Günümüz şehir hayatına ayak uydurabilmek ve yaşadığımız alana tabiri caizse “sığabilmek” için evlerin, apartmanların ve dairelerin giderek küçüldüğü aşikar. Küçük bir evde yaşamak zorunda olmak ise moralinizi bozmasın; pratik ve ergonomik küçük ev dekorasyonu önerileri ile en dar alanlara bile kullanışlı ve ferah bir hava katmak mümkün. Küçük ev dekorasyonu her şeyden önce akıllı, multi-fonksiyonel ve erişilebilir olmalı. Bu konseptte paylaşacağımız küçük ev dekorasyonu fikirleri ile minik yuvanıza yepyeni bir işlevsellik kazandırmaya hazır olun.
Mobilya seçimi yaparken stratejik düşünün.
İster yeni mobilya satın alıyor olun, ister var olan mobilyalarınızı yeni fonksiyonlar yüklemek isteyin; her iki durumda da evinize yerleştireceğiniz mobilyaların ne işe yaradığını ve ne kadar alan kapladığını ezbere bilin. Doğru parçalar bir odayı olduğundan daha büyük göstermek ve odaya fonksiyonellik kazandırmakta çok başarılı olurken yanlış parçalar odayı daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir.
Birden fazla fonksiyonu olan mobilya parçalar tercih edin: Bazalı yataklar, tek parça olduğu halde maksimum oturma alanı sağlayan bir köşe koltuk ya da mutfak masası da olabilen bir mutfak dolabı buna en güzel örneklerden. Küçük ev dekorasyonu tek bir eşyayı birkaç farklı amaç için kullanmaktan geçiyor, bu yüzden de evinizi multifonksiyonel eşyalarla döşemekten çekinmeyin.
Ayarlanabilir ve portatif eşyalara yönelin: Söz konusu küçük ev dekorasyonu olduğunda ayarlanabilirlik çok önemli. İç içe giren yenilenmiş zigon sehpalar, açılır-kapanır bir yemek masası ya da kanepe altına girebilen bir yan sehpa maksimum düzeyde alan tasarruf etmenizi sağlar.
Gömmeli dolap sistemlerinden yararlanın: Gömmeli dolaplar yer tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mimari açıdan da inovatif ve modern bir görüntü oluşturur. Özellikle ayakkabılık ve portmanto söz konusu olduğunda gömmeli dolaplardan faydalanarak en üst düzeyde saklama alanı yaratabilirsiniz.
Kare bir oda için yuvarlak hatlar kullanın: Oval sırtlı bir kanepe, yuvarlak bir orta sehpa ya da yumuşak hatlı bir berjer kare şekilli bir odanın kurtarıcısı olabiliyor.
Küçük odalarda sadece küçük parçaların kullanılabileceği yargısına inanmayın: Bazen tek bir büyük parça küçük bir odayı olduğundan daha geniş ve kullanışlı gösterirken bazen de gereğinden fazla küçük parça odayı kalabalıklaştırarak daha da boğabiliyor.
Saklama alanları yaratırken yaratıcılığınızı kullanın.
Oturma odanızı ele alalım: Orası yalnızca ailenizle oturup sohbet ettiğiniz ya da televizyon izlediğiniz bir alan değil, aynı zamanda ailenin hem çalıştığı, hem oynadığı bir oda. Eğer salonunuz küçükse oturma alanına ek olarak kullanışlı bir saklama alanı da yaratmanız şart.
- Altında bazası ya da ekstradan depo alanı bulunan koltuk ve kanepe tercih edin.
- Eğer bazalı kanepe almak istemiyorsanız ayaklı oturma gruplarını tercih edin ki altlarında kalan atıl alanları değerlendirebilin.
- Alçak kitaplıkların üst tarafını yan sehpa olarak kullanabilirsiniz.
- Okunmuş kitaplardan bir kule inşa ederek yaratıcı bir komodin elde edebilirsiniz.
Dekoratif illüzyonlara başvurun.
Küçük ev dekorasyonu aslında bir bakıma illüzyondan ibaret. Belki evinizin ebatlarını değiştiremezsiniz, ama ufak tefek illüzyonlar ve göz aldatmacaları ile onu olduğundan geniş gösterebilirsiniz. Bunu yapabilmek için ölçekleme taktiğine başvurun. Duvara asacağınız tek ve büyük bir tablo, güçlü bir odak oluşturarak odayı açacaktır. Aynı şekilde odanın tek bir duvarını göz alıcı bir duvar kağıdı ile kaplayarak da yanı etkiye ulaşabilirsiniz.
Hayat kurtaran küçük ev dekorasyonu taktiklerinden faydalanın.
- Banyonuzda saklama alanı yoksa tekerlekli ve çift katlı yuvarlak bir sehpa kullanarak havlu, sabun ve benzeri kozmetik malzemenizi burada tutun.
- Mutfak tezgahınızda gündelik olarak kullandığınız mutfak araç gereçleri dışında eşya tutmayın.
- Gardırobunuzda ayakkabılarınız için ayrı raflar eklettirin.
- Koyu, canlı ve parlak renkler yerine duvarlarda açık, yumuşak renkleri ve toprak tonlarını tercih edin.
- Duvarlarda ayna kullanarak odaya genişlik illüzyonu katın.
- Halı kullanarak odalarınızı bölmelere ayırın.
- Eski ve kullanışsız gibi görünen eşyaları saklama alanı olarak kullanarak onlara yeni birer işlev kazandırın.
- Sehpa ve masaların üzerinde birden fazla süs ya da dekoratif obje bulundurmaktan kaçının.
- Kalın ayaklı ya da tabanlı mobilyalar tercih etmek yerine ince bir iskelete sahip parçaları tercih edin: Kütük kalınlığında masa ayakları yerine ince, ferforje ayaklar gibi.
- Küçük ev dekorasyonu yaparken yatay yerine dikey tasarımları tercih edin; bol bol raf kullanın.
- Gerçek hayatı göz önünde bulundurarak kullanıcı deneyimini estetikten önde tutun.
- Dubleks dairelerde merdiven altlarından saklama alanları yaratın.
- Perde ve jaluzileri açık renklerde kullanın.
- Avize, abajur ve lambader gibi aydınlatma çözümlerini olabildiğince küçük ebatlarda seçin.
- Standart ölçülere oranla daha alçak oturma grupları tercih edin.