Dolap Düzenleme İpuçları ve KonMari Metodu

dolap yerleştirme

Dağınık bir odada uyandığınız zaman sebepsiz bir hüzün hissediyorsanız yalnız değilsiniz, çünkü düzenli bir yaşam ve mutluluk arasında anlamlı bir ilişki var. Dağınıklığı ortadan kaldırarak daha neşeli bir ruh haline kavuşmanın yolu ise dolap düzenleme ipuçlarından geçiyor. Nitekim, gardırop içi düzenleme süreci meyvelerini hemen veren rahatlatıcı bir terapi etkisi yaratıyor.

Gardırop düzenleme sanatı hakkında geliştirilen spiritüel teknikler de hesaba katılırsa, özellikle mevsim geçişlerinde ruh halinizi yükseltmek için bu rehberdeki dolap düzenleme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

tişört katlama

Düzenli Dolap Yerleştirme için 4 Altın Kural

Eşyaları katlayıp yerine koymaktan daha farklı teknikler arıyorsanız, sonu mutlulukla biten bir dolap düzenleme serüveni için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  1. Sevmediğiniz veya sık kullanmadığınız giysilerden kurtulun.

Dolaptaki her şeyi üst üste dizmek iyi bir düzenleme yapıldığı anlamına gelmiyor. Bu nedenle gardırop düzenleme sanatı için ilk altın kural olan gereksiz kıyafetlerden kurtulma adımıyla başlamalısınız. Hem böylece doğaya ve çevreye saygılı, sürdürülebilir moda akımına da dahil olabilirsiniz. 

  • Gardırobunuzda yeni bir sayfa açmak için sahip olduğunuz her şeyi çıkarın.
  • Kalabalık bir dolabınız varsa, kategorilere ayırarak pratik bir şekilde sıralamayı deneyebilirsiniz. 
  • Kullanmayı düşünmediğiniz pantolon, kazak, bluz ve ayakkabılardan başlayarak en çok sevdiklerinizi ayırın.
  • Geriye kalanları kendin yap fikirleri ile farklı şekillerde kullanabilir ya da bağışlamayı düşünebilirsiniz.
  1. Kıyafetlerinizi mevsimlere ve bedenlere göre sınıflandırın.

Kullanmadığınız giysileri ayırdıktan sonra sıra en temel dolap yerleştirme pratiğine geliyor. Minimalist bir gardırop oluştururken yalnızca işinize yarayanları kullanacağınız için giysilerinizi mevsimlere göre sınıflandırmalısınız.

  • Dolap düzenleme işini yazın yapıyorsanız, şimdilik ihtiyacınız olmayan kazak, ceket ve mont gibi kışlık ürünleri rafa kaldırmanın tam zamanı. 
  • Mevsim koşullarına uygun olmayan kıyafet ve aksesuarları vakumlu torba veya fermuarlı hurç kullanarak güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
  • Vücut ölçülerinizin sık sık değiştiği bir yaşam dönemindeyseniz, giysilerinizi bedenlerine göre sınıflandırmayı da düşünebilirsiniz.
dolap için yerleştirme
  1. Kıyafetlerinizi çeşitlerine göre sınıflandırın.

Söz konusu dolap düzenleme fikirleri olunca giysileri türüne göre sınıflandırmak hem düzenli bir görünüm hem de zaman tasarrufu sağlıyor. Aşağıdaki pratik dolap düzenleme yöntemlerini uygulayarak kısıtlı saklama alanını akıllıca kullanabilirsiniz:

Pantolonları düzenlemek için;

  • Yeterince geniş bir gardıroba sahipseniz, kolay kolay kırışmayan kot ve keten pantolonları katlayarak raf ya da çekmecelerde muhafaza edin.
  • Pantolonları üçe katlayarak daha fazla saklama alanı elde edebilirsiniz.
  • Kıyafet seçimini kolaylaştırmak ve dolabın dağılmasını önlemek için pantolonları renklerine göre düzenleyin.
  • Çok katlı dolap askısı ürünlerini tercih ederek aynı anda birden fazla pantolonu tek bir yerde saklayabilirsiniz.

Tişörtleri düzenlemek için;

  • Tişörtlerinizi stillerine göre sınıflandırarak benzer türdeki ürünleri aynı yerde saklayın.
  • Crop, askılı ve ince kumaştan yapılmış tişörtleri raflara koymak yerine rulo yaparak çekmeceye yerleştirebilirsiniz.
  • Oversized ve kalın tişörtleri renklerine göre ayırarak dolap rafında istifleyebilirsiniz.

Kazak ve sweatshirt’leri düzenlemek için;

  • Ağır kazaklar askıdayken esneme yaptığı için asmak yerine katlayarak raflara yerleştirin.
  • Kazaklarınızı raflara dizerken geniş yer kaplayanları alta, en çok tercih ettiklerinizi de üste koyarak dağıtmadan kullanabilirsiniz.
  • Sweatshirt ve kazaklarınızı sık sık kullanmıyorsanız, dolap düzenleme kutuları ile gardırobunuzun üst veya alt kısımlarındaki boş alanlarda saklayabilirsiniz.
dolap içi düzenleme
  1. Dolap içi düzenleme ürünleriyle maksimum kullanılabilir alan yaratın.

İster mutfakta ister yatak odasında olsun, dolapların yatay ve düşey alanlarından en verimli şekilde yararlanmak için organizerlar kullanmalısınız. Özellikle gardıroplar için tasarlanan dolap içi düzenleme ürünleri her santimetreyi daha işlevsel hale getiriyor.  

  • Gardırobunuzdaki raflar ihtiyacınızı karşılamıyorsa plastik veya bez materyallerle üretilen portatif dolap raflarını kullanabilirsiniz.
  • Çekmece alanlarını verimli hale getirmek için cepli çekmece düzenleyici ürünlerini kullanabilirsiniz. Böylece iç çamaşırı ve çorap gibi düzenli tutulması zor parçaları pratik bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
  • Şapka, çanta ve diğer küçük aksesuarlarınızı gardırobunuza yerleştirmek için dolap kapaklarının iç yüzeyine asılan cepli fileleri tercih edebilirsiniz.
  • Dolap içi düzenleyici ürünleri kullanırken ayakkabılarınızı da unutmamalısınız. Bunun için gardırobunuzun en altında veya üst rafında kullanabileceğiniz ayakkabı saklama kutuları iyi bir fikir olabilir.
dolap yerleştirme

Sistematik Bir Dolap Yerleştirme Uğraşı: KonMari Metodu

Dolap düzenleme yöntemleri kimilerine basit gibi görünebilir; ancak pratik fikirlerin belirli bir matematiği olduğunu unutmamak gerekiyor. Öyle ki adına kitaplar yazılmış, belgeseller çekilmiş gardırop düzenleme teknikleri bile bulunuyor. Japon yazar ve düzenleme uzmanı Marie Kondo’nun geliştirdiği KonMari metodu da bunlardan biri. 

Dolap düzenleme fikirlerinin yanı sıra yaşam tarzını optimize etme fırsatı da sunan KonMari metodunu keşfetmeye hazırsanız, pazarlık konusu yapılamayacak kadar katı kurallar sizi bekliyor. Başarıya giden yolun belirlenen metodolojiye uyum sağlamaktan geçtiğini söyleyen Kondo, daha düzenli bir gardırop için aşağıdaki tavsiyeleri veriyor:

1. Kural: Kendinizi düzenlemeye adayın.

KonMari metodu dağınık bir odayı toparlamak için arada bir uygulanan sıradan bir yöntem değil. Tüm hayatınızı yeniden şekillendirmek için bir şans olarak görebilirsiniz, tabii ki kurallara sıkı sıkıya bağlı kalarak. Düzenli olmak için gereken zaman ve çabayı harcama niyeti göstermek bu yöntemin ilk kuralı. Bu sayede tüm eşyalarınızı tek seferde toplamak için ihtiyacınız olan enerji ve motivasyona kavuşabilirsiniz. Sürecin sonunda sevdiğiniz nesnelerle birlikte olmanın keyfini yaşarken ideal yaşam tarzı oluşturma yolunda da önemli bir adım atmış olacaksınız.

2. Kural: Arzuladığınız ve olması gereken yaşam tarzını belirleyin.

KonMari metoduna göre her şey kendine biraz zaman ayırmak ve tezahür etmekle başlıyor. Bunun için evinizi nasıl görmek istediğinizi hayal ederek başlayabilirsiniz. Mevcut alanınızda neşe kıvılcımları yaratmak için yaşamınızı ve yaşam alanınızı ideal bir çerçeveye yerleştirin. Bu ideal yaşam tarzını çizerek, bir kağıda yazarak veya fotoğraf karelerini birleştirerek somutlaştırabilirsiniz. Diğer bir deyişle, dolap düzenleme ve toplama süreci bu hikayede önemli bir dönüm noktası olsa da nihayetinde en iyi yaşam stiline ulaşmak hedefleniyor.

kıyafet geri dönüşümü

3. Kural: Fazlalıklarınızdan kurtulun.

KonMari metoduyla yaşam tarzınızı değiştirirken öncelikle hayatınızda tutmak istediğiniz şeylere odaklanın. Belki bir gün giyerim umuduyla dolabınızın ücra köşelerinde bekletilmiş kıyafetlere elveda deme vakti. Gardırobunuzdaki tüm parçaları karşınıza alarak “Bu kıyafet beni mutlu ediyor mu?” ya da “Bunu giymekten keyif alıyor muyum?” gibi sorularla eleme yapmaya başlayın. Size neşe getiren ögelere sevgiyle sarılın ve diğerlerini birlikte geçirdiğiniz zamanlar için teşekkür ederek uğurlayın. Bu sayede gerçekte ne kadar eşyaya sahip olmanız gerektiğine dair bilinç kazanabilir ve sizi mutlu eden şeylere odaklanabilirsiniz.

4. Kural: Eşyalarınızı yerlerine göre değil, kategorilerine göre ayırın.

Kondo’ya göre, her seferinde tek bir alanla ilgilenmek sizi dağınık bir yaşam mahkum ediyor. Bunun için düzenlemeyi giyinme odası, dolap veya raf gibi bölgelere odaklanarak değil, kategorilere göre yapmak gerekiyor. Her yeri ayrı ayrı düzenlediğinizde birçok yerde aynı işi tekrarlamış oluyorsunuz. KonMari yöntemine göre giysiler, kitaplar, karma ögeler ve fotoğrafları sınıflandırarak düzenlemelisiniz.

5. Kural: Kategori ayrımı yaparken doğru sırayı takip edin.

Eşyaları sınıflandırarak toplamak önemli, ancak bunu doğru sırayla yapmak çok daha önemli. Nispeten kolay ögelerle başlayıp zorlayıcı olanlarla bitirmek karar verme becerilerine katkı sunarken verimli sonuçlar doğuruyor. Örneğin giysilerle başlayarak çabalarınızın somut karşılığını kısa sürede alabilir ve motivasyonunuzu artırabilirsiniz. İlerledikçe enerjiniz ve coşkunuz artacağı için süreç boyunca yöntem ve kendiniz hakkında daha derin bir anlayış kazanmış olursunuz. 

KonMari yöntemine göre eşyaların şu sırayla kategorize edilmesi gerekiyor:

  • Giysiler
  • Kitaplar
  • Kağıt belgeler
  • Evdeki karışık ögeler
  • Manevi değer taşıyan duygusal eşyalar

6. Kural: Eşyalarınızın sizi mutlu edip etmediğini sorgulayın.

KonMari basit bir dolap düzenleme yönteminden ziyade derin bir felsefeyi temsil ediyor. Haliyle metodun altında yatan temel ilkeyi kendinize hatırlatırken eşyalarınızı mutlulukla ilişkilendirmelisiniz. Diğer yöntemlerin tavsiye ettiği gibi eşyalarınızla vedalaşmayı zamana bağlı olarak değil, size hissettirdikleriyle açıklamalısınız. Sonuç olarak, yola devam ederken yalnızca size mutluluk ve neşe verenleri tercih etmeli, diğerlerini ıskartaya çıkarmalısınız.

Özetle, dağınıklığı ortadan kaldırma iradesi göstererek, dolap düzenleme yöntemleri ile başlayan ve devamında hayatınızı şekillendiren bir serüvene adım atıyorsunuz. Pratik dolap düzenleme fikirlerinden spiritüel temelli sistematik metotlara kadar birçok şeyi bildiğinize göre en kısa zamanda daha düzenli ve mutlu bir yaşam için harekete geçebilirsiniz.

Sıradaki yazımıza da göz atın: Küçük Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Önceki YazıSonraki Yazı