Siyahların Solmaması için Yapılacaklar

rengi solan siyahlar

Modası asla geçmeyen siyah kıyafetler ister gündelik ister resmi olsun, her ambiyansa ve kombine mükemmel bir uyum sağlıyor. Fakat bu durum sadece ilk günkü canlılığını koruyan siyahlar için geçerli. Çeşitli nedenlere bağlı olarak rengi solmuş ve tüylerle kaplanmış siyah kıyafetler tüm cazibesini yitiriyor. Gardırobunuzun jokeri olan siyah kıyafetlerinizin doğal rengini korumak için birçok yöntem var. Siyahların solmaması için yapılması gerekenler ve daha fazlasını bu rehberde bulabilirsiniz.

Siyah çamaşırlar

Siyahların Solmaması için Yıkama ve Kurutma İpuçları

Rengi solan siyah pantolon, gömlek veya kazaklardaki deformasyona genellikle yanlış yıkama ve kurutma rutinleri neden oluyor. Bu nedenle siyah kıyafetlerin solmaması için yıkama ve kurutma esnasında bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor:

  1. Siyahların solmaması için daha az yıkamaya özen gösterin.

Siyah kıyafetlerinize ne kadar özel davranırsanız davranın, çamaşır makineleri boyayı bir şekilde aşındırarak solma belirtilerine neden oluyor. 

  • Siyah kıyafetleri sadece gerektiğinde ve aşırı kirlendiğinde yıkamalısınız.
  • Özellikle kış mevsiminde başka kıyafetlerin üzerine giyilen siyah pantolon ve kazaklarınızı birkaç kez kullandıktan sonra yıkamayı deneyebilirsiniz.
  • Çamaşır makinesinde yıkamak yerine, siyah giysilerinizdeki bölgesel ve basit lekeleri leke çıkarıcı deterjanlar veya kuru bir süngerle temizleyebilirsiniz.
  1. Siyahları renk ve ağırlıklarına göre sınıflandırarak yıkayın.

Açık ve koyu renklerin bir arada yıkanmaması gerektiğini artık herkes biliyor. Özellikle yeni alınan siyah kıyafetleri diğer siyahlarla ve koyu renkli giysilerle yıkamak gerekiyor. 

  • Hassas kumaşlara sahip çamaşırlarınızı siyah kotlarla yıkamaktan kaçınmalısınız. Bu gibi durumlarda çamaşır makinesinin hassas yıkama döngüsünü kullanmanız gerektiği için sert ve siyah kumaşlar yeterince temizlenmeyebilir. 
  • Ayrıca siyah renkli kıyafetlerinizi tüy bırakan giysiler ve çarşaflarla birlikte yıkamamanız gerekiyor. Bu tip kumaşlardan gelen tüyler siyah giysilere yapışarak bulanık ve soluk görünmelerine neden oluyor.
  1. Siyahları ters çevirerek yıkayın.

Rengi ne olursa olsun, çamaşır makinesinde yıkanan giysilerin dış yüzeyleri deterjanlara daha fazla maruz kalıyor. Toz ve sıvı deterjanların aşındırıcı etkisi yüksek devir döngüsünde kumaş liflerinin çözülmesiyle birleşince solgun bir görünüme neden oluyor. Bu nedenle hem dıştaki siyah yüzeylerin diğer kıyafetlerle sürtünmesini önlemek hem de liflerin parçalanmasını önlemek için ters çevirerek yıkamalısınız. Ayrıca siyah pantolon renk solması problemini önlemek için fermuar ve düğmeleri kapatmayı da unutmayın.

  1. Siyah kıyafetlerin solmaması için soğuk suda yıkayın.

Siyahların solmaması için çamaşır yıkama sırasında suyun sıcaklığına da dikkat etmelisiniz. Bunun için bilinmesi gereke püf noktalar şu şekilde:

  • Sıcak su kumaş liflerine tutunan boyanın gevşemesine ve dolayısıyla parlak renklerin solmasına neden oluyor. 
  • Çamaşır makinesinin su sıcaklığı derecesini maksimum 30 derece olacak şekilde ayarlayarak siyah kıyafetlerin solmaması için önlem alabilirsiniz. 
  • Giysilerinizin ne kadar kirli olduklarını kontrol ederek, eğer varsa çamaşır makinesini hafif kirliler ayarında çalıştırabilirsiniz. 
  • Ayrıca soğuk kış aylarında çamaşır makinesindeki su sıcaklığı düşme eğiliminde oluyor. Bu durumda sıvı deterjanlar yeterli etkiyi gösteremediği için yıkama döngüsünde ılık su, durulamada ise soğuk su kullanabilirsiniz.
  1. Siyahları en kısa yıkama döngüsünde yıkayın.

Siyah giysiler çamaşır makinesinde ne kadar vakit geçirirse, deterjanların neden olduğu boya aşınmasına da o kadar maruz kalıyor. Bu sebeple siyah çamaşırlarınızı olabildiğince seyrek yıkamanız gerektiği gibi yıkama döngüsünü de mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Yine de en etkin sonucu almak için giysilerinizin kirlilik derecesini de hesaba katarak buna uygun bir yıkama rutini seçmelisiniz.

  1. Siyahlar için özel olarak üretilen deterjanları kullanın.

Çamaşır deterjanlarının siyahlar, beyazlar ve renkliler için ayrı ayrı seçeneklerden oluşması tesadüf değil. Nitekim ister toz ister sıvı olsun, her çamaşır deterjanı giysilerin hem kumaş tiplerine hem de renklerine göre formüle ediliyor. 

  • Yıkama sonrası siyah pantolonun rengi soldu diye şikayet etmek istemiyorsanız, koyu renkler için geliştirilmiş sıvı ve jel deterjanları kullanmayı tercih edin.
  • Ayrıca, sıvı deterjanlar soğuk suda toz deterjanlara göre daha etkili bir performans sunuyor. 
  • Toz deterjanların kısa yıkama döngülerinde tamamen çözülmediğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle su sıcaklığıyla birlikte kullanılan deterjanın miktarına da dikkat etmelisiniz.
  1. Siyahları kuruturken sıcaktan kaçının.

Yüksek sıcaklık özellikle siyah pantolon renk solması problemini tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle sıcaklığın aşındırıcı etkisini önlerken yalnızca yıkama sırasında değil, kurulama aşamasında da dikkatli olmak gerekiyor. Siyahları çamaşır kurutma makinesi kullanarak değil, açık havada kurutmalısınız. Bu noktada doğrudan güneş ışığının neden olduğu solmaları önlemek için evde kurutma yöntemini de deneyebilirsiniz. 

siyah kıyafet elde yıkama

Rengi Solmuş Siyah Kıyafetlere Çözüm Önerileri

Siyah pantolonun rengi solmaması için tüm önlemleri almış olsanız bile kaçınılmaz sonla karşılaşma ihtimaliniz hala yüksek, ancak yine de endişelenmeyin. Solmuş kıyafet nasıl düzelir ki diye merak ediyor olabilirsiniz, o halde aşağıdaki metotları uygulayarak solmuş siyahlarınızı ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz.

  1. Kahve Metodu

Kahve metodu boyalar kadar net bir sonuç vermese de rengi solmuş kıyafetlere çözüm olarak geleneksel bir yöntem olarak kullanılıyor. Kıyafetlere zarar vermeyen kahve ile soluk kıyafetleri canlandırma yöntemini aşağıdaki adımları takip ederek uygulayabilirsiniz:

  • Solmuş siyah kıyafetlerinizi çamaşır makinesine koyun. Birden fazla kıyafet ekleyecekseniz, sadece rengi solmuş giysileri kullandığınızdan emin olmalısınız.
  • Yoğun ve koyu olacak şekilde bir demlik kahve demleyin. Kahve ne kadar güçlü olursa kıyafetlerinizin de o kadar koyu olacağını unutmayın. 
  • Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra durulama programına geçtiğinde yumuşatıcı bölümüne iki bardak demlenmiş kahve ekleyin. Bu noktada telvesiz ve mümkünse filtrelenmiş kahve kullanmanızda yarar var.
  • Dilerseniz, yıkama aşamasını atlayarak sadece durulama da yapabilirsiniz. Bu noktada kahvenin rengi solmuş kumaş liflerini yeniden koyulaştırması için 50 ya da 60 derecelik sıcak durulama programlarını kullanmalısınız. 
  1. Kumaş Boyası Yöntemi

En iyi sonucu pamuk, keten ve ipek gibi doğal kumaşlarda veren kumaş boyası yöntemini rayon ve naylon gibi sentetik kumaşlarda da uygulayabilirsiniz. Boyayı iyi tutmadığı için polyester kumaşlı siyah giysilerinizi boyamamaya özen gösterin. 

Solmuş siyah pantolon nasıl boyanır diyorsanız, işte uygulamanız gereken adımlar:

  • Boyama yaparken düzgün renk sonuçları elde etmek için siyah rengi solan siyah pantolon, kazak veya gömleklerinizin temiz olduğundan emin olun.
  • Siyah kıyafetleri ılık ve sabunlu suda elle yıkayarak boya emilimine engel olabilecek tüm yüzeylerin giderilmesini sağlayın.
  • Kumaş boyasını en az 60 derece sıcaklığındaki suda karıştırarak iyice eritin.
  • Boyamak istediğiniz kumaş pamuk veya keten ise, ayrı bir kapta 4 bardak sıcak su 1 bardak tuz karışımı hazırlayın. İpek veya naylon kumaşları boyayacaksanız, 1 fincan sirke ve 2 ila 4 bardak sıcak suyu karıştırın.
  • Rengi solmuş siyah renkli kıyafetinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Ardından sırasıyla boya çözeltisini, kumaşın türüne göre hazırladığınız tuz veya sirke çözeltisini ve son olarak 4 bardak sıcak suyu çamaşır makinesinin tamburuna dökün.
  • Boyanın kumaşa iyice dengeli bir şekilde nüfuz edebilmesi için yumuşatıcı bölümüne kumaş boyası sabitleyici ekleyin. Burada bir paket kumaş boyası için bir paket sabitleyici kullanabilirsiniz. 
  • Su sıcaklığını kumaşa zarar vermeyecek şekilde en yüksek dereceye getirerek en az yarım saatlik bir yıkama döngüsünde makineyi çalıştırın. 
  • Yıkama döngüsü bittikten sonra boyanmış kumaşınızı hafif deterjanlı ve ılık suda elde yıkayın. 

Özetle, gardırobunuzdaki en asil parçaların parlak görünümlerini korumak için oldukça titiz davranmanız gerekiyor. Siyahların solmaması için yıkama ve kurutma alışkanlıklarınızdan kullandığınız deterjana kadar birçok noktada değişime gitmelisiniz. Öte yandan rengi solmuş kıyafetlere çözüm önerilerini de artık biliyorsunuz.

Solmuş siyahlar kadar lekeler de can sıkıcı. “Leke Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?” yazımız da hoşunuza gidebilir!

Önceki YazıSonraki Yazı