Kayıp Eşya Bulma Teknikleri

Kayıp Eşya

Hayatımız boyunca birçok eşyamızı kaybederiz. Bunların kimilerini uzun bir aramadan sonra, kimilerini ise hiç beklemediğimiz bir anda karşımızda buluveririz. Ancak çoğu zaman, kaybettiğimiz bu eşyalardan bir daha haber alamayız. Bu kayıp eşyalar, kuşkusuz ki evrenin sonsuz boşluğunda bizleri bekliyorlardır. Hem onları daha fazla bekletmemek hem de sizi bir an evvel bu kayıp eşya dünyasına kavuşturmak için bu yazımızda size birkaç kolay yöntemden bahsedeceğiz.

Profesör Solomon’un “Kayıp Eşya Bulma Teknikleri”nden yola çıkarak hazırladığımız bu yazıdan sonra, evrenin sonsuz boşluğundaki “sahipsiz eşya” sayısının azalacağına hep birlikte tanık olacağız.

En Çok Kaybedilen 3 Eşya

Kayıp Eşya Solomon

Kayıp eşyaları bulma yöntemlerine değinmeden önce günlük yaşamımızda en çok kaybettiğimiz 3 eşyadan bahsetmek istiyoruz. Kaybedilen eşya deyince hepiniz gibi bizim de aklımıza gelen ilk şey çorabımızın teki oluyor. Çamaşır makinesine çift olarak attığımız halde karşımıza hep eşini kaybetmiş olarak çıkan çoraplar, kuşkusuz çoğu insanın en çok kaybettiği eşyasıdır.

Bunun yanı sıra, özellikle öğrencilik hayatımızda en çok kaybettiğimiz eşyamız desek… Hep bir ağızdan “silgi” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, silgi. En çok ihtiyacımız olduğu anda bir türlü bulamadığımız silgiler, öğrencilik hayatımızda hepimizi epey bezdirmiştir. Çünkü hep bu kayıp silgiler yüzünden sınavda arkadaşımızdan silgi isterken yakalandık öğretmenlerimize… :)

Ayrıca cep telefonlarımız da sık sık kaybettiğimiz, koyduğumuz yeri bir türlü hatırlayamadığımız eşyaların arasında. Ancak teknolojik cihazları bulmak her zaman daha kolay oluyor. Peki çorap, silgi gibi teknolojik olmayan kayıp eşyalarımızı nasıl bulabiliriz? İşte burada Solomon’un yöntemleri devreye giriyor.

Kendini “Amatör Profesör” olarak tanımlayan Solomon, “Kayıp Eşyaları Nasıl Bulursunuz?” adlı kitabında 12 farklı yöntemden bahsetmiş. Solomon’a göre bu 12 yöntemi uyguladığınızda eşyanızı bulma olasılığınız çok yüksek. Üstelik bu yöntemleri uyguladığınızda eşyanızı ararken geçirdiğiniz süreyi çok daha keyifli ve eğlenceli bir hale dönüştüreceksiniz.

Solomon’un “Kayıp Eşyaları Nasıl Bulursunuz?” adlı kitabında bahsettiği bu yöntemleri aşağıda sırasıyla açıklayacağız.

1. Aramayın…

Kayıp Eşya Çorap

Evet yanlış okumadınız. Aramayın… Hepimiz, bir eşyamızın kaybolduğunu fark ettiğimizde hemen onu aramaya başlarız. Çünkü “temel içgüdü” bize arama arzusunu dayatır. Bu arama arzusuyla düşünerek ya da düşünmeyerek birçok yeri aramaya başlarız. Çoğu zaman evin altını üstüne çeviririz ama yine de olumlu bir sonuç elde edemeyiz.

İşte bu yüzden Solomon’un önerisi, bir eşyanızı kaybettiğinizi fark ettiğinizde hemen onu aramaya başlamamanız. Ona göre, önce sakince düşünmek ve aklınıza bir fikir gelinceye kadar beklemek, sizi daha doğru bir sonuca götürür.

2. Kaybolan eşya değil, sizsiniz…

Kayıp Eşya Dağınık

Başlıktan felsefe yaptığımızı düşüneceksiniz ama bu da bizzat Solomon’un tavsiye ettiği yöntemlerden birisi.

Zira ana prensip kayıp eşya diye bir şey olmadığı, sistemsiz arayıcılar olduğudur. Yani burada bahsedilen şey, apaçık bir şekilde sizin dağınıklığınız. Bu yüzden, “İlk olarak dağınıklığınızı kabullenin ve kendinizi telkin edin.” diyor Solomon.

3. RSK Kuralı

Kayıp Eşya Rsk

Çoğumuz bir eşyamızı kaybettiğimizde, hele ki bu maddi ya da manevi değeri yüksek bir eşyaysa panikler ve heyecanlanırız. Ancak Solomon, tüm bu duyguları geride bırakarak zihninizde bir çerçeve oluşturmanızı öneriyor.

Daha sonra da RSK kuralına dikkatinizi toplamanız gerektiğini belirtiyor. “Nedir bu RSK kuralı?” dediğinizi duyar gibiyiz: Rahatla, sakinleş, kendine güven.

Öncelikle rahat bir koltuğa veya yatağınıza uzanın ve bir bitki çayı, kahve gibi sizi rahatlatacak şeyler için.

Daha sonra, zihninizi boşaltmak için gereksiz düşüncelerden uzak durun. Son olarak da kaybettiğiniz bu eşyayı eninde sonunda bulacağınıza kendinizi inandırmaya çalışın. Gerekirse birkaç kez bunu kendinize tekrar edin.

İşte bu aşamalardan sonra şimdi tam olarak sistematik bir şekilde arama-tarama çalışmaları yapmaya hazırsınız. O zaman 4. yöntemle aramaya devam edebiliriz.

4. Kaybettiğiniz Şey Zaten Aslında Olması Gereken Yerde

Kayıp Eşya Aramak

Eşyalarımızın bizimle dalga geçiyor olması gerekiyor ki meğer onlar zaten olması gereken yerde bizi bekliyorlarmış. Yani örneğin, evinizin anahtarını ya da kumandayı hep koyduğunuz bir yer varsa, bunları kaybettiğinizi sandığınız zamanlarda bile aslında orada sizi bekliyorlar. Bu yüzden bir eşyayı kaybettiğinizde öncelikle onu hep koyduğunuz yerlere bakın.

Orada yok mu? O zaman 5. maddeye gidelim.

5. Gezmeyi En Az Sizin Kadar Seven Eşyalar…

Kayıp Eşya Dedektif

Bazı eşyalar ise hep koyuldukları yerde değil de son kullanıldıkları yerde olabilirler. Bu sebeple kendinize dedektif filmlerinde olduğu gibi “Onu en son nerede gördünüz?” sorusunu sorun. Mesela, her zaman çalışma masanızda kullandığınız makas, en son mutfakta ambalaj keserken kullandığınız için artık mutfakta sizi bekliyor olabilir. Mutfakta da mı yok? E hadi devam…

6. Bakar – Kör Sendromu

Kayıp Eşya Deli

Eşyayı kaybettiniz. Her zaman olması gereken yere baktınız, son kullandığınız yeri de hatırladınız ve oraya da baktınız. Fakat eşyayı hala bulamadınız. O zaman buralara tekrar bakın. Evet evet, yanlış okumadınız. Çünkü çoğu zaman aradığınız eşyayla göz göze geldiğiniz, onun size “Buradayım” çığlıkları atmasına rağmen onu duyamadığınız zamanlar olur.

İşte Solomon buna “bakar-kör sendromu” adını vermektedir. Bunun sebebi kafanızın bir hayli karışık olması ve panik halinde olmanızdır.

Kayıp Eşya Kutu

Hatırlasanıza… Bazen neyi aradığımızı bile unutarak etrafa bakınırız. İtiraf edin, çoğunuzun başına gelmiştir, “Ben ne arıyordum ya?” durumu. Bu komik duruma düşmemeniz için Solomon’un size bir önerisi var.

Solomon, eşyanızı ararken ismini mırıldanmanızı söylüyor. Örneğin; “Benim güzel anahtarım, neredeysen çık bakalım!” şeklinde mırıldanarak ne aradığınızı unutmayabilirsiniz. Mırıldandınız mı? Yok mu? O zaman, Solomon’un diğer 6 yöntemini uygulayabilirsiniz.

Biz çoğu aramanızda bu ilk 6 yöntemin yeterli olacağını ve olumlu sonuç almanızı sağlayacağını düşündük. Bu yüzden sizler için öncelikle ilk 6 tekniği derledik.

Eğer bahsetmiş olduğumuz bu teknikler sayesinde kayıp bir eşyanıza kavuşursanız, bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın. Ancak hala olumlu bir sonuç elde edemediyseniz bundan sonraki 6 tekniği öğrenmek için sonraki yazımızı beklemeniz gerekecek.

Evde kayıp eşya aramaya son vermenin bir diğer yolu da ergonomik ve kullanışlı dekorasyondan geliyor. 2017’nin ev dekorasyon trendlerine göz atmaya ne dersiniz?

Önceki YazıSonraki Yazı