabukları arasından içeriye giren bir kum veya bir toz tanesi incinin ana maddesini oluşturmaktadır. Öğrenenleri hayrete düşüren noktalardan biri de tam olarak budur. Hayranlıkla üzerimizde taşıdığımız, aksesuar olarak kullandığımız ve özenle sakladığımız incinin oluşumu, aslında baktığımızda bir kum tanesinin istiridye, midye veya deniz tarağının sert kabuklarından içeri sızması ile başlamaktadır.
Bahsettiğimiz yumuşakçalar bu küçük tanecikleri zararlı ve yabancı bir madde olarak algılar ve kendini koruyabilmek amacıyla sedef mineralleri ile bu küçük taneciğin etrafını çevrelemeye başlamaktadır. Burada belirtmek gerekir ki her kum ya da toz tanesi için bu durum geçerli değildir. İstiridyeler ancak bünyesinde parazit barındıran maddelere karşı sedef salgılayarak onu etkisiz hale getirmeye çalışır ve böylece inci üretimine başlar.
Sedef, istiridyenin kendini korumak için ürettiği ve kullandığı bir çeşit maddedir. Sedef, kalsiyum karbonat (CaCO3) yani halk arasında kireç taşı olarak bilinen bir bileşenden meydana gelmektedir. Küçük kum veya toz tanesini zamanla ve büyük bir sabırla çevreleyen sedef, inciye asıl rengini vermektedir. Kusursuz bir görünüme sahip olan incinin oluşum süreci esnasında sedef adı verilen maddenin arasında oldukça küçük boşluklar kaldığı görülmektedir. İşte bu boşluklar, ışık ile buluştuğunda muazzam bir yansımalı görünüm ile incinin eşsiz bir görünüm yakalamasını sağlamaktadır.

İnci Kaç Yılda Oluşur?
Bir incinin oluşum hikayesi aşağı yukarı bu şekilde gerçekleşmektedir. Peki her incinin oluşum süresi aynı mıdır? Bizleri görünümü, rengi ve zarifliği ile kendisine hayran bırakan inci kaç yılda oluşur? Her inci için kesin ve net bir oluşum süresinden bahsetmek mümkün müdür? Tabii ki her inci için kesin sınırlarla çizilmiş, belli bir başlangıç ve bitiş sürecinden bahsetmek mümkün değildir. Suda yaşayan bir canlı olarak her istiridyenin inci üretme süresi aynı değildir. İstiridyelerin yaşam alanı, bulundukları iklim gibi pek çok etken oluşum sürecini etkileyebilmektedir. Tatlı suda ve tuzlu suda yaşayan istiridyelerin inci oluşturma süreleri büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Tatlı suda yaşayan istiridyeler 1 – 6 yılda inci üretimini tamamlarken tuzlu suda yaşayan istiridyeler için bu süre 5 – 20 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Tüm Zarafetiyle İnci Aksesuarlar
İnci dendiğinde akla pürüzsüz, kusursuz bir yuvarlaklığa sahip inci şekli kafamızdakolye canlanır. Ancak oluşum şekli aşağı yukarı aynı olan incilerin oluşum süreleri bazı etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Buna benzer olarak farklı türlerdeki istiridyelerin ürettiği inciler de şekil, boyut ve renk bakımından farklılık göstermektedir.
Buradan da anlaşıldığı üzere hakiki ve üzerinde hiçbir şekilde oynanmamış inciler boşluklu ve üzerinde küçük delikler barındıran bir yapıya sahiptir. Öyle ki geçmiş zamanlarda incinin hakiki olup olmadığının anlaşılması için dişlere sürtüldüğü belirtilir. Bu davranışın sebebi ise boşluklu yapıya sahip incilerin zımpara işlevi görerek dişleri temizlemesi olduğu söylenir.
Günümüzde aksesuar olarak kullanılan incilerin genel itibarıyla kusursuz bir yuvarlaklığa sahip olduğunu görürüz. Bunun sebebi ise toplanan incilerin göze hitap eder bir şekle gelebilmesi için bazı işlemlere tabi tutulmasıdır. Farklı renk, boyut ve şekillerle karşımıza çıkan inciler özellikle kadınların kusursuz bir görünüm yakalamalarına yardımcı olmaktadır. Şık kombininize eşlik edecek bir inci küpe tamamlayıcı bir unsur olarak etrafınıza gün boyu enerjinizi ve ışığınızı yansıtmanızda sizlere yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde tekli ya da çoklu inci kolye modelleri zarafetiyle herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Tek bir inci kolye ya da inci küpe gün boyu parlamanıza yardımcı olacak sadeliğe ve kusursuzluğa sahiptir. Bunun yanı sıra sıklıkla karşımıza çıkan inci set modelleri, küpe, kolye ve tercihen bir inci bileklikten oluşmaktadır. Tabii ki bu inci setlerin sayısız modelleri ve çeşitleri vardır. İnci aksesuarlarda, inciyi göze hitap edecek bir şekle getirmek ve kusursuz bir görünüm yakalayabilmek için yapılan işlemler işçiliğin önemini ortaya koymaktadır. Bu sebeple kusursuz bir işçilik, incinin uzun yıllar boyunca süregelen oluşumunu tamamlayacak ve şıklığınızı tamamlayacak son adım olarak oldukça önemli ve dikkat edilmesi gerekilen bir noktadır.

Her İnci İstiridyeden mi Çıkar?
Şimdiye kadar bir incinin oluşum hikayesinden ve aksesuarlardaki kullanımlarından bahsettik. “Hakiki inci nasıl oluşur?” sorusunun cevabını aradık. Peki karşımıza çıkan her inci doğal mıdır? Bunun cevabını da tahmin etmek zor değildir. Elbette her inci denizin derinliklerinde yaşayan bir istiridye tarafından üretilmemektedir. Doğal yollarla oluşan inciler oldukça değerlidir ve nadir bulunur. Yapay incilerin üretimi ise denizlere kurulan çiftliklerde gerçekleşir. İstiridyelerin yaşam alanları göz önünde bulundurularak tasarlanan bu çiftliklerde insanlar istiridye yetiştiriciliği yaparak yapay inci üretmektedir. Doğal yollarla ve uzun yıllarda oluşumu tamamlanan doğal incilere göre yapay inciler tahmin edildiği gibi daha düşük bir fiyata sahiptir. Bunun yanı sıra oluşumu tamamlanmadan toplanmış olan incilerin de değeri aynı oranda düşmektedir. Yetiştiriciliği, toplanması ve kullanıma hazır hale getirilmesi ile inci, büyük bir sabır, özen ve elbette iyi bir işçilik gerektirmektedir.