Salon Çiçekleri Nelerdir, Nasıl Bakılır?

Salon bitkileri

Tertemiz bir hava, yaratıcı bir dekor ve bahçe terapisi… Ev ve ofisleri pozitif duygularla süsleyen çiçek ve bitki çeşitleri dört duvar arasını tropikal bir cennete dönüştürmeye yetiyor. Siz de yaşam alanınıza estetik bir dokunuş ve rengarenk bir canlılık katmak istiyorsanız; salon çiçekleri isimleri ve bakım ipuçları hakkında bilgi sahibi olmaya başlayabilirsiniz.  

En Popüler Salon Çiçekleri ve İsimleri

Hemen her yerde bir tanesine rastlayabileceğiniz ev ve ofis çiçekleri arasındaki en popüler seçenekleri sizin için listeledik. 

Salon Çiçekleri

1. Aloe Vera

Yapraklarında sulu bir öz taşıyan aloe vera bitkisi sağlık ve güzellik yararlarıyla biliniyor. Çeşitli koşullara çok iyi uyum sağladığı için evlerde en çok tercih edilen bitkilerin başında geliyor. En iyi gelişimi 21 ila 26 derece arasındaki sıcaklıklarda gösteren bu bitki doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymuyor. İyi drenajlı hava alabilen toprakta nemli bir sulamayla yetiştirilmesi gerekiyor. 

Potted,Saint,Paulia,Isolated,Over,White,Background

2. Afrika Menekşesi (Saint Paulia)

Afrika menekşesi yılın herhangi bir zamanında açabilen etkileyici çiçekleriyle bahçe atmosferini salonlara taşıyor. Oda sıcaklığındayken doğru bakım rutinleri uygulandığında yılın neredeyse 10 ayı boyunca çiçekli kalan bu bitki, fazla sulama gerektirmeden yaşamını sürdürebiliyor. Tabii, sağlıklı büyüme ve iyi bir çiçeklenme için yüksek neme ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekiyor.

Chlorophytum,Isolated,On,White,Background

3. Kurdele Çiçeği (Chlorophytum)

200 yılı aşkın bir süredir iç mekanları süsleyen kurdele çiçeği yeni başlayanlar için harika bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Güney Afrika orijinli bu bitki yaklaşık 45-60 cm yüksekliğe kadar büyüyebiliyor. Gevşek kümeler halinde büyüyen dağınık yaprakları nedeniyle örümcek bitkisi olarak da adlandırılan kurdele çiçeği, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde bol suya ihtiyaç duyuyor. 

Potted,Spathiphyllum,Plant,With,Delicate,White,Flowers,With,Ornamental,Spathes

4. Yelken Çiçeği / Barış Çiçeği (Spathiphyllum)

Yelken çiçeği, minimal yapısı ve büyüleyici beyaz renkli çiçeğiyle ev ve ofislerin favorileri arasında yer alıyor. Parlak ve güzel görünümlü yapraklarıyla dikkat çeken bu bitki, yanlış sulama ve fazla güneş ışığına karşı hassas bir karakter sergiliyor. Yelken çiçeği en güzel gelişimini oda sıcaklığı, dolaylı güneş ışığı ve nemli toprak koşulları altında gösteriyor.

Pachira,Aquatica,Or,Money,Tree,On,White,Background

5. Para Ağacı / Yeşim Bitkisi (Pachira)

Kalın gövdesi ve parlak oval şekilli yapraklarıyla minik bir ağaç görünümüne sahip olan yeşim bitkisi, salonuna tropikal bir detay taşımak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bonsai bitkisine benzeyen bu bitki günde birkaç saat doğrudan güneş ışığı gördüğü takdirde tatmin edici bir gelişim gösteriyor. Geçirgenliği yüksek kumlu bir toprakta nem seviyesi azaldıkça sulanması gerekiyor. 

Bakımı Kolay ve Az Işık İsteyen Salon Çiçekleri

Bakımı kolay salon çiçekleri sık sık seyahat eden ve yoğun bir yaşama sahip olan tabiat tutkunları için heyecan verici seçenekler sunuyor.

Sansevieria,Or,Snake,Plant,In,Pot,Isolated,On,White

1. Paşa Kılıcı (Sansevieria)

Yukarı doğru büyüyen düz ve uzun yapraklarla karakterize olan paşa kılıcı yılan bitkisi olarak da biliniyor. Düşük veya yüksek güneş ışığına karşı toleransı ve sulama kolaylığıyla herkesin kolayca yetiştirebileceği bitkiler arasında yer alıyor. Havadaki toksinleri arındıran paşa kılıcı, evcil hayvanlar için zehirli olmasa da kusmalarına veya ishal olmalarına neden olabilir. Soğuk havalarda aşırı sulandığında yapraklarının sararıp sarktığını belirtmek gerekiyor. 

Dracaena,Plant,In,Front,Of,White,Background

2. Draçena (Dracaena Marginata)

Neredeyse 1,5 metreye kadar büyüyen ve gelişimini 10 yıl boyunca sürdürebilen Dracaena marginata (draçena) bakımı kolay salon bitkileri arasında kendine özgü görünümüyle dikkat çekiyor. Madagaskar orijinli bu bitki doğrudan güneş ışığı ve aşırı sulamadan hiç hazzetmiyor. Yaz aylarında pencereden gelen temiz havayı seven Dracaena marginata, kış mevsiminde kaloriferden gelen boğucu sıcaklığa pek uyum sağlayamıyor. 

Pot,With,Zamioculcas,Home,Plant,On,White,Background

3. Zeze Çiçeği (Zamioculcas Zamiifolia)

Geliştiğinde iç mekanları büyüleyici bir atmosfere kavuşturan zeze çiçeği, ağaç bitkilerine ve palmiyelere benzer şekilde büyüyor. Yeterince gelişmesi için sabır gerektiren bu bitkinin doğrudan güneş ışığından kaçınarak düşük ışık koşullarında yetiştirilmesi gerekiyor. Toprağı kurudukça sulanması gereken zeze çiçeği aşırı sulandığında gövde ve köksap çürümesi görülebiliyor. 

Three,Houseplant,Stem,Of,Lucky,Bamboo,(dracaena,Sanderiana),With,Green

4. Şans Bambusu

Batı Afrika’ya özgür bir bitki olan şans bambusu suda ya da saksı toprağında yetiştirilebiliyor. Evlere ve işyerlerine şans getirdiğine inanılan bu bitki estetik bir görünüm için genellikle cam vazolarda büyütülüyor. İnce, uzun ve kavisli yapraklarıyla açık yeşil sürgünler bırakan şans bambusu vazodayken suyunun her hafta değiştirilmesi gerekiyor. Saksıda yetiştirilen çeşitleri ise toprak hafifçe kuruduğunda sulanıyor. 

Houseplant,In,Flowerpot,Isolated,On,White,Background.,Indoor,Plant,With

5. Dağ Palmiyesi (Chamaedorea)

Yeterince büyük bir salona sahip olmayanlar için mükemmel bir seçenek olan dağ palmiyesi, yaklaşık 60-120 cm’ye kadar büyüyerek geniş yapraklar bırakıyor. Düşük ışık ve soğuk atmosfere yüksek bir tolerasyon gösteren bu salon çiçeği, olgunlaştıktan sonra kavislenen yapraklarını sarkıtarak etkileyici bir görünüm sunuyor. Herhangi bir gölgeli odada, çok fazla sulamaya gerek duymadan, gübreli veya gübresiz toprakta yeterli gelişim gösterebiliyor.

salon çiçeği bakımı

Salon Çiçekleri Bakımı Nasıl Yapılır?

Salon çiçekleri çeşitleri arasında her biri kendine has özellikler zengin seçenekler yer alıyor. Bu nedenle en etkili bakım uygulaması için bitkinin türüne göre hareket etmek gerekiyor. Yine de salon çiçekleri bakımı ve çoğaltılması hakkında uygulanabilecek ortak ipuçlarından söz etmek mümkün.

Salon çiçekleri ve bakımı için;

  • Saksı toprağının çok ıslak veya kuru olmadan nemli tutulması,
  • Saksı tabanında drenaj delikleri olması,
  • Toprağın eşit oranda azot, fosfor ve potasyum mineralleri içermesi,
  • Bitkinin türüne göre belirli aralıklarla yeniden dikim yapılması,
  • Bitkinin doğal veya yapay bir ışık kaynağının yanına yerleştirilmesi,
  • Odadaki nemin artırılması ve ideal sıcaklığın korunması gerekiyor.
ağaç ve kedi

Salon Çiçeği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı bitkiler yalnız bırakılmayı severken bazıları şefkatli bir ilgi bekliyor. Bu nedenle evinize yeni bir salon çiçeği almadan önce bitkilerin doğasını iyi anlamanız gerekiyor. Ayrıca bazı bitkilerin evcil hayvanlarınız için zararlı olabileceğini de unutmamalısınız.

Salon çiçekleri yetiştirmek için 5 püf nokta: 

  • Alan belirleyin: Sağduyunuzu rehber edinerek eviniz için en uygun salon bitkisinin hangisi olacağına karar verebilirsiniz. Küçük bir evde yaşıyorsanız, büyük palmiye ağaçları sizin için uygun olmayabilir; fakat bakımı kolay ve az yer kaplayan rengarenk bir Afrika menekşesi harika bir seçim olabilir.
  • Işık koşullarına dikkat edin: Eviniz fazla ışık almıyorsa, çok fazla doğal ışık gerektirmeyen ev bitkileri yetiştirebilirsiniz. Salon sarmaşığı, deve tabanı, paşa kılıcı veya salon yaprağı bitkilerini deneyebilirsiniz. Düşük ışıkta tomurcuklanan açan bir ev bitkisi arıyorsanız, yelken çiçeği harika bir seçenek olabilir. 
  • İlham alın: Birinin evinde beğendiğiniz bir bitki görürseniz, ne olduğunu ve büyümesi için heye ihtiyacı olduğunu sorabilirsiniz. Daha detaylı bilgiler edinmek için çevrenizdeki çiçekçileri gezebilir ya da n11.com’un bahçe ve çiçek kategorisinden ilham alabilirsiniz.
  • Görsel zenginliği önemseyin: Ev bitkilerinin yalnızca yeşil renge sahip olması gerekmiyor. Siklamen, Atatürk çiçeği ve açelya seçenekler kasvetli kış günlerinde dahi yaşam alanınıza renk katmaya yetebilir. Ayrıca yıl boyunca kırmızı, sarı ve turuncunun muhteşem tonlarını taşıyan kroton bitkisini de tercih edebilirsiniz. 
  • Dekoratif saksılar seçin: İç mekanlarınıza estetik bir dokunuş yapmak için saksıların zengin tasarımlarından faydalanabilirsiniz. Beton, ahşap, seramik ve porselen gibi birbirinden farklı malzemelere sahip olarak tasarlanan saksı çeşitleri renk anlamında da dikkat çekici alternatifler sunuyor. Dilerseniz, saksı stantlarıyla çiçekleriniz için cenneti andıran bir köşe bahçesi de dekore edebilirsiniz. 

Salon çiçekleriyle kendi evinizin bahçıvanı olarak keyifli bir hobi edinebilirsiniz. Yaşam tarzınıza ve yoğunluğunuza bağlı olarak en ideal seçimi yaptıktan sonra geriye bakım için gerekli toprak, gübre ve bahçe dekorasyonu ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak kalıyor.

Salon bitkilerinden aloe vera hakkında daha fazla bilgi almak için “Aloe Vera Bitkisi Bakımı ve Faydaları” yazımıza göz atabilirsiniz!

Önceki YazıSonraki Yazı