Metal müzik, oldukça tartışmalı bir tür haline gelmiş, katılmaz mısınız? Siyah renk, sert şarkılar, aykırı gruplarla özdeşleştiği için dinlemeyenlere tekinsiz bir izlenim vermiş olabilir. Halbuki metal müzik, gerek sözleri gerek melodileri açısından isyan, edebiyat, sanat ve daha birçok öğeyi içerisinde barındıran karmaşık bir yapıdır., birçok da alt türü mevcuttur. Bütün metal müzik türlerini anmamız mümkün değil. Aralarından en ünlülerini ve en bilinenlerini seçip en popüler şarkı örneklerini sizinle paylaştık. Umarız metal müziğe karşı önyargılı olan müzikseverleri biraz olsun bu türe ısıtacak, verimli bir müzik listesi olmuştur!
1. Heavy Metal
Metal müzik türleri arasında en bilineni muhtemelen heavy metal. Türün özellikleri tam olarak bilinmese bile “ağır metaller” gibi kimya esprilerinde bile kullanılır. Hard rock grupları da bazen bu tür arasında geçer. Metalin ilk hali denilebilir. Black Sabbath, Judas Priest, Deep Purple ve Led Zeppelin gibi efsane gruplar örnek olarak verilebilir.
2. Power Metal
Yüzüklerin Efendisi ve bilumum fantastik edebiyatı sevenler bu türü de muhtemelen sevecektir. Metal müzik sözleri açısından en belirgin tür bu olsa gerek: Şövalyeler, kılıçlar, ejderhalar, başka efsaneler veya fantastik edebiyattan alıntılar… Melodiler de genelde insanı gaza getiren türdendir. Bakınız; Iron Maiden, Dio, Blind Guardian ve Kamelot.
3. Trash Metal
Oldukça seri gitar riff’leri içeren speed metal ile yakınlığı bulunan trash metal de temelini heavy metalden alır ama soloları ve gitar riff’leri daha sert ve hızlıdır. Doruk noktasını 80’lerde yaşayan türün temsilcilerinden bazıları Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer, Overkill ve Testament.
4. Hair Metal veya Glam
Metal müziğin popu diyebileceğimiz türe geldi sıra. Özellikle 80’li yıllarda popüler olan, uzun saçlar ve abartılı makyajlarla özdeşleşen, syntesizer’ın bol bol kullanıldığı bir türdür. Dinlemesi kolaydır ama her metal hayranı tarafından takdir edilmez. Whitesnake, Poison, Cinderella, Motley Crue ve Europe başlıca örneklerdir.
5. Progresif Metal
Progresif metal grupları kendilerine başka alt türlerde de yer bulabiliyor ama bu progresif metalin başlı başına bir alt tür olmadığı anlamına gelmiyor. Bu türün şarkıları geleneksel şarkı kalıplarının dışında daha uzun, daha karmaşık ve teknik açıdan daha cesur olabiliyorlar. Queensryche, Dream Theater, Symphony X gibi grupları burada sayabiliriz.
6. Black Metal
Death metalle en çok karışan tür olan black metal, adından da anlaşılacağı üzere karanlık temalara yöneliyor. “Satanik” lakabının en çok takıldığı tür de bu tür. Power metal gibi fantastik bir yönü olsa da bu türde iblisler ve kan gibi öğeler içeren sert sözler ağırlıkta. Şarkılar karmaşık yapıda ve daha karanlık hissettirmesi için genelde prodüksiyon yönü bilerek zayıf bırakılabiliyor.
7. Death Metal – Doom Metal
Ailenizden “Evladım kıs şunun sesini” serzenişini en fazla duyacağınız metal müzik türü muhtemelen death metal. Brutal vokali en sık kullanan türlerden biri de bu. Trash metalin aksine death metal ticari tınıları biraz yontar, dinlemesi daha zor ama tatmin edicidir. Doom metal ise black metalin daha yavaş ve efkarlı versiyonu, hatta metalin arabeski denilebilir. Kişisel konular başta olmak üzere birçok konuyu işler.
8. Folk Metal
En zevkli metal müzik türlerinden biri olan ve çeşitli halkların ezgileriyle metali bir araya getiren bu tür en çok da İrlanda ezgilerini içerir. Dinlerken insanın içini kıpır kıpır eder. Finntroll, Eluveitie, Moonsorrow ve Tursias bu türde müzik yapan gruplardan.
9. Senfonik Metal
Metal müziğe çekinceli yaklaşanlar için ilk olarak servis edilebilecek tür olan senfonik metal, aslında klasik müzikle metalin işbirliğinden doğar. Solistleri genelde opera sanatçılarıdır. Özellikle kadınların ağırlıkta olduğu bir türdür. Nightwish (özellikle solist Tarja iken), Epica (solist yan flüt de çalabilen Simone Simons) ve Within Temptation (solist mezzo-soprano Sharon den Adel) bu türün örnekleri arasında.
10. Nu Metal
Bu tür için alternatif metal müziğin elektronik ve endüstriyel öğeler taşıyan versiyonu denilebilir. 90’lı yıllarda doruğa çıkmıştır. Nu kelimesi aslında “new (yeni)” kelimesinin okunuşundan gelir. Başlıca nu metal müzik grupları arasında Korn, P.O.D. ve Sevendust gibi gruplar sayılabilir.
11. Endüstriyel Metal
Heavy metal ve trash metalden unsurlar taşıyan bu tür, elektronik altyapıya da sahiptir. Klavye kullanımı sıklıkla görüşür ama gitarlar diğer türlerdekinin aksine daha tekdüzedir. İlk örneklerini 80’li yıllarda verse de günümüzde en ünlü örnekler Rammstein ve Marilyn Manson’dır.