Yaşam boyunca farklı koşullara uyum sağlama konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip olan insan beyni, olumlu ve olumsuz düşüncelerden kolayca etkileniyor. Hangi sözleri daha çok kullanırsanız; zihniniz, bakış açınız ve yaşam tarzınız da buna göre şekilleniyor. Düşüncelerinizin ve sözlerinizin ne kadar güçlü olduğunun farkına varmak için pozitif hisleri harekete geçiren olumlama cümleleri ve yararlarını öğrenmekle başlayabilirsiniz. Olumlama nedir ve ne işe yarar diye merak ediyorsanız, aradığınız tüm cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.
Olumlama Nedir?
Olumlama metodu pozitif duygu, düşünce ve tutumları teşvik etmek için oluşturulan sözlerin sürekli olarak tekrarlanması şeklinde tanımlanıyor. Basit özlü sözlerden çok daha derin anlamlar taşıyan olumlama sözleri kişiyi cesaretlendirmek, ruh halini yükseltmek ve daha pek çok fayda sağlıyor.
Pozitif olumlama yapmanın faydaları şu şekilde:
- Stres seviyesini azaltır ve zihinsel sağlık da dahil olmak üzere genel sağlığı iyileştirir.
- Hayal kırıklığı ve üzücü haberlerle başa çıkmayı öğretir.
- İşte veya okulda daha çok çalışmak için motive eder.
- Sağlıklı beslenme veya fitness hedeflerine ulaşmak için cesaret verir.
- Özgüveni artırır ve insanlarla daha güçlü bir iletişim kurmayı sağlar.
- Daha iyi bir insan olmak için değişim başlatır.
Daha kaliteli bir yaşama sahip olmak için sık sık ve sesli bir şekilde tekrarlanan olumlu cümleler beyin diline uygun bir şekilde formüle ediliyor. Özetle, olumlama yapmak hayata bakış açısını pozitif düşüncelerle süsleyen ve kaliteli bir yaşam sürmek için zihinsel egzersizler yapmaya deniyor.
Kişisel gelişim konularında daha detaylı bilgi almak ve seçkin yazarların kitaplarına ulaşmak için Kişisel Gelişim kategorisini ziyaret edebilir, ilginizi çeken kitapları sepetinize ekleyebilirsiniz.
Olumlama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Olumlama yapmak beyinle iletişime geçmenin en etkili yollarından birini temsil ediyor. Düşündüğünüz ve kendinize söylediğiniz her bir kelime duygularınızı, davranışlarınızı ve hatta fiziksel sağlığınızı etkiliyor. Bu nedenle bilinçaltı olumlama metotlarını kullanırken aşağıdaki kurallara dikkat etmenizde fayda var:
- Beyninizi pozitif cümlelerle harekete geçirirken geçmiş ve gelecek zamanları kullanmamalısınız. Beyninizin bu cümlelere en iyi şekilde yanıt vermesi için “…yapacağım” ve “…yapardım” gibi kelimeler yerine, yalnızca şimdiki zamana odaklanarak “Sakin ve mutluyum” gibi olumlama cümleleri kurabilirsiniz.
- Zihninizle oyun oynamak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Bu nedenle olumlama yaparken negatif hisleri tetikleyen olumsuz sözcüklerden kaçınmalısınız. İnsan beyni pozitif talimatları uygulamaya daha eğilimli olduğu için “Yapmam” veya “Yapamam” gibi sözcükler yerine “Hiç endişelenmem ve her zaman sakinimdir” gibi cümleler kurmalısınız.
- Cümleleri kendinizden emin, tereddütsüz ve ihtimallere yer bırakmayan bir şekilde kurmalısınız. Dudaklarınızdan sert, sağlam ve gerçek bir tavırla dökülen her sözcük, siz doğru olduğuna inanmasanız bile beyninizi manipüle etmek için yeterli olabilir.
21 Gün Olumlama Metoduyla İçsel Rahatlamanızı Başlatın
İçsel rahatlamanın en etkili yollarından biri olan 21 gün olumlama programı son dönemlerdeki en popüler zihinsel pratiklerin başında geliyor. 21 gün olumlama yapanlar enerjisini ve dikkatini tek bir fikre odaklayarak hayatlarının herhangi bir noktasında değişim yapmayı hedefliyor. 21 günlük olumlama felsefesinin temelinde ise bir fikre ne kadar çok enerji harcanırsa gerçeğe dönüşme olasılığının o kadar artacağı düşüncesi yatıyor.
21 Gün Olumlama Nasıl Yapılır?
21 gün olumlama yapmak için birbirinden farklı metotlar uygulanıyor. Kendi fikirlerinize ve yaşama arzunuza olan bağlılığı ifade etmek için olumlama yazma yöntemini uygulayabilirsiniz. 21 gün boyunca bu cümleleri yazmak dünyanızı değiştirmek için yeterli olmayabilir; ancak değişim için harika bir başlangıç fırsatı olarak görebilirsiniz.
- Başlamak için kesin bir gün seçin.
- Takviminizin 21 günlük planını önceden ayarlayın ve her geçen günün ardından tik atın.
- Her sabah ve her akşam spesifik bir zaman aralığında 10 dakikanızı olumlama yazmaya ayırın.
- Not defterinizi ve kaleminizi hazır bulundurun, böylece belirlediğiniz saatlerde cümlelerinizi hızla yazabilirsiniz.
- Yazmaya başlamadan önce 1 dakikanızı gözlerinizi kapatmaya, derin bir nefes almaya ve zihninizi sakinleştirmeye ayarlayın.
- Olumlama cümlelerini elle yazmaya başlayın. Küçük varyasyonlar yazın ve yazdığınız her satırda biraz farklı kelimeler kullanın.
- Yazarken yüksek sesle veya alçak sesle konuşun.
- Farkında olmaya ve kelimelere odaklamaya çalışın. Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.
- 10 dakikalık bir seansta, bu cümleleri 30 ila 50 kez yazabilmelisiniz.
- 10 dakika dolmadan hemen önce kaleminizi bırakın ve defterinizi kapatın. Gözleriniz kapalıyken, tezahür ettirmek istediğiniz şeye zaten sahip olduğunuzu görün.
- 21 günlüksüreci bir gün bile aksatırsanız, tekrar başa dönmeniz gerekiyor.
21 Gün Olumlama Örnekleri
Olumlama cümleleri kişinin amaçlarına, duygu dünyasına ve arzuladığı yaşam tarzına göre farklılık gösteriyor. Bu kimi zaman beden olumlama cümleleri kimi zaman da kariyer hedeflerine odaklanan sözler şeklinde oluyor. İlham verici 21 günlük olumlama cümleleri arıyorsanız, aşağıdaki örneklerden yola çıkarak kendi cümlelerinizi yazmaya başlayabilirsiniz.
- Nerede olursam olayım kendime güvenli ve emniyetli bir alan yaratıyorum.
- Kendime kendim için doğru olanı yapma izni veriyorum.
- [Boşluğu doldurun] yeteneğime güveniyorum.
- Zamanımı ve yeteneklerimi başkalarına yardım etmek için kullanırım.
- [Boşluğu doldurun] yeteneğine sahip olduğum için kendimi seviyorum.
- Kendime büyümek ve öğrenmek için yeni alanlar yaratıyorum.
- Yargılamadan kendim olmama izin veriyorum.
- Sezgilerimi dinliyorum ve içsel rehberime güveniyorum.
- Duygularımı kabul ediyorum ve amaçlarına hizmet etmelerine izin veriyorum.
- Kendime hak ettiğim özeni ve dikkati gösteriyorum.
- Her zaman doğru yöne gidiyorum.
- Doğru yolda olduğuma güveniyorum.
- Aklım parlak fikirlerle dolu.
- Enerjimi benim için önemli olan şeylere harcıyorum.
- Doğru kararları vereceğim konusunda kendime güveniyorum.
- Her geçen gün gerçek benliğime yaklaşıyorum.
- Hayatımda [boşluğu doldurun] insanlar olduğu için minnettarım.
- Her gün kendimden değerli dersler öğreniyorum.
- Bir insan olarak olduğum kişiyle barışığım.
- Sadece içinde var olarak dünyada bir fark yaratıyorum.
Olumlama Yapmak Ne İşe Yarar?
Stresin eksik olmadığı günlük yaşam koşullarında her bir sorumluluk daha karmaşık ve zorlayıcı gelebilir. Olumlama yapmak, problem çözme yeteneklerini olumsuz yönde etkileyen bu durumun üstesinden gelmek için harika fırsatlar sunuyor.
- Benlik saygısına ve özgüven gelişimine katkıda bulunur.
Zaman zaman kendiniz hakkında olumsuz düşüncelere kapılabilirsiniz. Düşük özgüvenle standartlarınızı düşürmek veya daha azına razı olmak olumsuz düşüncelerin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Olumlama yapmak ise insanın kendiyle ilgili şüpheleri ortadan kaldırarak benlik saygısı ve özgüven gelişimine katkıda bulunuyor.
- İnsanın kendisine olan merhamet duygusunu artırır.
Kendinize şefkat ve sevgiyle yaklaşarak gerçek iyiliğe ulaşma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz. Sevgi dolu sözleri arkadaşlarınıza veya ailenize göstermek kolay olabilir; ancak söz konusu kendinize sevgi göstermek olduğunda zorlanabilirsiniz. Bu süreci kolaylaştırmak ve mantıksal bir çerçeveye oturtmak için olumlama yapmanın faydalarından yararlanabilirsiniz.
- Duygusal sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
Kendinize karşı sevgi ve nezaket göstermek içsel bir güven inşasına katkıda bulunuyor. Başkalarının onayına ihtiyaç duymadan, yalnızca kendi zihninizden ve kalbinizden dökülen sözlerle duygusal iyiliğe kavuşabilirsiniz. Bu olumlu duyguları kendi içinizde yaratmayı öğrenerek duygusal sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
Uzun lafın kısası, başkalarına ihtiyaç duymadan yalnızca kendi zihninizle oyunlar oynayarak duygusal rahatlamanın formülünü bulabilirsiniz. Hem kariyer anlamında başarılar elde etmek hem de ikili ilişkilerde daha sağlıklı ve mutlu bir iletişim kurabilmek adına olumlama yapmayı deneyebilirsiniz.