Evinizdeki kullanmadığınız odayı giyinme odası yapmak veya mevcut giyinme odanızı baştan yaratmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin.
Günümüz insanları, yoğun bir iş stresi ve şehir hayatının ardından yaşam alanlarına döndüklerinde maksimum konfor, kullanım kolaylığı ve sadece ihtiyaçlarına cevap verecek materyalleri görmek istiyorlar. Bu materyaller kimi zaman sadece gerekli küçük ev eşyaları, kimi zaman kullanmayı bile bilmedikleri düğmelerden arındırılmış bir beyaz eşya, kimi zaman da oturduğumuz kanepe, kahvemizi koyduğumuz bir sehpa ve tamamen olması gereken eşyalarımızı koyabileceğimiz depolama alanları oluyor. Ve tabii ki o vitrinlerde bakmaya doyamayıp satın aldığımız kıyafetlerin de maalesef bir depolama alanına ihtiyaçları oluyor. Çözüm mü? Giyinme odası!
Giyinme Odası Tasarımları
Kıyafetler için iki seçeneğimiz var, ya güzel bir dolap ya da evimiz müsait ise her şeyi toplayacak bir giyinme odası. Dolaplara belli standart ölçülerde ulaşmak mümkün, fakat giyinme odası tamamen butik ve kişiye özel yapılması gereken bir iştir. Peki hangi tip evlerde giyinme odası yapılabilir, hangi malzemelerle yapılır? Ve giyinme odası nasıl bölümlendirilir? Hemen izah edelim.
Giyinme odası maalesef çok küçük evlerde özel bir alan yok ise mümkün olamamaktadır. Son yıllarda yapılan projelerde mimarlar bu ihtiyacın farkında oldukları için daire tipleri içine giyinme odalarını dahil ediyorlar. Ama sizin eviniz yeni değilse; dikdörtgen, L, büyük bir kare şeklindeki yatak odanızın bir bölümünü giyinme odası haline getirebilirsiniz. Ya da sık kullanmadığınız bir odayı giyinme odası yapma kararı alabilirsiniz. Önemli olan odanın olabildiğince işlevsel bir biçimde döşenmesi, kullanışlı bir giyinme odası dolabı içermesi ve ev sakinlerine kılık kıyafet saklama konusunda kolaylık sağlaması.
Malzeme konusunda yaygın olarak görebileceğiniz iki seçenek var; birincisi metal direklere bağlanan ahşap raf ve çekmeceli modülleri kullanmak, ikincisi de tamamen ahşap kullanılarak yapılan normal dolap gövdeli modülleri kullanmak. Bu seçim tamemen estetik görüşünüze bağlıdır, kullanılırlık ve sağlamlık yönünden herhangi bir fark yoktur. Tabii giyinme odası için seçeceğiniz boya renginin de önemi büyük.
Giyinme Odamı Nasıl Düzenlemeliyim?
Şimdi en zor aşamaya geldik, giyinme odanızı bölümlendirmek. Kıyafetlerinizi ne ağırlıkta seçiyorsunuz? Asılacaklar mı yoksa katlanacaklar mı çok? Takılarınız, kemerler, kravatlar, kol düğmeleri, saatler, gözlüklerinizden kaç tane var? Ve tabii ki her sene yeni bir giyinme odası yaptırmayacağınız için uzun vadede bunların sayısı ne kadar artış gösterir? Bunlar bölümlendirme yaparken göz önünde bulundurmanız gereken sorular arasında yer alıyor.
Gelelim püf noktalarına: Kazakları ve t-shirtleri çekmecelerden çıkartın, gözünüzün önüne açık raflara koyun. Hem kıyafetlerinizin etrafında hava sirkülasyonu olsun hem de hangi kazağınız hangi çekmecedeydi hatırlamak zorunda kalmazsınız. Raflarla ilgili genel sıkıntı üst üste yerleştirdiğiniz dağ gibi kazak veya t-shirtlerin yana devrilmesidir. Bunun sebebi raf genişliğinin 33-35cm. den, yüksekliğinin de 25-28cm.den fazla olmasıdır. 40cm. yüksekliğindeki 4 adet raf yerine 25cm. yüksekliğinde 6 adet rafınızın olması devrilme probleminden sizi uzak tutacaktır.
İç çamaşır, çoraplar gibi ortada görünmesini istemediklerinizi çekmece modüllerini kullanarak ortadan kaldırabilirsiniz.
Takı, kol düğmesi, gözlük gibi aksesuarlarınız için içi küçük karelere bölünmüş çekmece modüllerini kullanırken, kravat ve kemer gibi aksesuarlar için hali hazırda özel tasarlanmış mobilya aksesuarlarını kullanabilirsiniz.
Önemli olan giyinme odanızın tamamen sizin ihtiyaçlarınıza cevap veren, aradığınız her şeyi yerinde bulabildiğiniz, üretim olarak sağlam ve sağlıklı, evinizi toparlayıp size daha geniş yaşam alanı kazandıran bir depolama alanı olmasıdır. Yaşasın giyinme odası, elveda dağınıklık!